50. Sci-Fi

798 93 63
                                    

Původně jsem na tomhle místě chtěla udělat rozbor na ještě jednu knihu, kterou mi někdo z vás poslal, ale neudělám to, protože znovu, šla z toho nejvíc očividná vibe troll knihy. Já jsem ale přišla na to, že troll knihy a takové věci můžou být jakkoliv špatné, ale mě už to ani nešokuje. Prostě ne. Protože vím, že ti lidi to nemyslí vážně, a něco takového bych zvládla na místě vymyslet i já. Mě spíš děsí věci jako Lea, kterou jsem dnes viděla v knihkupectví, protože ti autoři myslí to, co píšou, vážně, a ti lidi, co to chválí v komentářích, to taky myslí vážně. A úplně nejhorší na tom je, že v takových dílech je dost často nekriticky pohlíženo na nezdravé věci a některé citlivé předměty jsou tam zpracované naprosto katastrofálně, a to často mladý publikum to tomu autorovi naprosto žere.

To mě přivádí na další myšlenku. Moc vám děkuju za solidaritu a za tu spoustu geniálních komentářů u minulých dvou kapitol, bez kterých bych ten rozbor nebyla ani z poloviny taková sranda, jaká se z toho vyklubala. (Shoutout OliverOliJasansky - smála jsem se snad u každého komentáře.) Ale konec, teď už se fakt jdeme věnovat tématu.

Sci-fi. Řekla bych, že tahle kategorie není na Wattpadu tak populární, protože kdo by četl, nebo se dokonce i patlal s psaním promyšlenýho příběhu se spoustou nových konceptů a technologií, který často komentuje současné situace ve společnosti, jako třeba Black Mirror, Pacific Rim nebo Futurama. Můžeme přece mít nějakou klasickou low effort Good girl x Bad boy storku o 160 kapitolách, že jo? Ale to, že tahle kategorie není na vrcholu popularity, rozhodně neznamená, že tu nejsou žádné zaběhnuté tropes a stereotypy.

Dost příběhů se zabývá tím, že někdo upravuje DNA nějakých lidí, nebo někdo se narodí s jinou DNA, jiná DNA tohle, jiná DNA tamto. Pak se ty příněhy trochu liší, protože někdy mají ti lidi superschopnosti jako v X-Menech, někdy se je snaží vláda nebo někdo takový vyhladit jako v Divergenci, no a někdy to v tom příběhu moc k ničemu nevede a je to tam v podstatě jenom proto, aby to působilo zajímavěji, jako v American Horror Story: Apocalypse. Ona existuje taková věc, které se říká Čechovova zbraň. V praxi to znamená, že když v příběhu představíte nějaký koncept, neměl by tam bejt jenom tak na okrasu, abyste ten příběh trochu ozvláštnili, ale mělo by se to nějak vyplatit. Mělo by to vést k nějakému vyvrcholení, v tom přběhu byste měli všechno patřičně využít.

A ještě k těm superschopnostem. Ony by měly mít i nějaký limity. Když vaše postava prostě náhodně zvedne obočí a odvrátí tím zkázu tří planet, je takzvaně overpowered, a co je moc, to je moc. Pokud postava není nějaký božstvo nebo tak něco, nemělo by to tak vypadat. Kromě toho vždycky ocením, když nejsou superschopnosti prezentovaný prostě jako velký dobrý. Jasně, že v Marvelu a DC ty postavy prostě nějak získají cool schopnost a tím to končí. Osobně mi ale vždycky přišlo zajímavý prozkoumat tu variantu, kde není všechno jenom výhoda, ale daná osoba se musí svým schopnostem nějak přizpůsobit. Když třeba vezmeme v potaz fyzikální zákony, který v našem světě fungujou, tak třeba pokud se stanete neviditelnými, ani vy nebudete vidět svoje okolí. Nebo když ovládáte superrychlost, měli byste mít i superrychlý metabolismus, takže ve výsledku musíte jíst třeba každejch dvacet minut. (Jako panda velká.) Mě by hrozně bavilo číst o postavách, který musí řešit takový problémy.

Teď se zase vrátím zpátky k tý genetice. Genetika je na pochopení těžká, nikoho nesoudím, že si před psaním sci-fi knihy nejdřív nevezme půlroční genetickej seminář nebo tak něco. Ale když už o ní píšete, mohli byste si zkusit zjistit aspoň nějaký základy, třeba jak fungujou pravidla dědičnosti nebo geneticky modifikované organismy, o kterých ostatně ty příběhy bývají. Věřte mi, že organismy jako akvarijní rybka, co svítí ve tmě, nebo prase, co produkuje míň skleníkovejch plynů, fakt existujou, takže to, o čem v tom vašem genetickým příběhu píšete, není úplně mimo mísu, ale tím spíš si myslím, že byste si mohli zjistit něco o tom, jak by nějaký to experimentování s genetickou informací v praxi fungovalo.

Oof, vy ani nevíte, jak ráda bych napsala nějakou obsáhlejší kapitolu. Sci-fi v reálným životě naprosto miluju (Kdybych dostala dolar pokaždý, když jsem v týhle knize zmínila Star Wars, asi bych si mohla koupit nějakou sběratelskou DVD sadu prvních šesti dílů.), ale jak už jsem řekla, na Wattpadu se moc nepíše ani nečte. Setkáte se tu převážně s genetikou a špatně zařazenejma fanfikcema. Jasnými hvězdami téhle kategorie jsou propracovanější série, které jsem vám doporučovala ve Wattpad wins, ale to je taková jehla v kupce sena.

Takže já už ani nevím, co dodat. Již tradičně všem vřele doporučuju zjišťovat si informace o tom, o čem píšete, ale zároveň si myslím, že by bylo fajn pokusit se do týhle zanedbaý kategorie napsat něco novýho, co by vás osobně bavilo, a udělat v ní takovou menší revoluci. (A kdo ví, třeba i začnete nový trend.)

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat