21. Třináct plus scény

1.2K 116 145
                                    

Pro lásku veškeré ironie, ten název kapitoly má bejt v uvozovkách, ale víte co, Wattislav mě nemá rád a ty uvozovky v názvu vždycky změní na random směs znaků. Jinak, občas si říkám, že už jsem klesla na naprosté dno Wattpadu, ale vždy jsem nečekaně vyvedena z omylu. Například jsem ještě nikdy nezačala kapitolu geniálním pozdravem jako "zdravíčko kafíčko".

Ok ok na tuhle kapitolu jsem dostala nápad, když jsem hledala materiál k části o anotacích, kterou po krátkém prohlížení indexu kapitol určitě najdete, a v jedné anotaci jsem našla něco jako: "Každý by chtěl ideální sexuální život, jako Anastasia Steele a Christian Grey (Gray? Já fakt nevím, a upřímně ani vědět nechci.) z Padesáti odstínů šedi." Tahle jedna věta způsobila, že jsem dostala asi pětimunitovej záchvat smíchu. Lidé moji milovaní, tu Twilight fanfikci, která byla nějakým omylem vydána a zfilmována, by si vážně, ale opravdu nikdo neměl idealizovat. Co bychom si teda ale idealizovat měli?

Hele, nebudu tu dělat práci učitelky sexuální výchovy, ale zkusíme si zbořit několik mýtů. Opravdu nemusíte mít sex, nebo určitý způsob sexu, abyste o něm mohli psát - troufnu si říct, že nikdo z nás nežil v šestnáctém století, ale i tak do něj spousta autorů zasazuje příběhy. Ale ti autoři píšící o šestnáctým století si o něm typicky něco zjistí, takže pokud píšete o sexuální aktivitě, kterou jste nezažili, měli byste si o ní něco zjistit taky. Je důležitý vědět, jak všechno funguje, a co je v takové situaci realistické. Už ani nevím, kolikrát se mi chtělo brečet, protože autoři dávali svoje postavy do pozic, který z anatomickýho hlediska nemají šanci existovat. Lidské tělo má svoje limity a některé věci prostě nejdou. (I když, možná by to mohla bejt celkem vtipná dějová linka, kdyby si někdo třeba vykloubil rameno, protože zkoušel nějakou zvláštní pozici.) Ve stejném duchu musím říct - a to vás možná překvapí - že gay sex a straight sex většinou funguje trochu jinak.

A když už jsem v posledním odstavci řekla slovo "sex" asi padesátkrát, na rovinu vás povzbudím, abyste se nebáli používat slovo sex. Často se setkávám s tím, že se tomu slovu někdo při psaní vyhýbá, a v určitých situacích to sice dává smysl, ale jindy mám pocit, že si spíš autor myslí, že když přímo napíše "sex", bude jeho text působit moc vulgárně nebo málo květnatě nebo něco podobnýho. Což si troufnu říct, že mi nepřijde jako správný přístup. Sex je ve spoustě kontextů stále brán jako tabu, a když o něm nebudeme mluvit a nebudeme mu říkat tím jménem, jenom budeme podporovat tu přehnanou diskrétnost a pohled na věc, že sex je velký špatný, o kterým se nemá mluvit. (Není a má.)

Když už jsme u toho, co je a není špatný. Pokud je vaše postava promiskuitní, nedělá ji to nijak nemorální. Tečka, konec diskuse. Kdyby to doteď nebylo jasný, jsem vysílená z příběhů, kde je sex před svatbou čisté zlo a pokud nějaká postavá měla sex, klidně i když šlo o znásilnění, je za to potrestána. (A ta postava je většinou žena, takže nebojte, sexismus tu máme taky. Prostě děs a hrůza.)

Další důležitá věc je, že konsent je všechno. Pokud chcete psát sexuální scénu s konsentem, postavy musí navzájem respektovat hranice, které si nastavily, a se vším entuziasticky souhlasit. Samozřejmě nemáte žádnej zákaz psát scény se sexem bez konsentu (jinak také non-con), ale musíte s jistotou vědět, kde je ta hranice, musíte danou scénu psát opatrně a s pochopením pro lidi, kteří si něčím takovým opravdu prošli, protože z nedbalosti a špatného přístupu autora k citlivým tématům může vzniknout větší průšvih, než si dokážeme představit, a prosím vás, abyste k dané kapitole a/nebo k celému příběhu dali varování.

Zkuste taky brát ohled na to, když má vaše postava nějaké fyzické postižení. Ty intimnosti jsou pak někdy trochu složitější - i věci, které "nejsou tak vážné", jako například chronické bolesti nebo syndrom neklidných nohou, můžou sexuální život vašich postav určitým způsobem zkomplikovat. I když, nejsem jistá, jak je tahla rada relevantní, vzhledem k tomu, že většina autorů na Wattpadu prostě asi nemá kapacitu na to, aby v jejich příbězích nějaká postava s postižením vůbec byla nebo "dokonce" měla sexuální scénu. Takže celým tímhle odstavcem spíš všechny prosím, abyste psali o více postavách s postižením, abyste jim taky dali příležitost mít sex a abyste si jako obvykle zjistili informace, které nevíte, ale můžou se vám hodit.

Teď si dáme menší flashback, protože kvůli kapitole o příručkách a příbuzných knihách jsem si tak nějak letem světem prošla jednu knihu s tipy ohledně psaní, kde autorka radila, jak správně psát "třináct plus scény". Ale nemyslím si, že si při psaní jednoho univerzálního návodu uvědomila, že každému se líbí něco jiného a každý má jiné kinky. (Což, mimochodem, není nic špatnýho, není to nijak horší, než vanilla sex, a není etický, když si z někoho děláte srandu za to, jaký má kinky a fetiše, ani když to jsou nohy.)

V té samé knize autorka říkala něco ve stylu, že každá kniha by měla mít nějakou "třináct plus scénu", což mně upřímně přijde naprosto logické. Protože když vás někdo unese, jasně, že první věc, kterou uděláte, je, že si rozvážete pouta a vyspíte se s tím člověkem vedle vás. Nebo když reprezentujete Rakousko na konferenci Spojených národů, neljepší věc, kterou můžete udělat, je rozdat si to o přestávce s delegátem z Turecka. (Doufám, že jste vycítili tu ironii v mém hlase.) Hele, jestli se na to necítíte nebo vám přijde, že se to do toho příběhu nehodí, nemusíte to tam psát. Mně osobně to někdy dokáže i pěkně nadzvednout mandle, když je někdě nějaká sexuální scéna naprosto zbytečně a působí spíš jako fanouškovský servis.

Jakýkoliv další poznámky, který k tématu sexu mám, by se hodily spíš do sociologický debaty, takže vás už prozatím nechám být a připomenu, abyste se nebáli vyhledat nebo se někoho zeptat na věci, u kterých si nejste jistí, protože sex by neměl být tabu.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now