3. Tábor

2.2K 220 135
                                    

Určitě všichni - nebo aspoň všichni, kdo strávili na Wattpadu víc, než dva roky - známe takový ten slavný příběh o táboře, který nebudu jmenovat, a asi v roce 2019 vyšel jako kniha. Já jsem seriózně jsem zatáhla asi tři svoje friendy, kteří mají Wattpad, do knihkupectví, našli jsme tu knihu, vyfotili ji jako důkaz a smáli jsme se asi půl hodiny.  Proč to všechno zmiňuju? Ono je dost možný, že tenhle příběh začal celou tu táborovou mánii.

Samozřejmě ten jeden příběh, který nebudu jmenovat, není jediný slavný táborový příběh, co tu je. Někteří z vás si možná vybaví jiný příběh, kde hlavní týpka umírá na nějakou nemoc (A mě neskutečně sžíralo, že v prvním draftu nebylo zmíněný, co za nemoc to vlastně je.), nebo ještě jiný příběh, kde je taková hrozně edgy týpka, která se hrozně hádá s jedním arogantním týpkem, a na konci samozřejmě skončí spolu. A to není zdaleka všechno, kdybych dostala dolar za každý táborový příběh, který tu má přes 50K přečtení, měla bych dost na to, abych mohla začít pořádat vlastní tábory. Takže se ptám, proč je prostředí tábora tak populární?

Dřív jsem si nad tím fakt hodně lámala hlavu, ale ono to vlastně docela dává smysl. Když přivezete bandu lidí z různých cest života na jedno místo, odtrhnete je od jejich starostí a společenského postavení v běžným životě a ještě po nich chcete, aby plnili úkoly, trávili čas spolu a nezabili u toho ani sebe ani ostatní, je to úplnej no man's land a fakt se tam dějou věci. Ano, samozřejmě, tábor není jediná situace tohohle typu - já jsem v předchozí větě vlastně popsala i většinu konferencí, teambuildingů a reality shows, jenže víte co. Jsme na Wattpadu. Tady je 90% příběhů o teenagerech, a ti pojedou spíš na tábor, než na teambuilding.

(A na obyčejnej školní výlet nejedou proto, že to nejde, že by se hlavní týpka víc sblížila a dala dohromady s někým, koho už zná, ona přece musí potkat nějakýho úplně novýho Bad boye, kterej jí převrátí život. Jen tak mezi náma, samozřejmě, že i na školním výletě se můžete seznámit s někým novým, tím spíš v USA, kde je na jedný střední škole třeba tisíc studentů, ale to musí někdo na Wattpadu nejdřív objevit a popularizovat.)

Jak už jsme si předvedli v úvodu, každý táborový příběh je něčím jiný. (Ta hlavní týpka a ten love interest se většinou jmenujou jinak.) Valná většina ale má hodně podobnou dějovou strukturu. Hlavní týpka přijede na tábor a většinou tam fakt nechce být. Ona sama je na táboře poprvé, ale s 86% pravděpodobností má sourozence, který tam už byl předtím, nebo její rodič je vedoucí nebo tak něco. Potká tam nějakou nejlepší kamarádku, která bývá hrozně quirky, optimistická, prostě něco jako Phoebe z Přátel, a nějakého týpka, který je většinou Bad boy, všichni ho znají a líbí se každý holce na táboře, ale zároveň je tak trochu outsider. Na začátku je hlavní postava jako: "Haha, já nejsem jako ty ostatní holky, do tohohle týpka se nezamiluju," a pak se do tohohle týpka zamiluje. Tento náhlý character development se stane většinou proto, že týpek udělá něco heroického nebo se hlavní postavě otevře nebo nějak dokáže, že hluboko uvnitř vlastně není lamač srdcí a potížista, ale "soft uwu" "poor little meow meow" nepochopený týpek s tragickou minulostí.

Dalším častým motivem jsou Táborové Mean Girls, a co víc k nim říct. Viděli jste Heathers nebo Jawbreaker nebo Mean Girls nebo Scream Queens, ne? Nebo vlastně jinak. Viděli jste Macbetha, kde jsou ty tři čarodějnice, protože podle všeho tenhle trend začal právě tady. Proti hlavní postavě stojí tři týpky, z nichž jedna je "hlavní mrcha", druhá je její pravá ruka a zná všechny drby na světě a třetí je "hezká a blbá" a nejvíce sympatická hlavní postavě i publiku. I když, v některých Wattpad příbězích ty druhé dvě ani nemají rozlišené osobnosti, občas jsou to dokonce dvojčata se jmény, která se rýmují, a jsou tak stejné, až byste si řekli, že stačí, když tam bude jedna, ale už byl jednou zasazen ten model, že ty zlé týpky jsou tři, takže budou tři, i kdyby to nemělo dávat smysl. A ještě je ideální, když "hlavní mrcha" chodila s tím Bad boyem, se kterým skončí hlavní postava, případně na něj má crush a chová se k němu, jako by byl její majetek.

Typická tříaktová struktura příběhů funguje tak, že na konci druhého aktu je hlavní postava na vrcholu blaha, ale najednou se něco královsky podělá. Ve vašem typickém táborovém příběhu je to stejně. Za tenhle kolosální průšvih většinou buď můžou ty Táborové Mean Girls, které hlavní postavě začnou házet klacky pod nohy, nebo ten love interest udělá nějakou kravinu, nebo si hlavní postava myslí, že ten love interest udělal nějakou kravinu. Na úplném konci se hlavní postava a love interest buď dají znovu dokupy (90 %) nebo někdo umře (10 %).

Teď se na chvíli zastavme. Nepřijde vám taky smutný, že jsem vám právě vyspoilila neskutečný množství příběhů najednou, protože všechny vždycky fungujou stejně? Táborové příběhy nejsou nijak fundamentálně špatné, ale myslím si, že by se ta formule měla nějak změnit. Co kdyby třeba příběh byl z pohledu nějaké té Táborové Mean Girl? Nebo víte, jak jsem říkala, že se na táborech a podobných akcích dějou věci? Bylo by hrozně cool, kdyby se věci opravdu děly i na těch fiktivních táborech. Sice máme všude ta milostná dramata, ale kde je moje reprezentace těch pravých táborových zážitků? Co ty příšerný hry, docela fajn hry, ponorková nemoc, zranění, nečekaná přátelství, zkoušení nových věcí a historky, na které nikdo jen tak nezapomene? (Ano, myslím si, že komedie z prostředí tábora mají neskutečně vysoký potenciál.) A když se vrátíme k tém milostným dramatům, víte, že v realitě není vůbec neobvyklý, že se dávají dokupy táboroví vedoucí? Co kdyby ten příběh byl projednou o nich? (A věřte, nebo ne, ale ono to mezi nimi může být i dramatičtější, než mezi těmi teenagery. Byla jsem i svědkem toho, že jeden tábor úplně přestal fungovat, protože se dva z vedoucích rozešli.)

Jinak, hrozně moc vám děkuju za všechny komentáře i hlasy u minulých kapitol, takovou odezvu jsem rozhodně nečekala. Budu ráda, když budete v komentování pokračovat, protože mě zajímá váš pohled na věc. Miluju vás, jste ikony.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now