♥ 35. Zbytečné kategorie

773 108 130
                                    

S tím, že bych si přála pomluvit každou Wattpad kategorii, už jsem se vám svěřila. Ale jsou tu i kategorie, který jsou tak zbytečný, že si ani nezaslouží samostatné kapitoly. Seriózně, snažila jsem se o nich napsat něco víc, rozpitvat nějak pořádně, jaké chyby v nich autoři na Wattpadu dělávají a co bych ráda viděla, ale ono to prostě nešlo. Tak ať už to máme za sebou.

Upíři a Vlkodlaci. Tyhle kategorie beze sporu vznikly kvůli úspěchu Twilight, ale tahle série umřela na takových deset let, až do své nedávné renesance, která se ale na Wattpadu podle všeho nekoná, takže by se dalo říct, že kategorie Upíři a Vlkodlaci jsou tu naprosto zbytečně. Jako, když chcete mít v příběhu vlkodlaky a upíry, asi to dáte spíš do Fantasy nebo do Paranormální. A nevím, jak to máte vy, ale já do těchhle "žánrů" za normálních podmínek nelezu, protože ten samotnej fakt, že se v příběhu objeví vlkodlak nebo upír, mě fakt ke čtení nenaláká. (A stejně jsou většina z toho špatně zařazený fanfikce.)

Klasika. Co mám do toho jako psát? Fanfikce na Hamleta? To patří do Fanfikcí. Nebo je to tak, že každá kniha, kterou tam dám, se automaticky stane klasikou a lidi si ji budou pamatovat ještě tisíce lidí po mojí smrti? Ok, jdu to zkusit. Co jsem se dívala, v téhle kategorii jsem našla jenom přepisy slavných knih, které naštěstí byly dost staré, aby na to vypršela autorská práva a ti lidi to aspoň nedělali nelegálně, ale prostě přepisy by na Wattpadu ani neměly být. Zvlášť ne přepisy opravdu slavných knih, jako je Babička, kterou v antikvariátu koupíte za 40 korun nebo si ji úplně zdarma můžete najít ve vaší lokální knihovně. Pokud bych něco možná, možná uvítala, byly by to přepisy méně známých děl od známých autorů (Samozřejmě od těch, na jejichž díla už vypršela autorská práva.), ale i tak si myslím, že by nám všem bylo líp, kdyby místo kategorie Klasika existovalo třeba víc kategorií na fanfikce.

Populárně naučné. Mám pocit, že když už píšete knihy se zajímavostma, měly by patřit právě sem, ale jednak jsme si už řekli, jak na nic mi přijde ten formát, kde jenom napíšete fun fact bez žádný přidaný hodnoty, a jednak tohle většina autorů nedodržuje a kopne to do Náhodných. Co jsem tu opravdu našla byly knihy ve stylu "Chyby v kriminálkách" (ta jediná mě zaujala), "Random fakta o někom, kdo byl slavný tak před třemi lety" nebo nějaký úplně dementní návody jak vypadat dobře nebo jak mít úspěch na Wattpadu nebo podobný kravinky. Já se upřímně divím, že on to fakt někdo čte. Prostě řekněte mi, čím si sakra postavy z Game of Thrones, které si můžete vyhledat asi za dvě minuty, zasloužily přes 110k přečtení? (Ještě jsem po otevření zjistila, že týpečka hodnotí postavy podle vzhledu... come on.)

Ale když jsou to aspoň postavy z nějakýho seriálu nebo tak něco, to ještě ujde, protože už jsem viděla i knihu, kde týpečka dělala takový výčet svých postav ze svých knih. Kámo, já ti hrozně věřím, že třeba jednou budeš slavná, že jednou se lidi budou o takovou knihu rvát, ale do tý doby bych něco takovýho nechala v šuplíku. Abych to shrnula, ten hlavní průšvih je, že většina uživatelů Wattpadu prostě nemá kvalifikace na to psát populárně naučný knihy, a kdo má kvalifikace, tak většinou nemá chuť.

Spirituální. O téhle kategorii jsem původně chtěla udělat samostatnou kapitolu, protože jsem si říkala, že by to mohlo být zajímavé. Žádný příběh z téhle kategorie jsem ještě nečetla, takže bych mohla zjistit něco nového, třeba i najít nějaký nový skvělý příběh, protože ta kategorie vlastně nezní nijak příšerně. Ale pak jsem zjistila, že on asi existuje důvod, proč jsem odsud nic nečetla. Vyšlo najevo, že já vlastně asi nemám o čem psát, protože náš milý Wáťa mi zobrazuje jenom sedm spirituálních příběhů. Seriózně. Sedm. A ani nemůžu říct, co mají společnýho, protože nic takovýho jsem nenašla. Podle mě je tahle kategorie na Wattpadu naprosto zbytečná, protože všechny příběhy, který tam jsou, by se daly v klidu zařadit do Paranormálních, Thrillerů nebo Mystery. I když, o Mystery se taky ještě pobavíme.

Obecná fikce. Tohle je možná jediná výjimka, kde si přímo nemyslím, že daná kategorie je zbytečná, ale je tu ten problém, že ji nedokážu nijak generalizovat. Podle mě je to taková ta kategorie, do který dáte svůj příběh, když vám přijde, že se nehodí nikam jinam. Ale to je ono. To je všechno. Prostě je tu miliarda příběhů (Well, miliarda. Když jsem se dívala naposledy, bylo jich tak 74.), které nezapadají jinam, nemají toho moc společného, nejsou tu žádné trendy ani tropes, prostě naprostá anarchie. Ono je to fajn, když jste autor a nevíte, kam svůj příběh zařadit, ale taky je docela na nic, když jste čtenář, omylem sem zabloudíte a vedle sebe na vás vybafnou příběhy ve stylu "Deník mého psa", "Můj učitel mafián" a "Nejhorší prázdniny".

Mystery. Moje první poznámka je, že autoři sem často zařadí svůj příběh, ale ani neví, jak se to vlastně píše. Zrovna tohle by neměl bejt takovej problém, protože trvá vyloženě dvacet vteřin pauznout si to, co děláte a podívat se, jak že je to správně, ale někoho ani to neodradí a označujou svůj příběh jako "mistery". Třeba v tomhle nemám pravdu, ale účel kategorie si vykládám jako že by tu měly bejt detektivky a příbuzný věci, ale v realitě tu najdete dost hnusnou směs příběhů romantizujících mentální poruchy, který by neměly existovat vůbec, ale když už, měly by bejt spíš v Hororech, špatně zařazenejch fanfikcí (protože ty jsou všude) a věcí, co by asi měly být v Paranormálních.

Tohle je hlavně rant na samotného Wattislava, protože já teda nevím, jak moc jsou tyhle kategorie využívané v zahraničí, ale na naší scéně jsou úplně na nic. Minimálně o Klasice bych řekla, že je na nic ve všech zemích. A prostě místo takových kategorií bychom tu mohli mít třeba víc podkategorií fanfikcí, jenže hádejte co.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin