♥ 13. Zranění a nemoci

1K 135 87
                                    

Už ani nevím, v kolika příbězích, co jsem četla, se někdo zranil. A pokaždé, když se něco takového stane, si vzpomenu na jeden tweet, kde někdo psal, že každý spisovatel by měl znát někoho, kdo studoval medicínu, aby se s ním mohl vždycky poradit a měl ta fakta správně. Protože ono se hodně často stává, že ty popisy zranění správně nejsou, a často ani nemusíte mít vystudovanou medicínu k tomu, aby vás trklo, že tam něco nehraje.

Ptáte se, jaký je nejčastější způsob, kterým přijde k fyzické újmě průměrná postava z Wattpadu? To bohužel nevím, ale troufnu si udělat odhad. Autonehoda. V devíti z deseti případů, kdy čtu o zranění, je to autonehoda. Jak zemřeli něčí rodiče? Autonehoda. Proč má tahle postava trauma? Autonehoda. Nevíte, o čem má být další kapitola? Autonehoda. Kamarádi moji, zkuste zapojit fantazii. Třeba i pád ze stromu může být docela drámo. Já jsem třeba znala jednu týpku, co spadla ze stromu, měla fakt hnusně zlomenou ruku a kvůli tomu na ní přestala cítit loket. Jasně, že vám třeba přijde, že autonehodu je nejjednodušší napsat. V závislosti na spoustě faktorů se při autonehodě můžete zranit všelijak, od otřesu mozku až po smrt, takže si ani nemusíte hledat věci jako jak moc f*cked up budete, když spadnete z desetimetrové skály, ale ono je vážně hrozně fajn tu fantazii používat. Jenže víte co. Ono už je to repetitivní. Existuje nespočet způsobů, jak se zranit, měli bychom se naučit používat víc, než jeden.

Teď ale možná přijdu s něčím revolučním. Co kdyby ta postava neprošla žádným masivním zraněním, co jí navždy změní život, nebo tak něco? Troufnu si tipnout, že spousta z vás si ani nezlomila kost, natož, že byste si třeba zlomili všechny končetiny najednou. Takový velký věci se prostě nestávají každý den. Ale jiný zdravotní problémy se každý den dít můžou. Co kdyby se místo nějakého masivního zranění s pobytem v nemocnici vaší postavě třeba dělalo špatně v autě? Nebo co kdyby jí často tekla krev z nosu? Co kdyby postava trpěla migrénami? Kolem sebe vidím spoustu lidí, kteří tyhle a podobné věci zažívají, a myslím si, že by stálo za to je vyobrazit i v příbězích. Narozdíl od těch šílených a dramatických zranění se takovéhle menší věci dějou skoro každému, takže bude velká pravděpodobnost, že se v té postavě někdo z vašich čtenářů uvidí, což je vždycky hezký.

A to ani nemluvím o tom, že většina příběhů na Wattpadu se podle všeho odehrává v USA. V té samé USA, kde jednak není povinný mít zdravotní pojištění, a jednak je to pojištění hrozně drahý, takže spousta lidí ho prostě nemá a doufá v to nejlepší. Kdyby vaše hlavní postava třeba zažila autoneho- au- autone- Nemůžu to ani vyslovit. Prostě kdyby se vaše postava nějak šíleně zranila a potřebovala by nějakou komplikovanou operaci, nepřeháním, když vám řeknu, že by velmi pravděpodobně musela třeba prodat auto.

Když už jsme u tý nemocnice. V těch příbězích zranění často probíhají tak, že si postava týden poleží v nemocnici, pak jde domů a za pár dní je v pohodě. Jenže tak to prostě není. Když si projdete určitými druhy zranění nebo nemoci, i po tom propuštění z nemocnice musíte chodit na kontroly. Často musíte absolvovat rehabilitace. Často musíte brát léky. A všechno tohle jsou věci, které byste si jako autor měli zjišťovat. Zjistěte si, jestli je fakt možné, aby vaše postava poté, co spadla ze skály, neměla nic zlomeného a jestli druhý den opravdu může zaběhnout ten maraton. Fakt je možný, aby tenhle člověk byl v pohodě po průstřelu hlavy?

Zároveň na vás apeluju, abyste se vždycky sami sebe zeptali, v jaké situaci to zranění má a nemá být. Ano, ono to sice bude dramatický a nepředvídatelný, když ty postavy budou ve vlakové nehodě (Vidíte, jak jsem to pozměnila, abyste viděli, že to jde i jinak?), ale dávalo by to smysl vzhledem ke zbytku děje nebo tam jenom chcete mít to drama? Na druhou stranu, bude dávat smysl, když tahle postava spadne ze třetího patra a nebude mít ani modřinu? A víte vy co? Samozřejmě nemá nikdo nárok znát vaši lékařskou historii, ale kdybyste se na to cítili, mohli byste do toho příběhu zkusit promítnout vaše zkušenosti se zraněním. Nejen, že nám to usnadní celou tu věc s vyhledáváním (Ke kterému má bohužel spousta autorů averzi.), ale zároveň není nikdo lepší na to, aby mluvil o zvrtnutém kotníku nebo zlomeném předloktí nebo operaci slepého střeva, než ten, kdo si to opravdu zažil.

Peace out,

Hermione Weasly

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now