15. LGBTQ+ příběhy

1.4K 132 146
                                    

Disclaimer a spoiler alert k této kapitole: Nejsem straight. (I když to asi není spoiler lol.)

Víte, důvod, proč se nikdy nestanu politikem, je, že brečím u debat o lidských právech, zvlášť, když je mi to téma hodně blízké. A proto jsem taky tolik prokrastinovala s vydáním téhle kapitoly. Spisovatelé na Wattpadu mu bývají otevřenější, než spousta produkčních společností (nebo členů společnosti obecně), což je skvělý, ale jako i když není moc, co by se na takových příbězích dalo podělat, někdo to stejně dokáže. A snad jsem dost povolaná na to, abych se o nedostatcích LGBTQ+ příběhů na Wattpadu mohla trochu trochu rozkecat.

LGBTQ+ reprezentace se dá v podstatě rozdělit do čtyř kvadrantů. V podstatě, protože jakkoliv bychom si to občas přáli, nic se nedá tak úplně zaškatulkovat a srovnat do jednoznačných kategorií, ale teď se se mnou držte, čtyři kvadranty.

 V podstatě, protože jakkoliv bychom si to občas přáli, nic se nedá tak úplně zaškatulkovat a srovnat do jednoznačných kategorií, ale teď se se mnou držte, čtyři kvadranty

Oops! Ang larawang ito ay hindi sumusunod sa aming mga alituntunin sa nilalaman. Upang magpatuloy sa pag-publish, subukan itong alisin o mag-upload ng bago.

(Zdroj: video How Comedies are Changing LGBTQ+ Representation od youtube kanálu Alexander Avila - dříve AreTheyGay. Video i celý kanál vřele doporučuju.)

Modrý kvadrant, Realistic Incidental, jsou příběhy, kde být LGBTQ+ není centrální fokus celého příběhu, ale celé se to odehrává v reálném světě, ve kterém existujou problémy jako homofobie. (To, do jaké míry se s ní postavy potýkají, závisí na jednotlivých autorech, protože přece jen, ta queer identita postav tu není to hlavní téma.) Patří sem například seriál Brooklyn Nine-Nine, kde jsou LGBTQ+ postavy, které se setkávají s reálnými problémy i radostmi spojenými s jejich identutou, ale je to na prvním místě komedie z pracovního prostředí.

Růžový kvadrant, Realistic Central, se taky odehrává ve světě, kde se postavy potýkají s reálnými problémy, ale jejich LGBTQ+ identita je tentokrát centrální fokus. Patří sem například film a kniha Brokeback Mountain nebo asi každý LGBTQ+ romantický příběh, který jste na Wattpadu četli. A ano, častý motiv těchhle příběhů bývá, že končí smutně, ale k tomu se ještě dostaneme.

Žlutý kvadrant, Incidental Idealistic, se odehrává ve světě, kde neexistuje homofobie a to, že postavy nejsou takzvaně cishet (neboli cisgender a heterosexuální), není bráno jako zvláštní nebo nějak vybočující z normy. Zároveň LGBTQ+ identita není centrální fokus. Sem patří třeba seriál Adventure Time, kde jsou LBGTQ+ postavy, ale spíš, než romance a identita, se řeší různá dobrodružství v týhle fiktivní zemi s fiktivními přírodními zákony.

Oranžový kvadrant, Idealistic Central, se taky odehrává ve světě bez homofobie, ale LGBTQ+ identita je v nich centrální. Teď mě ale úplně nenapadají žádná média, ve kterých se to vyskytuje. (Možná sketche ze Saturday Night Live se Stefonem? Fakt nevím.) Jestli vás něco napadne, hoďte mi to do komentářů.

Proč vám to tu celé vypisuju, když bychom všichni mohli dělat lepší věci? Protože ani nedokážu vyjádřit, jak mě štve, že to, co je na Wattpadu, je z 99% ten růžový kvadrant. Kamarádi moji nejlepší, máme tu tři další kvadranty, tak je prosím prosím využívejte. Prosím, řekněte mi, že jste si taky někdy chtěli přečíst příběh, kde jsou queer postavy, ale není to ani coming of age ani romance? (Já tak moc nesnáším to slovo "romance" v češtině. Jako chápu, že Wáťa potřeboval nějak přeložit anglické slovo romance a "romantické příběhy" je asi moc dlouhé, ale prostě to slovo mě tak štve.)  Přísahám, že i když romance obecně nevyhledávám, byla jsem donucena přečíst mrtě wattpadových romancí jenom proto, že jsem si chtěla přečíst o někom, kdo není hetero.

časté věci na wattpaduTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon