31. Názvy

871 119 131
                                    

Já tak miluju psaní téhle "knihy", je to jako dělat vlastní sérii Survivor. "Tak schválně, kdo z těch čtenářů se nedohrabe do další kapitoly."

Víte co? Vždycky, když si před kapitolou něco vyhledávám nebo prostě na random brouzdám Wattpadem, jako nedávno, když jsem dělala takovou čistku v tom, koho sleduju, cítím se jako vědec, co si sbírá fakta na práci, za kterou chce dostat Nobelovku nebo tak něco. A někdy mám pocit, že já bych si ji zasloužila už jenom ze solidarity, protože když vyhledávám, udělám v průměru tak 286.3 facepalmů, což rozhodně není dobrá věc. A to většinou vidím jenom názvy těch příběhů. Občas mám chuť vám to sem všechno vyscreenovat, protože jinak byste mi nevěřili, ale to neudělám, protože bych určitým příběhům dala těch patnáct minut slávy, které si rozhodně nezaslouží.

Chápu, že pojmenovat svoje knihy prostě není žádná sranda. (Nejen knihy. Jakože, Lego Movie? Originální název level 3000.) Ale prosím, zkuste se nad tím trochu zamyslet, protože když to třeba budete chtít za pár let vydat, pro všechny bude matoucí, když ten titul změníte, protože ten původní byl tak dementní. A i když to nikdy nebudete chtít vydat, asi bude fajn, když se na to za tři roky nebo za tři měsíce kouknete a nebude se vám chtít umřít, protože ten název je tak špatný. Ale víte, co jsem zjistila? Že i názvy Wattpad knih se dají rozdělit do kategorií.

Jsou tu třeba basic názvy jako třeba Tábor nebo Unesená nebo Step Brother. Tady víte, o čem ten příběh bude. Protože stejně basic, jak jsou tyhle názvy, bývají basic i tyhle příběhy. Většinou se tu setkáte se spoustou klasických tropes, a prostě co vidíte, to dostanete.

A pak je tu další kategorie názvů, u kterých prostě víte, jak ta věc skončí, ale myslím, že tentokrát to ten autor úplně nezamýšlel. Do téhle kategorie se řadí názvy jako "Já a on? Nikdy!", "Nesnáším tě, *vložte jméno*", "Malfoy v Nebelvíru?" nebo podobné Fish Out Of Water situace. Ale problém je ten, že ono se to fakt v 98% příběhů stane. Postavy Já a On vždycky skončí spolu, nesnášející osoba a Vložte jméno jakbysmet, Malfoy se vždycky dostane do Nebelvíru, a vlastně ani nikdy nemusíte číst ten příběh, abyste zjistili, co se nakonec stane.

Další druh názvů je jméno postavy. Je trochu blbý, že ten název vám většinou moc neřekne, ale koho můžu soudit? Percy Jackson je taky jméno, Dorian Gray je taky jméno... Prostě s tímhle nemám problém. Prů*er ale nastává, když jste se rozhodli pro tenhle název a zároveň máte nic neříkající anotaci. Sorry, ale když se váš příběh bude jmenovat April Heron a ta anotace bude něco jako: "April Heron je 18 let, žije v Kalifornii a chodí na střední školu," číst to fakt nezačnu. A co se jí na té střední stane? Najde si někoho? Zabije učitele? Způsobí apokalypsu? Co se jí sakra stane?! Vy jako autor s tou metaforickou April zacházíte, jako by to byla nějaká ikonická postava, kterou všichni dobře známe, ale ona není, aspoň zatím ne, takže je potřeba mně jako čtenáři aspoň naznačit, co se v tom příběhu děje.

Anglické názvy. Hele, pokud budete mít nějaký název v angličtině, zkuste aspoň umět anglicky. Já už prostě nechci, aby mi dál krvácely oči, když vidím názvy jako She Is Vempire. A pokud máte anglický název, ale kniha je česky/slovensky, bylo by fajn mít aspoň tu anotaci v příslušném jazyce, případně si tam dát do závorky CZ nebo SK. (A samozřejmě, kdybyste to chtěli vydat, každý editor vám ten anglický název hodí na hlavu.)

Jen tak mimochodem, já hrozně miluju názvy kapitol. Ono je hrozně fajn, když si na začátku přečtete něco vtipného nebo poetického nebo informativního, prostě něco, co vám dá takový dojem, o čem ta část bude. A nebo třeba dočtete kapitolu a máte takový ten moment prozření, kdy jste jako: "Aha! Tak proto se ta kapitola jmenovala Kávovar!" Takže když má někdo ty kapitoly jenom očíslované, dokáže mě to pěkně zvednout ze židle. Jako, máte knihu, ve které se střídají pohledy postav, także vaše kapitoly se jmenujou třeba "Carrie", "Leo" nebo "Mark" podle toho, čí je to zrovna pohled? Proč ne. Rozhodnete se nebýt líné prase a pojmenovat to aspoň "Kapitola První" místo "1"? Máte u mě aspoň nějaký ten respekt. Ale když tam máte jenom ty blbý čísla... Já to chápu, že ono nejde tu kapitolu pojmenovat vždycky, třeba když děláte kompilaci zajímavostí nebo co já vím, a i když píšete beletrii, někdy vás prostě nic nenapadne. To si uvědomuju, takže z používání čísel místo textu v názvech kapitol je mi trochu těžko - já totiž vím, že jako autor máte na víc - ale zvládnu to s těžkým srdcem nějak akceptovat. Ale pokud píšete příručku, knihu s názory nebo něco podobného rázu, prostě něco, co by mělo být napsané přehledně, a u těch kapitol máte jenom čísla, skončili jste u mě, protože to buď nemáte vůbec přehledný, nebo jste jenom podělaný lovec přečtení a hvězdiček, a takoví lidi by psát podobné věci ani neměli. Sorry not sorry.

Ale víte, čím můžete ten název díla naprosto zavraždit a ještě k tomu mu zajistit místo v desátém kruhu pekla, který byl speciálně vynalezený kvůli tak strašným názvům? Když budete používat emoji, vykřičníky a caps lock. Občas vidím názvy, kvůli kterým si začínám myslet, že používání emojis by se mělo kriminalizovat. Co se těch druhých dvou týče... Spousta z vás ví, že nesnáším přílišné používání vykřičníků. Prostě všeho s mírou, protože když budete používat až moc vykřičníků, budete vypadat hrozně blbě - nechci používat slovo cringe - což vy nejspíš nechcete. A jako, když se váš příběh jmenuje: "Já a on? Nikdy!", je to špatný, ale když se to bude jmenovat: "Já a on?! Nikdy!!!" nebo: "Já a on? NIKDY!", bude to ještě milionkrát horší.

Peace out,

Hermione Weasley


časté věci na wattpaduKde žijí příběhy. Začni objevovat