77. Rozbor Siriusova Růže - část první

1.7K 92 339
                                    

Musím vás upozornit, že tenhle rozbor jsem měla dlouho rozpracovaný, takže některé moje narážky už nejsou tak relevantní (bohužel), ale co, zkusíme to brát jako takovou časovou kapsli. Je to už nějaký čas, co mě baruska711 oslovila s tím, jestli bych nerozebrala nějakou z jejích nejoblíbenějších knih na Wattpadu. A jedna z nich byla Siriusova růže. Už ten titul mě zaujal, protože jsem si jistá, že mi to Wattpad před pár lety doporučoval, a je docela možné, že jsem z toho dokonce přečetla pár kapitol. Tak jsem napsala autorce, aja1806, která s rozborem souhlasila, a vrhla jsem se na první kapitolu s nadějí, že si třeba budu na něco pamatovat. Ukázalo se, že jsem tu knihu asi nikdy nečetla, jenom mi ji Wattpad hodně doporučoval, protože si z ní nic nepamatuju, ale víte co? I tak to byla docela sranda. Posuďte sami.

Disclaimer. Následující rozbor obsahuje spoilery (duh), používání výňatků z děl v rámci kritiky je v souladu se zákonem: Autorský zákon - č. 121/2000 Sb. § 31 odst. b, Copyright Act of Canada s.29.1. Navíc, tohle je kritický a naučný "článek", což pokrývá Copyright Act 1976.

V první kapitole jsou nám představeny všechny hlavní postavy a autorka napsala do poznámky, že by to nejradši smazala, protože to vlastně není potřebné. Zato já jsem vděčná, že tam něco takového je, protože se vsadím, že během příběhu aspoň dvacetkrát zapomenu, kdo je kdo. Vždycky je tam napsané jméno, přezdívky a nějaký popis postav. Hned jako první postavu tu máme týpku jménem Katharine Rosalia Ross (Lol představte si, že se jmenujete Rosalia Ross, já bych asi umřela.) a její předzívky jsou Kat, Kate, Katie, Kitty Kat, Rose a Lia. A to mi hlava tak úplně nebere. Když máte jméno, které se "skládá z více částí", jako je právě Rosalia nebo třeba Elizabeth, a máte nějakou přezdívku, která z toho jména vznikla, většinou se vám říká jen jednou částí toho jména - buď Eliza/El nebo Liz/Lizzie nebo Beth/Betty. Jako jo, klidně vám může třeba babička říkat Betty a všichni ostatní Liz, ale ještě nikdy jsem nepotkala živého člověka, který by si takhle nechával říkat všemi těmi přezdívkami.

Používání prostředního jména je kategorie sama pro sebe. Spousta lidí ho nepoužívá vůbec, další lidi ho jenom píšou na dokumenty nebo jmenovky, ale nikdo jim tak neříká, další zase používají jenom prostřední jméno a to první ne, a někdo používá obě dobromady. Ale když se jmenujete třeba Vivianne Amelia, není to tak, že vám lidi občas řeknou Amy, občas Viv, občas Lia... Teda, co já vím, třeba se na světě najde někdo, kdo si nechává říkat takhle, ale nikoho takového neznám. A upřímně, čím víc má postava přezdívek, tím větší je to mess. Tohle mi neskutečně vadilo na Game of Thrones, protože každý tam měl asi padesát přezdívek a já jsem si z toho pamatovala tak tři. Takže pokud chcete dát postavě přezdívky, podle mě bohatě stačí tak dvě, tři, abyste nezmátli každého, kdo tu vaši věc čte. (Lmao ten rant ohledně přezdívek mě zaměstnal na tak dlouho, že jsem ani nestihla dramaticky vzdychnout nad tím, že tu máme další OC v Harry Potter fanfikci, která se jmenuje Kate. Ale asi jí budu říkat Kat, aby to nebylo tak mainstreamový, a abychom ty OC holky oddělili od sebe.)

Co se povahy Kat týče, miluje famfrpál a od druhého ročníku hraje na postu odrážeče, vedle čehož má ale autorka napsanou poznámku: Ups, spoiler. Uhh... tak když je to spoiler, možná to tam nedávej? Pak taky zjistíme, že nemá ráda růžovou barvu, šaty a sukně. Jako ať si každý nosí, co chce, není nic špatně s tím, že nosíte nebo nenosíte sukně, ale tohle docela křičí i'M nOt LiKe OtHeR gIrLs.

Pak tu máme Edwarda, který má taky hodně předzívek. S přezdívkami jako Ed a Eddie jsem úplně v pohodě, ale pak jsou tam taky Ted a Teddy. Odkdy je, sakra, Edward zkráceně Ted? Ted je zkráceně Theodore. Když už, Edward je zkráceně Ned, ne Ted. Takže tady týpek je dvojče Kat, a zjistíme, že má přes obličej jizvu, protože v sedmi letech ho pokousal Fenrir Greyback aka Šedohřbet (Lol za ty roky jsem zapomněla, že to jeho jméno se fakt překládá takhle.), ale z něj se nestal vlkodlak, ale jenom polovlkodlak. (Což je taky vtipný, protože co vůbec je polovlkodlak? Vlkodlak je už tak napůl vlk a napůl člověk, takže tady Edward je vlk ze čtvrtiny, nebo jak?) Mimochodem, pod popisem Edwarda je taková fotka světlovlasých dvojčat, která vám dost možná vyjede jako první, když dáte do G*oglu "obnoxious white people", což je jednak nečekaný - předpokládala bych, že když už se k těm postavám dávají reprezentační fotky, spíš to bude nějaká celebrita, než stock image, a jednak si je takhle prostě představovat nebudu.

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now