♥ 63. Paranormální

606 89 32
                                    

Myslím, že ten vyloženě největší zvrat, kterej tu dneska bude, je to, že jsem až teď použila nějakej gif z Good Omens.

Paranormální příběhy nejsou na československým Wattpadu zrovna velký žánr, vlastně bych spíš řekla, že tu jsou jeden z nejmíň používanejch žánrů vůbec, ale i tak určitě stojí za pozornost. Je strašně zajímavý číst o tom, jak třeba postava žije v domě, ve kterém někdo zemřel, a ten jeho duch naši hlavní postavu nějak ohrožuje a- Moment. Všechny příběhy z týhle kategorie mi vlastně zní jako převyprávění filmu Paranormal Activity. (Ach jo, tady originalita fakt umřela.)

Začínám si myslet, že pokaždý, když někdo zařadí svůj příběh do kategorie Paranormální, nějakýmu softwaru na automatický odesílání emailů se spustí kontrolka a pošle milému autorovi formulář, ve kterým má autor tu svobodu si zaškrtnout pár bodů v ději knihy, který pak musí bez výjimky následovat, a pak valná většina týhle kategorie vypadá následovně:

Hlavní postava/celá její rodina se nastěhuje/žije v domě, ve kterém se dějou zvláštní věci, což způsobuje démon/duch/několik duchů, hlavní postava/jeden člen rodiny se spřátelí s démonem/duchem, který nejdřív působí docela přátelsky, ale nevzejde z toho nic dobrého. A na konci asi někdo umře.

Zní vám to jako nějaký generický hororový film? Máte celkem pravdu, protože Paranormální je ve své podstatě podkategorie hororu. Dáme si malou pauzičku na další z mých "old man yells at cloud" momentů, kde si musím stěžovat na Wattpad samotný (Těch chvilek není nikdy dost, vzhledem k tomu, že Spencer z Wattpad Support je asi jedinej člověk s mozkem v celý tý podělaný společnosti.), protože jak jako, že Horor tu technicky vzato svoji podkategorii má, ale další kategorie, jako třeba Fanfikce, u kterých je to seriózně potřeba kvůli přehledbosti, takový privilegium nemají? Kdo z vás tuhle logiku chápe? Já totiž ani v nejmenším.

Další typ knih, který se tu vyskytuje poměrně často, jsou sbírky městských legend. Městské legendy zbožňuju, ale je tu podobný problém, jako třeba u knih se zajímavostma. Většinou to bývají jenom neozdrojované kompilace, a ty by tu správně neměly nic dělat. Takové typy knih by prostě měly mít od autora nějakou přidanou hodnotu, jinak mi nepřijde, že má vůbec cenu je psát. Jasně, že je to lepší, než když někdo prostě udělá screenshot vtipu a dá ho do svojí knihy, ale takovým tím "jednooký je král mezi slepými" způsobem. To samý jsou kompilace ve stylu "všechno ohledně SCP". Zaprvý mi teda přijde, že celej ten koncept SCP spočívá v tom, že o nich nikdy nemůžeme vědět úplně všechno, a zadruhý všechny prosím, aby nedávali na Wattpad jenom kompilace věcí, který vyhrabou jinde na internetu. Pak mi to totiž začne připadat, že se někdo jenom snaží nahrabat si s tím votes. (A víte, jak to je s tím, že máme citovat svý zdroje.)

Kromě toho jsou tu i sbírky typu "pohádky, které známe špatně". Což je zase strašně zajímavej koncept (který by měl být spíš v kategorii Populárně naučné), ale jen málokdy je to fakt dobře zpracovaný. Pro začátek bychom si měli říct, že je šíleně těžký dělat výzkum ohledně původu pohádek protože se často předávaly ústní lidovou slovesností. Ale všichni víme, jak se animované filmy od Disneyho často inspirujou nějakou známou pohádkou od bratří Grimmů nebo od někoho, takže náš milý autor se prostě zaměří na tu Grimmovskou verzi a řekne si, že práce byla dokončena. Omyl. Bratři Grimmové mají se studiem Disney víc společného, než by se na první pohled mohlo zdát, protože oni sami byli sběratelé pohádek a upravovali v nich detaily, které jim přišly až moc intenzivní. (Jasně, že i po tý úpravě většina z těch pohádek zůstala celkem děsivá, ale bylo i hůř.) Můj point je, že ta nit jde většinou dál, než by se na první pohled mohlo zdát, existuje šíleně moc verzí těch samých pohádek, které jsou různě intenzivní a hororové, v různých kulturách často nezávisle na sobě vznikají velmi podobné příběhy, a když se zaměříte jenom na tu nejnovější či neznámější "původní verzi", děláte jenom naprostý minimum.

To mě přivádí k tomu, že autoři těchhle kompilací často tvrdí, že něco bylo tak a tak "v původní verzi". Um, v jaký původní verzi? Prosím, řekni mi, jakýho autora/sběratele/mýtus máš právě teď na mysli, jinak je to nekompletní informace. Mezi jednotlivými verzemi, jak je různí autoři zpracovali, je rozdíl, a já nemám páru, o který z těch verzí tady mluvíš. Zároveň mi přišlo, že snad ve všech těchhle knihách se mluví pořád o těch samejch pohádkách. (Jako třeba Malá mořská víla, kde stejně většina lidí verzi od Andersena zná, takže by bylo zajímavější se vrtat třeba v tom, jaké byly inspirace pro tu jeho verzi.) Takže bylo by fajn se pro jednou zaměřit na nějakou pohádku, jejíž původní verze zatím není tak známá, že ji každý pohádkový nerd dokáže odrecitovat ve spánku.

Ale jak už jsem řekla, přijde mi, že většina těch lidí fakt jenom tupě přepisuje popisy pohádek z Wikipedie (Nebo to všichni možná opisujou od sebe navzajem.) a vůbec tomu nedá nějaký kousek sebe, nějaký vlastní úhel pohledu, vlastní názor, vlastní cokoliv. Mě to prostě irituje, že tyhle původní verze pohádek na Wattpadu nejen přečtete za dvacet vteřin, ale taky jsou úplně bez duše. Já bych to možná i četla, kdyby se tady našel někdo, kdo by to vyprávěl po svém, ideálně kdyby to mělo i nějakou literární hodnotu, ale to se tu fakt neděje.

Zbytek kategorie Paranormální je čistá vata. Já jsem si tak moc přála najít tu něco dobrého a originálního, protože paranormální příběhy mají tak obrovský potenciál, ale bohužel je to tu opravdu zanedbaný.

Peace out,

Hermione Weasley

časté věci na wattpaduNơi câu chuyện tồn tại. Hãy khám phá bây giờ