♥ 48. Rozbor Můj příběh z Bradavic - část první

1.4K 108 511
                                    

Fun fact: Kniha, kterou v téhle kapitole rozebírám, už na Wattpadu není, což je, dle mého názoru, zdejší ekvivalent vyhoření Alexandrijské knihovny, a je fakt hrozný břemeno mít na svém profilu dost možná největší a nejdetailnější svědectví o tom, že Můj příběh z Bradavic kdy existoval.

Teda tenhle rozbor ze mě vysál duši do takové míry, že jsem ani neměla energii na vypisování všech citací, kterých bylo fakt dost, takže vám je sem hodím jako obrázky, takže R.I.P. všem, co tohle čtou offline. Na začátek bych ale ráda řekla, že podle toho, že většina textu byla napsaná v jednoduchých větách, usuzuji, že autorka (Majinda) s psaním v době, kdy tahle kniha vycházela, teprve začínala, a sama moc dobře vím, že začátku nikdy nejsou jednoduché a že prvotiny můžou být dost strašné oproti tomu, co autor napíše později, takže tu vážně nechci autorku a její schopnosti nijak shazovat, a už vůbec není mým cílem nikoho urazit. Ale dostala jsem to od někoho z vás jako doporučenou četbu, takže jdeme na to.

A poslední věc před začátkem, následující rozbor obsahuje spoilery (duh) a používání výňatků z děl v rámci kritiky je v souladu se zákonem: Autorský zákon - č. 121/2000 Sb. § 31 odst. b, Copyright Act of Canada s.29.1. Navíc, tohle je kritický a naučný (?) "článek", což je v pořádku podle Copyright Act 1976.

Já vím, že já sama nemám moc co říkat, protože často dělám překlepy, ale slovo "jenon" místo "jenom" hned ve druhé větě mě zavraždilo. Taky mě vraždí to, že na jednu stranu se ten příběh snaží působit hrozně spisovně a seriózně, a na druhou stranu je asi v každé třetí větě jedno nespisovné slovo. Prostě proč?

V první kapitole se setkáváme i s první plot hole. Brumbál naší hlavní týpce, která se jmenuje Mary, pošle učebnice potřebné do Bradavic. Miluju, jak i Harry Potter osobně si je musel kupovat sám, ale tady random týpka je má poslaný.  (Ale jestli je to nějakej dig na školní a ekonomickej systém ve světě Harryho Pottera, podporuju to všema deseti. Trhej, autorko!)

Začínám si ale myslet, že autokra asi nechápe význam slova mimochodem. (Nemůžu uvěřit, že se tu opravdu chystám to slovo vysvětlit.) To použijete v případě, kdy se třeba pět minut bavíte s nějakým člověkem, a pak jste jako: "Mimochodem, já jsem Fred", a ne, že do vás někdo vrazí, vy se omluvíte, a on se vám představí stejnou větou.

Kudos ale musím dát za to, že jméno Mary je v celé knize psáno správně s jedním r.

Ale co je horší, je, že v první kapitole není vůbec vysvětlené, že na týpku se nějak zapomnělo a dopis, který oznamoval, že má nastoupit do Bradavic, jí došel v 15 letech místo v 11. (I když netuším, jak se to mohlo stát.) Ta informace je zmíněná jenom v anotaci, a já, když jsem anotaci nečetla, protože tenhle příběh byl na doporučení, jsem neměla páru, co se sakra děje. Anotace není něco jako prolog, není to součást děje příběhu, je to spíš takový shrnutí, který má lidi na čtení nalákat. Když v anotaci něco zmíníte, rozhodně to neberte tak, že jednou už to stačilo, a že do příběhu není potřeba to dávat. Je to potřeba.

Teda ale tahle věta mě fakt zabila.

Teda ale tahle věta mě fakt zabila

Ops! Esta imagem não segue nossas diretrizes de conteúdo. Para continuar a publicação, tente removê-la ou carregar outra.
časté věci na wattpaduOnde histórias criam vida. Descubra agora