78. Rozbor Siriusova Růže II: Electric Boogaloo

1.1K 81 298
                                    

Pořád jde o stejnou knihu. Siriusova růže zatím ani sequel nemá, i když ho autorka (aja1806) chystá. (Ale bylo by hustý, kdyby ho pojmenovala Electric Boogaloo.) A hrozně se omlouvám za všechny chyby, já vím, že tu budou, ale opravovat budu až příště. Dneska na to nemám energii. Tenhle příběh na mě totiž působí jako kdybych se bodla připínáčkem a čekala, dokud nevykrvácím. Takže hodně štěstí při čtení tohohle... tohohle.

Disclaimer. Následující rozbor obsahuje spoilery (duh) a používání výňatků z děl v rámci kritiky je v souladu se zákonem: Autorský zákon - č. 121/2000 Sb. § 31 odst. b, Copyright Act of Canada s.29.1. Navíc, tohle je kritický a naučný "článek", což je v pořádku podle Copyright Act 1976. A taky jsem tohle psala pozdě večer a na kofeinu, takže sorry za všechno.

Moc ráda bych vám řekla, že začínáme tam, kde jsme minule skončili. Vy ani nevíte, jak ráda bych vám řekla, jestli jsme sázeli správně, kdo vyhrál a jak celý ples vlastně skončil. Já jsem kolem toho vlastně začala dělat tak velkou věc, že to i mě začalo seriózně zajímat. A pokud je na tom někdo z vás podobně, musím se vám omluvit. Sedmnáctá kapitola skončila tím, že Sirius tančil s Kat, ona z toho nebyla zrovna nadšená a měla pár docela salty poznámek. Já jsem se tak těšila, že se pohádají, budu mít pravdu a vyhraju sázku, ale víte co? Víte vy co?! Ten moment nikdy nepřijde, přesouváme se v čase o dva dny, nezjistíme, jak ples skončil a na koho měl jaký impakt... A já jsem naštvaná. Autorka udělala na začátku z těch plesů takové haló, že to začala být jedna z mála věcí, o kterou jsem se reálně zajímala. Na první ples se Kat a Edward připravovali hrozně dlouho, prostě plánovali ten svůj prank, já jsem se těšila, jak to dopadne, a co se stalo? Hned je chytili a po jednom dni si na to stejně nikdo ani nevzpomněl. Druhý ples nám autorka taky předhazovala pěkně dlouho, však víte, jak si holky šly vybírat ty šaty, všichni se na to hrozně dlouho připravovali... a pak si Kat proti své vůli zatančí se Siriusem a najednou je o dva dny později. Budu brečet, protože jsme si zasloužili lepší konce k těmhle dějovým linkám. Jo, a taky kniha není osmdesátkový sitcom, takže věci by měly mít nějaký impakt na pozdější dění. Jako neříkejte mi, že ten jejich prank je třeba neudělal populárnějšími nebo je naopak nezačali všichni nesnášet, nebo já nevím. Proč neměl ani jeden z těch plesů žádné následky?

Lily a Lindsay (Proč mají tak podobný jména?) si balí věci před návratem domů, zatímco Abby a Kat, které nikam nejedou, jsou ve společenské místnosti. Tam přiběhne Edward a řekne něco, z čehož vyplývá, že ho pod jmelím políbila nějaká z Murén a jemu se to ani v nejmenším nelíbilo. Mně to přijde smutný, že vůbec musím dávat lekci o consentu, ale když se s váma někdo nechce líbat, tak to prostě nechce. A to, že stojí pod jmelím, nijak neospravedlňuje, že ho políbíte. Pořád jste příšerná lidská bytost. A pak se ukázalo, že to bylo ještě horší, protože Edwardova ex Elisa řekla svým kamarádkám, ať mu zablokojí cestu, on utíkal, ale dostal se do bodu, kdy neměl kam utéct, pak ho všechny políbily na tvář a pak mu Elisa strčila jazyk do pusy. Mně se chce zvracet. Tohle je úplně nový level toxicity. A jasně, týpka má být ta zlá, ale upřímně, tohle mi přijde tak moc petty a zároveň příšerný, že nevěřím, že by něco takového někdo fakt udělal. (Doufám, že ne.) A taky nevěřím, že to pro ni bude mít nějaké následky. Což by mělo mít. Pro vnitřní klid, v kontextu "mně věci balila mamka" se to píše m-n-ě.

Abby a Kat se baví o tom, jak měla Abby od prváku do čtvrťáku crush na Theodora a Abby řekne: "A pak mi zlomil m pubertální srdíčko (...)." Podle všeho to má být taková ta "byla jsem mladá a blbá" věta, ale Abby, zlato, tvoje srdíčko je pořád pubertální, protože je ti šestnáct. Pro vnitřní klid, jsou to měničské schopnosti, ne měničovské.

časté věci na wattpaduWhere stories live. Discover now