1. Daddy in 16

475 28 4
                                    

Tato moje recenze je na příběh Daddy in 16 od Sim_1255. Jedná se o fanfikci na dva členy One Direction, Harryho a Louise, kterým shippers říkají zkráceně Larry.

Začala bych u coveru. Celkem nezajímavý, lehce přehlédnutelný, hlavně tedy, co se týče nápisů. Špatně zvolená barva písma v pozadí velmi zaniká a "in 16" prakticky nejde na mobilu bez zvětšení obrázku přečíst. Také ohraničení rohů na mne působí rušivým dojmem. Pokud bych na tuto knihu narazila v knihkupectví, tak snad jediné, co by mne zaujalo, by byly tváře slavných osob na přebalu.

Druhá věc, která by měla čtenáře zaujmout je anotace neboli popis. Bez anotace by kniha nebyla knihou, na tom se jistě shodneme. Nejsem zastánce anotací "na dvě A4", ale anotace o třech větách o příběhu prakticky nic neřekne.

"Výchova dítěte je sama o sobě náročná. Ještě náročnější to je, když je vám šestnáct a musíte chodit do školy. Louisovi naštěstí s výchovou pomáhají jeho rodiče, a možná ještě někdo jiný. "

U této anotace by se dalo polemizovat, zda zaujme či ne. Kniha o Larrym si svůj okruh čtenářů najde i bez anotace, ale já budu na tuto knihu nahlížet tak, jako bych ji objevila v knihkupectví. A po přečtení této anotace bych si ji nekoupila. Chápu, že jsi třeba neměla příběh na počátku tak promyšlený, abys vytvořila nějakou skvělou, údernou anotaci. Ale jelikož jsi už u šestnácté kapitoly, tak bych očekávala, že popis vylepšíš.

Chtělo by to upravit pravopis - před a se v tomto případě nepíše čárka, navíc celá ta věta působí... strojově? Nevím přesně, jak to vyjádřit, ale zkus si ji přečíst několikrát po sobě, bude ti znít velmi zvláštně.

Rozhodně bych popis udělala o něco delší. Například:

"Být otcem je velmi náročné. A já, Louis Tomlinson, jsem otcem v šestnácti. Určitě si teď říkáte: "Ten kluk je ale vůl, zbouchnul holku a teď si bude stěžovat, jak to má těžké." Nebudu si stěžovat, nemám to zapotřebí. Mám tu nejkrásnější dceru na světě a jsem hrozně moc rád, že ji mám. Ale co se stane, když se mi do života připlete jeden kudrnáč? Bude vše v pořádku? Najdu ten další kousek štěstí? Nebo se objeví stín z minulosti?"

Tuto kritiku píšu, když má příběh šestnáct kapitol.

První věc, kterou bych vytkla je pravopis. Občas píšeš čárky tam, kde nemáš, jindy je zapomínáš. Taky píšeš krkolomné věty. S tou skladbou a dělením vět máš celkově problém. Místo toho, abys napsala souvětí, tak to zbytečně a nelogicky dělíš do krátkých vět. Mimochodem, nejvíc ti dělá problémy čárka před spojkou a - málokdy se před a píše čárka a ty ji tam máš skoro pokaždé.

Další věcí je, že by sis měla ujasnit, v jaké formě chceš příběh psát - jestli v ich- nebo er-formě -, protože jsi schopná do jednoho odstavce napsat jak ich- tak er-formu, a to rozhodně není dobré, působí to rušivým, neuceleným dojmem.

Hodně se ti opakují slova - např. místo "Jemně jsem pohladil Kylie a upravil jsem jí mikinu, která se jí vyhrnula." můžeš napsat "Jemně jsem Kylie pohladil a upravil jí vyhrnující se mikinu." nebo tak něco. Také občas slova, obzvláště předložky, vynecháváš nebo je píšeš dvakrát. Jinak jsem tam žádné velké chyby nenašla.

K samotnému námětu. Ve světě Larry fanfikcí je už tolik témat opakujících se klišé, že najít mezi nimi něco alespoň minimálně originálního, je velmi těžké. No, tobě se trochu té originality do příběhu povedlo dostat. Děj mě zaujal - i přes mizernou anotaci jsem taková, že vždy dám příběhu šanci dvě, tři kapitoly. Chválím, že na to moc nespěcháš. Tedy prvních pár kapitol... Potom to jde pořád rychleji a rychleji. Obávám se, že za pár kapitol to bude hrk, hrk, hrk. Chtělo by to na tom zapracovat.

Doporučení na závěr - Najdi si korektora, který ti projede příběh od anotace po poslední kapitolu. Chyby jsou opravdu výrazné. Čím víc se na ně člověk zaměří, tím více jsou viditelné a o to horší. A opravdu velký problém jsou u tebe čárky.

KritikyWhere stories live. Discover now