31. Teorie osudu

57 8 0
                                    

Jak to tak vypadá, tak na mne přišlo plodné období a jsem tu po týdnu s další recenzí.

Tentokrát se zaměřím na příběh Teorie osudu od Veru_Philip. Pod tímto nickem se neskrývá jeden autor, ale rovnou dvojice, jež píše příběhy dohromady. Opět se jedná o originální tvorbu, ve které se bude jednat hlavně o dobrodružství.

Jako vždy začneme coverem.

První, čeho jsem si všimla, je písmo. Řekla bych, že se až příliš tluče s pozadím a celkově mi k obrázku na pozadí nesedí. Zvolila bych jiný font a nejspíš i barvu.

Další věcí je jméno na coveru - nesouhlasí se jménem na Wattpadu. Pokud byste na coveru měli vaše pravá jména, tak bych to ještě pochopila. Ovšem o tomto vím, že to byl váš předchozí Wattpad nick, tudíž by to chtělo při změně Wattpad nicku změnit i jméno na obálce knihy.

Obrázek na pozadí ovšem musím pochválit. Sice je nejspíš pouze stažený z Google, ale k tomuto příběhu se skvěle hodí. Pokud ho ovšem některý z vás nebo Verčina sestra (vím, že je výborná malířka obrazů) vytvořili, tak všechna čest. Opravdu je velmi vhodně zvolený.

Anotace...

"Osud je pro nás velká a strastiplná cesta. Rodina, láska, přátelé i domov jsou pro nás denní rutinou, ale co když nás o to někdo připraví? Maličký John se musí potýkat s problémem smrti své matky. Osud mu však připravil mnohem větší cestu, která je plná dobrodružství a velkých zážitků. Zážitků, které ho posunou dále v životě. Je to totiž právě jeho fantazie, která mu pomůže najít místo, kde má podle táty najít svou maminku. Hledá místo, kde na něho podle všeho čeká a hlídá ho odtamtud. Vydal se do světa hledat tzv. ''Lepší místo'' aby opět mohl svou mámu přivést domů do rodiny."

Musím zde vytknout opakování slov. Chápu, že vytvořit smysluplnou anotaci, aniž by se opakovaly slova, je těžké, no i tak se to dá. Například ve větě "Osud mu však připravil mnohem větší cestu...", kde se nám opakuje slovo "osud" z první věty anotace, by toto slovo šlo nahradit slovem "život" - "Život mu však připravil mnohem větší cestu...". Dále tu máme opakující se spojky "která, které", což lze nahradit slovy "jež, jenž atd.". Těch opakujících se slov je tam mnohem víc.

Dále bych anotaci rozdělila do dvou odstavců, a to za prvním otazníkem, neboli větou "Rodina, láska, přátelé i domov jsou pro nás denní rutinou, ale co kdž nás o to někdo připraví?" Rozhodně by, dle mého názoru, anotace vypadala lépe.

A jako poslední drobné chybky, které vám musím vytknout, je chybějící čárka před "aby" v poslední větě (k tomu se snad nemusím více vyjadřovat) a použitá zkratka tzv., jež vypadá otřesně. Copak je tak těžké napsat "takzvaně"?

Celkově se mi ovšem anotace líbí. Je dobře napsaná, neprozrazuje děj a navnadila mne na příběh, což je to nejdůležitější.

Recenzi píši, když má příběh prolog a tři kapitoly. Příběh je nedokončený.

První, ale za to obrovskou chybou, jež mi málem přivodila infarkt, je psaní přímé řeči. Bude toho hodně, takže si to vezmeme v odrážkách:

- Zvýraznění tučně. Nevím kdy jste to viděli (kde, to dobře vím - bylo na Wattpadu, protože nikde jinde se tahle nehorázná odpornost nevyskytuje), ale je to naprosto špatně. Okamžitě všechny zatučnění pryč!

- Naopak co přidat, je odsazení na nové řádky. Každá přímá řeč jednotlivých postav se má nacházet na novém řádku, například (vyjmuto z vašeho příběhu, přepsáno bez chyb):
"Tatínku, pročpak brečíš? Rozbil sis koleno nebo nějak ublížil?"
Otec se zasmál, utřel slzy a vstal. "Co si dáš ke snídani, Johne?"
Malý chlapec poskočil a posadil se na stoličku. Plyšového králíčka položil na stůl. "Vajíčka, tati. Nic jiného přece neumíš," zachechtal se malý chlapec a otec se ušklíbl.
"To si jen myslíš! Občas uvařím i čaj," zasmál se spolu s malým Johnem a začal mu chystat snídani.

- Psaní uvozovek. První (dolní) uvozovky píšete jako dolní jednoduchou uvozovku (‚) a čárku (,) - takto to nevynikne, ale pokud bych je položila vedle sebe a zvýraznila, tak jednoduchá dolní uvozovka je lehce větší nežli čárka, tudíž lze rozpoznat, že to nejsou dvojité české dolní uvozovky („), u kterých si lze všimnout na první pohled stejné velikosti.
Druhé (horní) uvozovky píšete ty, jež automaticky nabízí Wattpad i další aplikace. Jedná se o strojové (rovné) uvozovky ("). Jsou uznávány pro jako uvozovky pro programátorské jazyky (často se nazývají programátorské) a pro psaní na internetu. Pokud jste se již jednou rozhodli, že budete jako první uvozovky používat naše české dolní uvozovky (nebo tedy prozatím jejich napodobeninu), tak byste měli používat i horní uvozovky české. Budu hodná a poradím vám i klávesové zkratky:
Pro Windows - Alt+0132, Alt+0147
Pro Mac (česká klávesnice) - Alt+Shift+N, Alt+Shift+H

- A když už jsme u těch uvozovek, tak musím zmínit, že za prvními uvozovkami se NIKDY nepíše mezera.

- Jako poslední věc k přímým řečím tu mám psaní velkých písmen v uvozovacích větách. Pro tyto případy mám sepsanou radu, jak psát správě přímou řeč:
Pokud po uvozovací větě následuje sloveso pohybu ústy (řekl, usmál se, zašklebil se apod.), tak uvozovací větu ukončíme čárkou (,), vykřičníkem (!), otazníkem (?) nebo případně trojtečkou (...) a následuje MALÉ písmeno. Například: "Ahoj," usmála se na mne.
V případě ostatních sloves (otočil se, zmizel, odešel atd.) ukončíme větu tečkou (.), vykřičníkem, otazníkem či trojtečkou a následuje VELKÉ písmeno na začátku uvozovací věty. Například: "Mám novinky!" Přiběhl ke mně a nemohl pořádně popadnout dech.
A ještě... I když máš uvozovací větou před přímou řečí (ukončena dvojtečkou (:)), tak přímá řeč začíná velkým písmenem. Jediné, kdy může přímá řeč "začínat" malým písmenem, je případ vložené uvozovací věty, jenže tam v konečném důsledku přímá řeč nezačíná, ale pouze navazuje na přímou řeč před vloženou uvozovací větou.

Nyní k dalším chybám.

Občas zbytečně rozdělujete souvětí do jednoduchých vět. Stejně tak, jako se špatně čtou příliš dlouhá souvětí, tak i krátké jednoduché věty nejsou pro čtení výhra. Někdy je lepší udělat souvětí a ne se zbytečně snažit větu rozdělit tam, kde je to nevhodné.

Sem tam jsem také narazila na drobné chyby v pravopisu. Ani tak ve slovech, jakožto v čárkách či tečkách. Každá věta potřebuje nějaké ukončení (tečku, čárku, otazník). Čas od času vám tam toto ukončení chybí. Dáváte čárky tam, kde by být neměli (například před "a" v některých případech - neříkám, že před "a" nikdy nepatří čárka) a naopak chybí tam, kde by byly potřeba (například před či za oslovením ve větě). Je to problém nejen u vás, poslední dobou se s tím potýkám více, než bych si přála.

A také... Každá nová věta začíná velkým písmenem (až na některé uvozovací, viz můj komentář k přímým řečím). Všimla jsem si, že vám tam sem tam uteče malé písmeno na začátku věty.

Také jsem tam narazila hned v prologu na větu: "Jen měla snubní prstýnek na dlouhých pěkně upravených nehtech." - asi je to z nepozornosti, ale pobavilo mne to. Představa snubního pstenu přidělaného či nakresleného lakem na nehtech.

Nejsou to rozhodně všechny chyby, jež v příběhu máte, ale nebudu je zde všechy vypisovat. Vzhledem k tomuto množství, jež jsem zde vypsala, doufám, že si najdete korektora.

Pozor, spoilery!

Co se týče námětu, tak se mi líbí a má potenciál, ovšem zpracování kulhá na obě nohy.

Příběh je jako z rychlíku, téma je zpracované... velmi slabě. Nelze z toho vycítit emoce či se za ten velmi krátký čas do chlapce a jeho otce vcítit. Dávat útěk z domu hned do první kapitoly byla chyba. První kapitola se měla točit okolo smrti, pohřbu, vysvětlování, pláče... Ne hned šup, otec se utápí v chlastu, šup, je hnusný na chlapce, šup, kluk uteče z domu. Čtenář nemá možnost to všechno prožívat společně s nimi "minutu po minutě". Oproti prologu jste hluboce v mínusu.

Další kapitoly - po útěku - jsou již napsány lépe, ale pořád to není žádná sláva. Ten největší moment, kdy se měl čtenář do příběhu zamilovat, jste projeli. Proto se ani nyní nelze do chlapce vcítit, čtenář si s ním už nenaváže pouto.

Mrzí mne to, nedělám to ráda a na toto téma jsem se velmi těšila, ale tento příběh nedoporučuji. 

Doporučení pro autory na závěr - Najděte si korektora a beta readera. Potřebujete pohled další osoby, aby příběh dostal pořádnou formu a přestal "kulhat". Téma je výborné, ale potřebuje od základu přepracovat.

KritikyWhere stories live. Discover now