5. Síla přání

144 12 3
                                    

Dnešní recenzi píšu na příběh mimo Wattpad. Jedná se o příběh, který mi k recenzi poslala moje nejlepší kamarádka, která je zároveň autorkou, ale chce zůstat v anonymitě. Což ovšem neznamená, že ji budu nějak šetřit.

Síla přání je fanfikcí na knihy z řady Hraničářův učeň. Jelikož tyto knihy neznám, tak nemůžu hodnotit soudržnost s originálem.

První věcí, kterou vždy hodnotím, je cover. U tohoto příběhu to bohužel nejde, jelikož příběh byl psaný na blogu v době, kdy se na covery moc nehrálo. Takže přeskočíme rovnou k anotaci.

"Nedalo by se říct, že bych měla šťastné dětství. Spíše naopak. Věděla jsem, že na světě nejsem jediná, kdo se ve svém vlastním domě a mezi svou rodinou cítí jako cizinec, vyvrhel. Ale toto uvědomění mi nedokázalo dát vysvětlení proč zrovna já. Budu vám vyprávět příběh, který se stal už hodně dávno. Příběh o splněných snech, dobrodružství, lásce ale i zklamání, bolesti a nenávisti. Příběh, který dokázal zamíchat osudem několika lidí a mým nejvíc."

Anotace má zaujmout a to se zde rozhodně povedlo. Pokud bych na příběh narazila v knihkupectví, tak si ho podle anotace nejspíš koupím. Nepatří sice mezi ty nejúžasnější, které jsem kdy četla, ale ani k něm nejhorším.

Šílenou obrovskou chybou jsou věčně chybějící čárky, chybějící či přebývající mezery (místo jedné dvě, tři). Také tečky ti dělají problém - existuje jen jedna tečka nebo trojtečka, dvě nebo čtyři a více teček neexistují. Za spodními (prvními) uvozovkami se nepíše mezera. 

Odstavce bych oddělovala jedním volným řádkem, takhle to působí jako prakticky souvislý text.

Další chybou je, že se ti často opakují slova ve dvou po sobě jdoucích větách (např. když jsem za sebou někoho ucítila... A následující věta Nikoho jsme za sebou neviděla. - ve druhé větě je to zbytečné). A pokud se slova neopakují, tak zaměňuješ rody, množné číslo za jednotné a podobně. Také máš v některých slovech celkem hrubé pravopisné chyby (zalést? Vážně?).

Když chceš zvýraznit výkřik nebo nadšení, tak nemusíš psát x vykřičníků, stačí jeden vykřičník a za přímou řeč napsat např. "nadšeně vykřikla".  To stejné platí i s otazníky. A také s CapsLockem.

Ohledně zkratek - radši rozepisovat - máš tam například napsáno "20 min", lepší by bylo napsat dvacet minut. Čímž se dostávám i k číslovkám. Menší nebo rozepsatelné číslovky se v beletrii nepíší číslem, ale rozepisují se - např. dvacet, třicet, padesát atd. Stejně tak je lepší napsat stoprocentně místo 100%.

Další věcí jsou celkem dlouhá souvětí. Neříkám, že všechny ale některé z nich by se určitě dali rozdělit. 

V neposlední řadě musím zdůraznit nespisovné psaní. V přímé řeči to nevadí, ale mimo přímou řeč bys měla psát spisovnými tvary slov. 

Jinak námět vypadá celkem slušně. I když neznám originál, tak mne to celkem zaujalo. Doufám, že si uděláš čas, opravíš chyby, trochu to upravíš.

Přiznávám se, že jsem teď, z celkových osmnácti kapitol, přečetla pět. Víc jsem opravdu nedala, promiň. Ale jsem hrozně moc ráda, že jsi mi dovolila se na to podívat, udělat recenzi a vydat ji sem na Wattpad.

Pro všechny zde na Wattpadu, kteří si tuto recenzi přečtou. Vím, že absolutně netušíte, o jaký příběh jde, ale věřte, že jestli to moje nejlepší kamarádka začne vydávat na Wattpad, tak udělám recenzi No. 2, která, jak doufám, bude mnohem a mnohem pozitivnější.

A trochu egoismu na závěr - jestli to vyjde na Wattpadu, tak budu moci hrdě říkat, že jsem byla první člověk, který na to mohl dělat recenzi. A to je pro mne nejvíc - vzhledem k našemu kamarádství. Něco jako "důkaz lásky" (částečně vtip) - ty víš.

Ještě malé doplnění - ta práce je stará zhruba 6 let a od té doby se kamarádčin pravopis hodně zlepšil.

KritikyWhere stories live. Discover now