38. Malí dinosauři nepláčou

105 5 25
                                    

Ve své dnešní recenzi se budu věnovat povídce Malí dinosauři nepláčou od OliverOliJasansky. Příběh je fanfikcí na Supernatural.

Jako vždy začnu coverem. První chybou je neshoda jména na coveru a na Wattpadu. Na coveru máš stále ještě staré jméno, ale na Wattpadu již používáš nové. Toto je potřeba opravit.

Dále mi přijde, že byla špatně zvolena velikost obrázku, protože ořez okrajů je velmi zvláštní - usuzuji tak podle centrování písma, jež je centrováno na střed, ale při tom je více u pravého okraje než na středu. Cover pro Wattpad by měl mít rozměry 512x800 a násobky. 

Horní část coveru (Sam s Deanem) vypadá celkem dobře, ale ten spodní mi tam nějak nesedí - už jen tím, že kvalita je o mnoho horší než kvalita horního obrázku. Také je za dítětem vidět nějaký kus nábytku a Sam s Deanem jsou oříznutí tak, aby za nimi bylo pouze černé pozadí. Rozhodně bych vybrala obrázek díděte s lepší kvalitou a odřízla pozadí tak, aby za všemi postavami byla pouze černá. Font písma je zvolený dobře. Jistě by se dal najít lepší, ale tento je dostačující. 

A jako poslední menší dodatek tu mám nápis "Supernatural fanfiction". Není to název díla, ale i tak by, když už to chceš mít anglicky, mělo být slovo "fanfiction" s velkým F. No sama za sebe bych to tam klidně napsala česky nebo nedávala vůbec. 

Anotace.

"Sam s Deanem mají díky svým leviathaním dvojníkům momentálně v patách nejen bandu příšer, ale i prakticky veškeré bezpečnostní složky napříč Amerikou. Když na chvíli zastaví v motelu, nejhorší, co mohou očekávat (kromě mizerné kvality wifi připojení) je nečekaná návštěva některého z pronásledovatelů...


    Nebo ne?"

Celkové vyznění anotace je velmi dobré. Líbí se mi, jakým způsobem jsi ji pojal. Rozhodně dokáže případného čtenáře navnadit. Ovšem i tak jsem našla pár věcí, které bych upravila/opravila. 

Za prvé tu máme díky/kvůli. "Díky" používáme v pozitivním/kladném slova smyslu, naopak "kvůli" v tom negativním/nepříjemném. V tvém případě by tedy bylo vhodnější použít negativní "kvůli", protože po nich jde všechno možné a rozhodně to nebude v pozitivním slova smyslu. Dále tu máme chybějící čárku ukončující větu vedlejší - zde se jedná nejspíš pouze o nepozornost.

A jako poslední věc bych odstranila ty mezery před "Nebo ne?", případně rovnou tuto větičku připojila k předchozímu odstavci.

Dále poznámky u anotace "pod čarou". 
- Informaci, že mělo jít o mikropovídku či drabble (tam máš překlep ve slově drabble) bych klidně vynechala, přijde mi zbytečná. Vzhledem k tomu, že je příběh dokončený, tak všichni hned vidí, jak je příběh obsáhlý.
- Třetí bod ve varování bych přepsala či odstranila, prakticky jsem si u něj řekla "Tak už jsi mi vykecal zápletku a já ani nemusím číst."

Příběh hodnotím po dokončení s celkovým počtem osm kapitol.

Pro tentokrát to vezmu od té pozitivní stránky věci. Tvůj styl psaní je rozhodně velmi poutavý a dokáže čtenáře přitáhnout. Já jsem se od příběhu nedokázala odtrhnout pomalu ani na zapsání si poznámek pro recenzi. Děj příběhu je velmi zajímavý a nevšední. Rozhodně se mi líbílo, jak jsi ty hrůzy, co si Andy prožila, nepopsal přímo, ale spíš v náznacích, aby si čtenář domyslel, co všechno se tam vlastně dělo.

Ovšem nebyla bych to já, abych si nevšimla alespoň pár chybek. Kromě několika málo překlepů souvisejících s autorskou slepotou (např. dvě tečky místo trojtečky, sem tam chybějící mezera) tu máme jednu větu, která v příběhu působí jako pěst na oko. Jedná se o větu "Ale zpátky k holčičce samotné." nacházející se v poslední kapitole. Klidně bych ji úplně vyhodila a lehce rozvinula větu následující ("Tady to na úsměv nevypadalo.") takovým způsobem, aby tam bylo poukázáno, že Jody obrátila svou pozornost z výzdoby pokojíčku zpět k Andy.

A poslední věcí je doslov. V první řadě se zde oslovuješ Viví (pokud je to stále tvoje přezdívka, tak v pořádku) a dále je celý doslov psaný v ženském rodu. Chápu, že jsi tento příběh psal ještě jako žena, ale momentálně na profilu vystupuješ jako muž, takže by se hodilo toto všechno opravit - jak v tomto doslovu, tak i případně v dalších příbězích či na profilu.

Tento příběh mohu s naprosto klidným srdcem doporučit. Věřím, že zaujme spoustu čtenářů, protože je opravdu dobře napsaný. 

Doporučení na závěr - Oprav těch pár chybiček - jak v příběhu, tak co se coveru a anotace týče - a bude to tip top.

KritikyKde žijí příběhy. Začni objevovat