45. Bystrozor

115 7 7
                                    

Týden se s týdnem sešel a já přicházím s novou recenzí. Tentokrát se budu věnovat příběhu Bystrozor od jajafilm. Jedná se o fanfikci na svět Harryho Pottera.

Cover je krásný a k příběhu se opravdu hodí. Jediné, co mi na něm přijde trochu jako pěst na oko, je nálepka "Faded Fiction". Chápu, že ji tam chceš mít, ale zvolila bych jinou velikost a případně i jiné umístění.

A z vyloženě osobního pohledu zde postrádám jméno autora. Vím, že panuje všeobecný názor, že jsme přeci jen na Wattpadu, a tak jméno autora na coveru není důležité, ale pro mne je přebal knihy kompletní až se jménem. Ovšem toto je subjektivní názor, kterým se samozřejmě řídit nemusíš.

Anotace.

"Harry Potter nedávno oslavil třicet let a pracuje jako bystrozor. Ač je asi nejslavnějším čarodějem své doby, stojí jeho život za vy-víte-co. Zachránil celý svět před strašlivým černokněžníkem Lordem Voldemortem, ale svoji rodinu ochránit nedokázal. Jeho žena Ginevra zemřela a jeho děti též, přičemž se nepřišlo na to, kdo je za jejich vraždu zodpovědný. A tak se hrdina kouzelnického světa utápí v alkoholu, trpí nočními děsy a schovává se před svými fanoušky pomocí mnoholičného lektvaru.
Když dostane za úkol prověřit zmizení jednoho rozhodčího famfrpálu, který se měl původně účastnit mistrovství Evropy, moc se mu do toho nechce, a to ještě netuší, co ho čeká..."

Anotace vypadá už od prvního pohledu velice zajímavě a rozhodně mě nalákala k přectení příběhu. Ani chyby jsem žádné nenašla, takže tě musím rozhodně pochválit! Jedná se o opravdu pěkně zpracovanou anotaci.

Trailer.

Je velmi povedený, ostatně jakožto i většina tvých ostatních trailerů (tedy z těch, co jsem měla možnost vidět). Nejsem si jistá, zda jsem již některé tady v recenzích zmiňovala, ale viděla jsem všechny k příběhům od womiska. Máš rozhodně talent a cit pro tvorbu trailerů, jen tak dál.

Příběh hodnotím, když je dokončený s celkem patnácti kapitolami a doslovem.

Začnu rovnou chybami, ať už to máme za sebou. Není to tak hrozné, jako další příběhy, které jsem měla na recenzi, ale přece jen se něco našlo. 

Ve tvém příběhu jsem našla celkem velké množství různých překlepů, vynechaných písmen ve slovech (např. v kapitole Godrikův důl máš místo slova "svázané" napsáno "svážné" nebo "na koštech" místo "na košťatech"), přebývajících písmen ve slovech, chybějících mezer mezi slovy, chybějících čárek a v neposlední řaďě ses občas pomýlila v psaní vekých a malých písmen na začátcích slov.

Dále tu máme celkem pravidelně se objevující přeházenou skladbu slov ve větách - zde bych ti doporučila si po sobě číst nahlas, protože poté sama od sebe poznáš, že takhle bys to v běžné řeči v životě neřekla.

A jako poslední zde mám drobnou chybku, a to chybějící tučné označení osoby při přepisu rozhovoru Pravdomluvem v kapitole Problém Rogera Daviese.

Z konečného pohledu se tedy jedná převážně o chyby autorské slepoty, jež ovšem šikovný korektor dokáže zachytit a opravit. Možná, že když si příběh přečteš ještě jednou (ideálně nahlas), tak většinu z nich zachytíš ty sama.

Co se týče obsahové stránky, tak jsem byla velmi mile překvapena a příběh se mi rozhodně zalíbil. Je opravdu čtivý, a to tak, že jsem se od něj nedokázala odtrhnout, i když mi už neskutečně kručelo v břiše. Prostě jsem ho musela dočíst až do konce. Má velmi dobrou dynamiku a prostě to spolu všechno šlape tak, jak má.

Pokud si opravíš drobné, ovšem rušivé, chyby, které jsem ti tu vytkla, tak si dovolím říci, že se jedná o jeden z nejpovedenějších příběhů, které jsem měla možnost recenzovat.

Tento příběh velmi ráda doporučím všem, kteří mají rádi Harryho Pottera a třeba je zajímá, jak by to s ním mohlo dopadnout.

Doporučení na závěr - Najdi si nějakého korektora, který ti příběh znovu kapitolu po kapitole projde a označí/opraví ti všechny chyby.





KritikyDonde viven las historias. Descúbrelo ahora