35. Uvidět bez očí

113 10 3
                                    

Po více než roce tu máme opět jednu recenzi pro womiska. Dnes se zaměřím na již dokončený příběh Uvidět bez očí. Jedná se o fanfikci na příběhy o slavném čaroději Harrym Potterovi, konkrétně se zde jedná o slash Severus Snape a Harry Potter.

Cover pro Womi vytvořila FemmeFragile, která se sama věnuje i psaní (recenzovala jsem jí příběh Nauč mě) a pro tvorbu přebalů má neuvěřitelný cit. K tomuto coveru nemám naprosto co vytknout, protože se výborně hodí k příběhu, není přeplácaný, všechny nápisy jsou na pozadí krásně vidět. Opravdu na jedničku s hvězdičkou. Navíc upoutá na první pohled a vidět ho v knihkupectví, tak snad ani neřeším obsah knihy či její cenu, ale koupím si knihu jen pro samotný přebal.

Anotace.

"Zrak je smysl, na který se lidé spoléhají nejvíce. Vnímají s ním svět kolem sebe, a pokud o něj přijdou, ztráta je velmi citelná. Najednou nevidí barvy kolem sebe, nepohlédnou do očí dalšího člověka, nespatří překážky nastražené při chůzi. Jsou osamoceni ve tmě.

S podporou nejbližších se dokáží po nějaké době odrazit, zvyknout si, přizpůsobit se hendikepu. Pakliže jsou však na všechno sami, snadno upadnou do zahořklosti, která se nezřídka překlene v odevzdanost a touhu po smrti.

Přiznat si porážku je těžké. Ale někdy je mnohem těžší odložit hrdost, otevřít svou mysl a přijmout pomocnou ruku."

Tak tady mám jen jednu věc, kterou bych dodala, a to je dvakrát se opakující slovní spojení "kolem sebe" hned v prvním odstavci anotace. Myslím, že by to určitě šlo nějak poupravit.

Jinak je anotace evidentně promyšlená, výborně se hodí k příběhu, naznačí co má, ovšem neprozradí příliš. Opravdu splňuje to, co od anotace očekávám.

U tohoto příběhu máme i trailer, který vytvořila jajafilm

Do tvorby trailerů, střihu videí, zvuku a dalších věcí okolo se nevyznám, ale konečný výsledek mne uchvátil. Jedná se o video, jež naprosto vystihuje příběh, zásadní momenty i jejich atmosféru. Viděla jsem od této slečny i několik dalších tailerů a můžu jen říct, že smekám před jejím uměním. 

Příběh hodnotím, když je dokončený s celkovým počtem dvacet osm kapitol plus doslov.

Našla jsem pouze pár drobných chybiček, které ovšem celkovému dílu neubližují. Přisoudila bych je spíše autorské slepotě, jelikož tyto chybky nacházím i v tištěných knihách či dílech jiných autorů. 

Bude to spíše takový seznam, protože žádná z těchto chyb není přítomna ve velké míře. Začala bych sem tam přebývajícími čárkami - toho jsem si všimla hlavně v počátečních kapitolách.

Dále tu máme lehké opakování slov, případně chybějící slovo či přehozený slovosled takže věta v současném znění nedává smysl (např. v první kapitole "V něm něco povolilo, udělal dva kroky zpět." by znělo lépe jako "To v něm něco povolilo a udělal dva kroky zpět." nebo ideálně v daném kontextu "Něco v něm povolilo a udělal dva kroky zpět.").

Jako obvykle tu máme pár překlepů, kupříkladu "a" místo "s" apod., a chvilek, kdy prsty píší rychleji, než hlava myslí. Nebo že by snad hlava myslela rychleji, než prsty psaly? To si přeber sama, no v úryvku na následujícím obrázku se jedna z daných situací stala.

KritikyWhere stories live. Discover now