32. Akáša

69 7 6
                                    

Tak tu máme další příběh, který na moji recenzi čekal opravdu dlouho. Když jsem s recenzemi začínala, tak jsem si ani nepomyslela, že by někdo mohl čekat rok či déle. No, bohužel se tak stalo (díky mému skoro půlročnímu bloku) a já jen doufám, že se mi podaří všechno dohnat a nováčci budou čekat co nejkratší dobu.

Dnes se budu věnovat příběhu Akáša od Akasaiva. Už po několikáté za sebou tu máme originální tvorbu, tentokrát ovšem fantasy.

K coveru nemám naprosto co vytknout. Velmi vhodně zvolená nevtíravá fialová barva na pozadí a zářící Fénix v popředí upoutají pozornost náhodného čtenáře natolik, že má chuť příběh otevřít. Písmo se ke stylu coveru hodí a není ani zapadlé v pozadí ani příliš zářící. Celkově je cover velmi dobře provedený a je vidět, že si s ním TheFlowerNecromancer opravdu dala práci. V knihkupectví bych po knize s tímto coverem rozhodně sáhla.

Anotace.

"Ak by bol vesmír len obrovskou knižnicou, Lýdia by sa v ňom vyznala ľahšie. Kapitoly o zakázanej mágii a bájnych vládcoch živlov by sa nikdy nedostali do jej príbehu. Pasáže, kde jej odvaha chýbala, by poľahky prepísala, spolužiaci by ju prestali považovať za čarodejnicu a možno by do obsahu vpísala Maxa. Sto alebo radšej tisíckrát, len aby jeho meno neupadlo v zabudnutie.

Ani v dokonalom systéme políc a regálov nie sú ľudské životy úplne oddelené. Hrdinovia jednej série sú vedľajšími postavami druhej, vynaložené úsilie často neovplyvní práve náš osud, ale osud niekoho iného a občas môžeme priateľa zachrániť jedine tým, že mu prenecháme posledné stránky."

Tak tady opět nemám, co bych řekla. Anotace obsahuje vše, co obsahovat má, je velmi krásně napsaná a na čtení příběhu mne opravdu navnadila. Vzhledem k tomu, že slovenštinu neumím natolik, abych si dovolila hodnotit gramatiku či pravopis, tak se do toho pouštět ani nebudu.

Recenzi píši, když má příběh prolog a osmnáct kapitol (dle číslování), ovšem dvanáctá a osmnáctá kapitola jsou rozděleny vpůl, takže na čtení je to po prologu celkem dvacet kapitol. Příbeh je nedokončený.

V první řadě bych ti chtěla vytknout chybějící mezery v názvu kapitol a velké písmeno K ve slově kapitola. Správně by to mělo být 1. kapitola, protože za řadovou číslovkou se mezera píše vždy a v českých názvech kapitol je velké pouze první písmeno názvu (až na výjimky, jako jsou například jména osob).

A hned na to vložení úvodního slova do prologu. Není to ani tak chyba, ale myslím si, že vhodnější by bylo to, co máš v prologu kurzívou, vložit do samostatné kapitoly. V reálných knihách taky bývá předmluva na samostatné stránce, ještě před prologem, což už je úvod do děje knihy.

Jak jsem již psala u hodnocení anotace - pravopis či slovenskou gramatiku hodnotit nehodlám. Ovšem, co ti musím vytknout, je všeobecná chyba, kterou neděláš pouze ty, ale všímám si jí v poslendí době až příliš často - používání smajlíků namísto tečky na konci věty. Smajlík není náhradou tečky, takže si tam ty tečky prosím doplň. A uteklo ti v průběhu příběhu pár čárek.

A další věc. Chceš psát v ich-formě, proti tomu nic nemám. Jenže v tom případě bys to měla psát pouze za hlavní postavu, případně postavy přepínat po kapitolách. Toto přepínání mezi postavami v průběhu kapitol se mi teda vůbec nelíbí, je to největší nešvar Wattpadu a v reálných knihách se to vůbec neobjevuje, tam maximálně přepínají po kapitolách, ale ne že v půlce kapitoly najednou začnou psát za jinou postavu. Vím, že se to u tebe objevuje pouze v prologu, ale i tak bych volila jinou formu. Co třeba ten prolog rozdělit do více kapitol? Rozhodně by to vypadalo lépe.

Také tam máš pár překlepů, "překliků" či vynechaných mezer, ale to přisuzuji autorské slepotě (například se ti povedlo v osmé kapitole nechat jedno písmenko ve větě klasicky a zbytek věty mít kurzívou). Také se mi sem tam povede nějaký ten překlep. 

A to by bylo ohledně chyb všechno, více jsem jich tam nenašla. To se mi již dlouho nestalo. Tentokrát tu mám naopak hodně věcí, které musím pochválit.

Přímá řeč v tomto příběhu je opravdu velmi dobře napsaná, přesně tak, jak má být. Interpunkční znaménka tam, kde mají být, velká písmena v uvozovacích větách také správně, odrážení na nový řádek... Prostě vše jak má být.

Krásně dělíš příběh do odstavců, takže se velmi dobře čte. Tvůj styl psaní se mi také velmi líbí. Je opravdu čtivý a příjemný pro oko i duši. Nečekala bych, že příběh přečtu s takovou chutí. 

Téma, které jsi v příběhu zvolila, jsi zároveň i velmi dobře zpracovala a to si obzvláště cením. Občas narážím na příběhy, které mají velmi dobrý potenciál díky tématu, ale nakonec zpracování pokulhává natolik, že se příběh číst ani nedá. U tebe se povedlo zvolit výborné a neklišoidní téma a navíc ho velmi dobře zpracovat. 

K úryvkům z knihy... Nic proti nim nemám. V reálné knize by to nejspíš použít nešlo (autorská práva), ale takto na Wattpadu mi to nevadí. Ke kapitolám i celkovému vyznění příběhu se hodí, takže proč ne. 

A ilustrace... Za ty máš moji velkou pochvalu. Možná nejsou dokonalé, ale vytvářela jsi je sama a jsou pouze přidanou hodnotou příběhu. Takže v nich klidně pokračuj i v dalších kapitolách.

Příběh se opravdu velmi dobře vyvíjí, má spád a velmi dobře se čte. Myslím, že z cekového znění recenze je již jasné, že tento příběh doporučuji. 

Doporučení na závěr - Popros někoho, ať příběh projde a řekne ti, kde máš překlepy, překliky či chbějící mezery, doplň si tečky v předmluvě a hlavně... Uprav ten prolog. Takto bohužel může některé potencionální čtenáře odradit. Třeba já, když jsem ten prolog uviděla (dělení postav a dlouhá předmluva), jsem si řekla: "Pane Bože, to bude zase nějaká hovadina od třináctky." Naštěstí jsem ti chtěla udělat opravdu objektivní recenzi a podívala jsem se i dál do příběhu, takže jsem mohla vidět, že příběh za přečtení stojí. Ostatní ale nemusí být tací a příběh hned u prologu zavřou. 

Ohledně pravopisné a gramatické správnosti příběhu si řekni nějakému slovenskému recenzentovi či svému kamarádovi/kamarádce, ať se ti na to podívají. Já se opravdu neodvážím toto hodnotit. Možná před rokem bych nějaké ty chyby ještě viděla, ale teď, co žiji v zahraničí a jsem ráda, že si udržuji češtinu, bych ti tam ty chyby nenašla.

Ještě jeden celkem nedůležitý dotaz na závěr. Proč jsi kapitolu dvanáct a sedmnáct rozdělila na dvě poloviny? Kdybys je spojila, tak délkově odpovídají ostatním kapitolám. Nějak mi to pořád nejde do hlavy.

KritikyWhere stories live. Discover now