14. Tam, u té vrby

105 6 4
                                    

A mám tu další šíleně dlouho slibovanou recenzi.

Ještě než začnu psát, tak bych se chtěla omluvit, že celkem dlouho žádná recenze nevyšla, ale rozbil se mi notebook a musela jsem rozchodit svůj starý minibook. Na mobilu nejsem schopná recenzi napsat. Potřebuji zároveň vidět příběh a zároveň psát.

Dnes se jedná o příběh Tam, u té vrby od Jack_A_Purple. Jde o fanfikci na příběhy od J. K. Rowling.

Jako vždy začínám u coveru. Tento cover je prostě úžasný. Na první pohled mě upoutal a zamilovala jsem se do něj. Líbí se mi jeho jednoduchost a krásná barva. Vážně chválím. Vzhledem k tomu, že nemám co vytknout, přejdeme rovnou k anotaci.

"Kdysi dávno v Bradavickém hradě, žila, byla dívka, která své srdce přenechala někomu, kdo o něj nestál. Avšak to, co udělala, zavinilo hned několik náhod, které se v jejím životě znenadání objevily. Načež se jí vše sesypalo jako domeček z karet. Tak snadno a rychle.

Poslední chvíle tedy tráví s perem v ruce, neboť sepisuje ony důvody. Ty důvody, které ji přivedly k rozhodnutí to udělat.

Patří do série J E D N O H O D N E
- všechna práva k příběhu samozřejmě patří J.K. Rowlingové (vyjímají mnou vytvořené postavy)"

První, co bych vytkla je přebývající čárka v první větě před slovem "žila" - nemá tam co dělat. Druhá věc je "načež" - v kontextu, který tam máš, se nehodí toho slovo používat na začátek věty. Jedná se o slovo, které uvozuje větu vedlejší a ta nemůže stát samostatně, musí být připojena k větě hlavní. A ještě bych lehce pozměnila druhý odstavec. Působí na mne zvláštním dojmem.

Celkově na mě anotace působí zajímavě. Má své mouchy, ale není to nic příšerného. Dala by se považovat za průměr.

Tento příběh hodnotím, když je zcela dokončený. Včetně prologu a epilogu má sto jedna kapitol.

V prologu máš text zbytečně rozdělený na jednotlivé řádky. Příjde mi to... Myslím, že zvláštní bude správné slovo. Navíc na prolog je to až žalostně krátké. 

Ono celkově s tou krátkostí kapitol máš problém. Ještě nikdy jsem v žádné tištěné knize neviděla tak krátké kapitoly, jako máš ty. (Na Wattpadu se to občas objeví, ale takové příběhy okamžitě přestávám číst.) Navíc to do těchto mini kapitolek dělíš úplně zbytečně - proč nespojíš pár kapitol, které k sobě logicky patří do jedné delší? Kniha by pak sice neměla devadesát devět kapitol, měla by jich třeba jen padesát, ale bylo by to příjemnější na čtení, logičtější, prostě celkově lepší. Například prolog bys mohla klidně spojit s nultou kapitolou, protože ta kapitola je vlastně jen pokračováním prologu. Pozn. - Jedna věta opravdu není kapitola.

Další věcí je to psaní kurzívou. Ano, vím, že to má být dopis, takže jsi chtěla naznačit, že je to psané rukou, ale není to zrovna lichotivé. Kurzívou jsi mohla zdůraznit některé části, ale nepsat tak celý příběh.

Ale abych taky řekla něco pozitivního. Rozhodně musím pochválit pravopis, gramatiku, slovosled... Prostě tyhle složky psaní. V tomto příběhu jsem žádné velké chyby nenašla.

Celkově na mne příběh působí jako zmatek. Jeden obrovský zmatek. Přečetla jsem asi polovinu kapitol, ale prostě... Nevím, co si z toho vzít. Prostě nedokážu číst dál. Není tam nic, co by mne donutilo číst dál. Navíc "po třech větách" zase překlikávat na další kapitolu. What the hell? 

Tento příběh za mě ne, velké ne. Možná někomu z vás vyhovuje, možná se někomu z vás psaní autorky líbí, ale pro mne to je prostě nezajímavé cosi... Ani nevím, jak to nazvat. Přijde mi, že autorka prostě má ráda příběhy od J. K. Rowling a chtěla něco napsat, tak na sílu napsala tohle, i když nejspíš sama nevěděla, co tam psát.

Doporučení na závěr - Oprav tu chybku v anotaci a hlavně spoj kapitoly do delších kapitol! Tohle je opravdu děs a bída. Taky by ten příběh chtěl víc promyslet. Navrhovala bych tam popsat třeba i vjemy okolo toho, jak hlavní hrdinka ten dopis píše... Nebo pokud to chceš mít pouze jako ten dopis, tak to fakt sestrkej do dvou, tří kapitol + prolog a epilog.

Nemám, co víc k tomuto příběhu dodat. Je to prostě něco, co nejspíš není zrovna můj šálek čaje. Bohužel má tato kniha až moc přečtení a hvězdiček na to, abych byla přesvědčená, že si z této recenze něco vezmeš. Ale doufat můžu...

Ještě musím doplnit... Označila jsi to jako short story. Short story = povídka, neznamená to, že bude mít jedna kapitola maximálně sto slov. Ujasni si pojmy.

KritikyWhere stories live. Discover now