34. Sever proti všem

122 8 0
                                    

Ve své dnešní recenzi se zaměřím na příběh Sever proti všem od autorky ereadelanight. Pokud čtete moje recenze a toto jméno vám přijde povědomé, tak ne náhodou, recenzovala jsem totiž další její příběh The Calling of Fate: Eclipse.

Jako obvykle začínám coverem. Tady bych měla jen dvě věci k vytknutí, jež se ale týkají jednoho místa na coveru, a to jména autorky, respektive nápisu "written by Ërea".

První věcí je styl písma - k celkovému vzezření coveru mi nesedí, zvolila bych klidně stejné písmo, jakým je napsán název. A druhou věcí je barva tohoto nápisu - vyloženě bije do očí, jak se tam ta modrá nehodí, navíc to, co je napsané modrou, ani nejde přečíst. Zvolila bych jinou barvu - například stejnou žlutooranžovou, jakou jsou ty zářící náušnice (snad to jsou náušnice).

Jinak se mi cover líbí a myslím, že se k příběhu hodí. Kompozice je jednoduchá, ale zároveň krásná, velikost přebalu je přesně v rozměrech pro Wattpad. Rozhodně chválím a pokud sis ho tvořila sama, tak chválím dvojnásob (pokud ne, tak by to chtělo někde pod anotací uvést autora coveru).

Když už jsme u té anotace...

""Z nebe se snesla jedna vločka. A za ní druhá. Ale nebyl to obyčejný sníh, na jaký jsem zvyklá. Byl těžký a šedý.
Z nebe sněží popel.
A právě tento poletavý prach, který ale vypadal tak neškodně, nevěštil nic dobrého. Nikdo netušil, že bude začátkem našeho konce...."
Armia žije se svým bratrem a otcem v jedné z osad a žijí si svůj rutinní život. Živí se tradičním lovem a všechno je, jak má. Jednoho dne se však u pobřeží vylodí podivní lidé s ještě podivnějšími stroji a začnou celý sever okupovat. Armii se do cesty připlete velitel celé okupace, pohledný Niac, který však na nic nebere ohledy a jeho jediným cílem je najít zdroje magie, které jim podle něj severský lid ukradl. Armia najednou neví, na jakou stranu se přiklonit. Má se svými blízkými bojovat za sever , nebo má jít s Niacem proti své vlasti? Je jasné, že země je ve válce. Je to sever proti všem, všichni proti severu a nepřítel je silnější, než se zdá...

Příběh o světech z prachu, hranicích postavených z nenávisti, tajemství , která se neustále objevují, pravidlech, která nikdo nerespektuje a lidech, kteří se i se svoji vlastí propadají do hlubin neznámá a iluzí, kde končí a začíná vše.

" Všichni sedí doma a doufají. Ale měli bychom se zvednout ze židlí a začít s tím něco dělat!
Protože kdo, když ne my?
Protože kdo nás zachrání, když ne my sami?""

(Pozn.: Dvojité uvozovky na začátku a konci citace jsou schválně, jelikož já vždy dávám citaci do vlastních uvozovek a zde je použita v anotaci přímá řeč, která v uzovkách také musí být.)

Začnu mezerami, které ti v této anotaci dělají evidentně velké problémy. Už od prvního pohledu je viditelné, že hodně mezer je dvojitých a některé jsou dokonce umístěny špatně, a to před čárkami ve větách. Nejspíš se jedná pouze o překlepy (kdo z nás někdy nějaký neudělal), ale chtělo by to opravit.

Další věcí jsou přebytečné mezery na začátcích řádků. Z mého pohledu bych je odstranila a raději bych volila odsazení odstavce prázdným řádkem. V anotacích jsem nejspíše nikdy neviděla odsazení na začátku řádků, ať už na Wattpadu či v reálných knihách. 

A když už jsme u toho odsazování, tak jsem si nemohla nevšimnout, že v přímých řečích odsazuješ, vcelku náhodně, věty na nový řádek (aniž by přímá řeč byla již ukončena, viz obrázek).

A když už jsme u toho odsazování, tak jsem si nemohla nevšimnout, že v přímých řečích odsazuješ, vcelku náhodně, věty na nový řádek (aniž by přímá řeč byla již ukončena, viz obrázek)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
KritikyWhere stories live. Discover now