21. Wraith of the Past

77 9 0
                                    

Ve své dnešní recenzi se budu věnovat příběhu, který mám ve svém pořadníku už hodně dlouho. Podívám se na Wraith of the Past od victoriasanchezz. Dle označení autorky se jedná o teenfiction.

Cover mi připomíná takové ty devadesátkové přebaly, kdy vycházely dívčí románky od Lenky Lanczové a podobných spisovatelek, čímž ovšem nechci říci, že je to nějaký odpad. To ani náhodou. Cover je příjemný na pohled a zařadila bych ho mezi lepší průměr. Ovšem pár výtek mám.

První chybou je vrstva "noční oblohy". V celkovém vzhledu by nevadila, ale tím, že překrývá i postavy, tak dívce vytvořila nevzhledný předěl na obličeji, takže vypadá jakoby vpůli "přeříznutá".

Jako druhou výtku tu mám slovo "Past". Vybrala jsi krásný styl písma a k celkovému vzhledu coveru se rozhodně hodí, ale na první pohled písmeno P vypadá spíše jako mutant P a L. Pokud by toto byl přebal reálné knihy, tak by si někteří lidé mohli na první pohled myslet, že se jedná o L, tedy o slovo "Last", což jistě nechceš. Zkus se podívat po jiném fontu nebo pomocí photoshopu odmaž tu část připomínající L.

A posledním detailem na coveru je jméno autorky. Vytýkám to hodně a hodně lidí si to stále neuvědomuje. Když přebal vytváříte, tak máte obrázek na obrazovce v určité velikosti, ale na Wattpadu je menší. Takže, i když vy všechno krásně přečtete, tak na Wattpadu to potom nemusí být vidět. A to je i zde. Musím se na jméno hodně soustředit, abych na bílé kůži dívky přečetla bíle psané jméno. Font bych neměnila, ale můžeš zkusit třeba větší velikost písma.

Anotace...

"Navštěvoval ji skoro každou noc.
Vždy si pamatovala jen tón jeho hlasu a barvu jeho očí.
Najednou měla pocit, že ty oči jsou skutečné..."

Dlouho jsem přemýšlela, co o téhle anotaci napsat. Co si budeme povídat, je krátká, ale i přesto se mi líbí. Vystihuje všechno, co by měla, ale přesto bych ti doporučila ji rozvést, trochu víc se nad tím zamyslet. Z pravopisného pohledu nemám co vytknout.

Příběh hodnotím, když má úvod a dvacet tři kapitol.

Rozhodně musím pochválit tvůj pravopis. Takhle pravopisně dobře napsaný příběh jsem snad ještě nerecenzovala. A nejen to, i skladbu vět máš výbornou. Neděláš zbytečně dlouhá souvětí, píšeš přímou řeč tak, jak se psát má. V tomto směru nemám co kritizovat.

Sem tam se ti tam objeví překlep, ale v opravdu malé míře. Co jsem tak viděla, tak třeba v první kapitole jsi místo první tečky v trojtečce napsala čárku.

Ovšem, co pochválit nemohu, jsou názvy kapitol. Respektive proti samotným názvům nic nemám, ale když už je chceš psát anglicky, tak je piš s anglickým pravopisem - tzn. každé první písmeno velké, kromě předložek a spojek (the, an, a, and apod. budou začínat malým).

A také bych popřemýšlela nad tím "1. část -" atd., když máš zbytek názvu v angličtině. Buď bych to psala taky anglicky, - "Part 1" -, nebo i název kapitoly česky, případně by stačilo "1. Meet the Star".

Tvůj styl psaní je velmi čtivý. Dokázala jsi mne vtáhnout do příběhu tak, že jsem měla pocit, že ho sama prožívám.

Tento příběh mohu s klidným srdcem doporučit. Je to typická teenfikce, ale jako večerní oddechovka naprosto skvělé. Trochu mi to připomíná Upíří deníky. Akorát upíry tam nenajdete.

A doporučení na závěr? V tomto případě není potřeba.

KritikyWhere stories live. Discover now