6. I Love You

162 12 5
                                    

Po dlouhé době jsem se opět dostala k recenzování. Omlouvám se, že to tak dlouho trvalo.

Tato recenze bude na příběh I Love You od horan_tomlinson_18. Jedná se o fanfikci na dva členy One Direction, Harryho a Louise, kterým shippers říkají zkráceně Larry.

Jako obvykle začnu u coveru. Líbí se mi zvolené barvy a celková kompozice. Ale máš tam obrovskou chybu. Názvy v cizím jazyce musíš mít i na coveru napsané podle pravidel daného jazyka, tzn. I a L by měli být velké i na coveru. Možná mi řekneš, že to tak máš schválně - na to lze říci pouze jediné - je to totální kravina a potencionální čtenáře to může odradit (mne by to třeba odradilo).

Anotace...

"Mladý Harry je šikanovaný a nikto mu nevie pomoc. Jediný Louis, s ktorým si začal písať na nete, mu dokáže. Prezradí mu problémy a tak spolu začnú komunikovať. Až kým medzi nimi nevytvorí láska a nakoniec sa stretnú."

V první řadě... Zní to jako absolutní klišé, kterých jsou na Wattu stovky. Další věc - jediný Louis mu dokáže co? Tahle věta je hodně divná, nedomyšlená... A řekla bych, že i zbytečná. Navíc jsi dokázala ve čtyřech větách vyzradit celý děj od začátku do konce. Člověk to už ani nemusí číst a stejně ví, co se stane. A to je hodně, ale opravdu hodně špatně. Doporučuji ti celou anotaci od základu překopat.

Další věcí, co máš v popisu příběhu a je naprosto zbytečná, je to, kdy jsi příběh začala psát a kdy jsi ho dokončila. Chceš si tím snad něco dokázat? Že dokážeš napsat "knihu" za osm dní? Čtenář (jako například já) může spíš nabýt dojmu, že to bude totální "rychlokvaška" - patlanina, kde půjde děj zbrkle a podle toho to taky bude vypadat.

A v neposlední řadě upozornění. 

"➡upozornenie⬅
[V príbehu bude vzťah medzi mužmi. Budú tam vyskytovať krátke sexuálne scény, vulgarizmy atď...
Príbeh bude od +15...
Mladšie povahy budú musieť čítať na vlastnú zodpovednosť.]"

Místo bude a budú napiš je a vyskytují se/musí čítať. Budoucí čas je rušivý a nadbytečný. Budoucí čas v upozornění jsem snad ještě neviděla.

A nyní ke kapitolám. Tuto recenzi píšu poté, co je příběh již dokončený. Celkem má sedmnáct kapitol plus epilog.

Nejsem ve slovenštině tolik zběhlá, ale některé chyby již poznám. A to třeba to, že ti tam čas od času přebývají nebo naopak chybí čárky ve větách. Také občas vynecháváš slova - nejspíš rychleji myslíš, než píšeš (taky se mi to občas stává). Skloňování slov ti taky dělá problémy.

Proč označuješ přímou řeč tučně? Je to k ničemu, ruší to čtenáře. Čtenář si té přímé řeči všimne i bez toho, tomu věř. A kdybys tu knihu chtěla tisknout, tak tě to díky tomu vyjde sakra draho. Prosím, uprav to - odeber tučné označení. Pokud to máš i u jiných knih, tak to oprav i tam. Bude se to lidem hned víc líbit. Takhle to vypadá příšerně. Navíc to nikdo nepoužívá, ani v tištěných knihách. A že jsem jich přečetla už pár stovek.

Vedlejší větu nesmíš nikdy dát jako samostatnou větu! Navíc na začátek dalšího odstavce. Co tě to napadlo, devčico? Viz "Do pekla.

V ktorom sa cíti akoby sa dusil a umieral pomaly." Vypadá to hrozně, čte se to ještě hůř a navíc se to nedělá. Buď to spoj v jednu větu, nebo zvol jinou formulaci.

Ten rám, kterým se prochází na letišti, opravdu nepípá na sáček s drogami. To by ten sáček musel být kovový. Ale můžu říct, že tohle byl jediný kus příběhu, kde jsem měla nějakou reakci (smích), jinak celá knížka nic. Ani napětí, vzrušení, očekávání. Prázdno, absolutní prázdno.

Takže je to přesně tak, jak jsem předjímala. Uspěchaný příběh bez náboje, bez všeho. Brutálně o ničem. Prostě taková "rychlokvaška", kterou člověk přelouská za deset minut a už nikdy se k ní nevrátí. Opravdu mne tento příběh nezaujal a nemůžu ho doporučit ke čtení, protože by mne hanba fackovala.

Doporučení na závěr - Přečti si nějaké tištěné knihy a ještě dlouhou dobu si piš do šuplíku. Neříkám, že z tebe nemůže být časem dobrá spisovatelka, ale tohle je jen žalostný pokus o příběh. S opravdovými příběhy to nemá ani trošku společnou. Opravdu to chce číst, číst, číst a psát, psát, psát (do šuplíku!). Bez toho to nepůjde. A hlavně si po sobě číst napsané texty, protože většinu chyb můžeš druhým čtením objevit i ty sama.

KritikyKde žijí příběhy. Začni objevovat