16. Dcera magie

99 10 2
                                    

A vzhledem k tomu, že mám až moc energie, tak jsem se rozhodla dneska napsat ještě jednu recenzi.

Tato kritika se bude týkat příběhu Dcera magie od autorky Allria. Jedná se o fantasy příběh. Jsem ráda, že mám konečně zase jednou změnu v repertoáru.

Cover je rozhodně zajímavý a líbí se mi. Jsou dobře udělané ořezy, všechno sedí, jak má. Vážně chválím. Jediné, co bych změnila je výraznost slova "Dcera" - lehce splývá s pozadím, ale není to nic strašného. Rozhodně by mne i v knihkupectví zaujal na první pohled.

Přesunu se nyní k anotaci.

"Před staletími, na jednom bájném a tajuplném území plném nadpřirozených bytostí, se zrodila magie. Přežívala v žilách malé dívky, kterou polapila na neobyčejném místě osídleným různými silami. Pravidlo, jež si určila ona sama, musela vyslyšet i její přenašečka. Po sto letech se musela vrátit na místo, na němž si podmanila tehdy její tělo, a tam ukončila její dlouhou cestu. Následně přenechala malé střípky potomkům nejmocnějších panovníků tehdejší doby.


Seira je vnučka panovnice, která část síly získala. Do svých sedmnáctých narozenin žije docela normálně až na jednu věc - rodina jí brání před okolním světem. Po smrti otce se poprvé podívala na krajinu, která obklopovala již po staletí jejich sídlo, a tím se začala jejich země měnit.

*Beta reader - @Secret_Ella
*Cover vytvořila @Allria"

Chtělo by to přepracovat první odstavec, protože mi přijde zmatený. Není moc jasné, zda mluvíš o magii nebo o té dívce. Rozhodně se na to ještě mrkni a zkus nad tím popřemýšlet. Ale jinak se mi v celém kontextu anotace líbí a oceňuji, že v ní nemáš pravopisné chyby. Až na jednu drobnost, a to je "jí" ve druhém odstavci. Tam záleží, jak jsi to myslela - jestli ji brání před světem nebo svět před ní (ve druhé možnosti by bylo jí s dlouhým í).

Také musím rovnou ocenit, že máš betu. A ještě jednou ti chválím cover a je super, že sis ho byla schopná vytvořit sama.

Vzhledem k tomu, že nemám, co dodat, tak přistoupím ke kapitolám. Tento příběh je v tomto ohledu lehce složitější. První kapitolou je mapa, poté následuje prolog a dále je momentálně pět kapitol.

Takže mapa... Pokud jsi mapu tvořila sama, tak máš můj obdiv. Ovšem v této kapitole je několik chyb.

První věc je centrování textu na střed. Ještě bych to pochopila u toho prvního odstavce kurzívou, ale poté pod mapou u vysvětlivek to absolutně nechápu. Rozhodně by to chtělo změnit.

Druhá věc je volba slov, např. slovo urodí se používá vyloženě u ovoce a zeleniny. Člověk se neurodí, ale narodí a tak to prostě je. Poté tam máš "Je to pravdou?" Snažíš se, aby to znělo vznešeně, ale zní to spíš divně. Mělo by tam být spíš "Je to pravda?"

Třetí chybou jsou chyby z nepozornosti, např. v byste chybějící s, chybějící čárka nebo špatně umístěná tečka (nejdřív se dává závorka, potom až tečka, viz. "... či úplné jiné řešení. (např. mapa v takové kapitole)" - tečka, kterou máš za "řešení" patří až za konec závorky. Ono s tou tečkou je rovnou další chyba, a to, že i do vysvětlivek patří ukončení věty tečkou.

Zbytek kapitol... Čas od času máš špatnou volbu slov (např. každá kamenitá část cesty - lepší by bylo napsat "každý kámen"). Také musím zkritizovat některá až příliš dlouhá souvětí. Ve většině případů by se ty věty daly klidně rozdělit do kratších vět.

Další velkou připomínku mám k délce prologu. Prolog by měl být kratší úvod do děje příběhu, prostě jakákoli předmluva. Ovšem neměl by být na x stran. V tištěných knihách bývá prolog maximálně na dvě strany, nejčastěji ovšem pouze na jednu nebo na část jedné strany. To, co ty máš jako prolog, je v rozsahu klasické kapitoly. Kniha prolog mít nemusí, takže ti doporučuji tuto kapitolu přejmenovat a označit jako první kapitolu.

Teď k těm pozitivním věcem. Oceňuji správný pravopis a správné psaní přímé řeči a text dělíš dobře do odstavců. A rozhodně se mi líbí tvůj styl psaní. 

Celkově proti příběhu nic nemám a je rozhodně originální, čehož si opravdu cením. Takže za mne tento příběh rozhodně ano a můžu ho s čistým svědomím doporučit k přečtení. Pokud máte rádi fantasy, tak to bude příběh přesně pro vás.

Doporučení na závěr - Mrkni se na chyby, které jsem ti zde vytýkala a zkus se nad nimi zamyslet a opravit je. Rozhodně bych něco udělala s prologem.


KritikyDove le storie prendono vita. Scoprilo ora