27. Horkosladké lži

62 7 3
                                    

Tak dlouho jsi mě nakopávala, až se tvoje přání vyplnilo. Dnes tu máme recenzi, kvůli které mne bolí zadek i zbytek těla.

Přivítejte prosím příběh Horkosladké lži od crazy_maris! Jedná se o jednodílnou fanfikci na příběhy o Harrym Potterovi, konkrétně na slash Lucius Malfoy a Harry Potter.

A začneme hned coverem. Do tohoto coveru jsem se na první pohled zamilovala. Celkově působí velice dobře, mile a uspořádaně.

Rozhodně se mi líbí umístění postav i to, že jsou to fanarty. Nebo snad použitý filtr? Ale na tom vlastně až tak nezáleží. Obrázky jsou to opravdu pěkné a dobře zvolené. A ani mne tam neruší vrstva s obrazci připomínajícími plástev medu. Sice jsem nepřišla na to, co mají znázorňovat, ale v tomto coveru nejsou rušivé, takže proč ne.

Ale nebyla bych to já, abych nenašla alespoň drobnost. A tou jest jméno autora. Mám pocit, že to není úplně stejný odstín barvy, jakým je napsané slovo "Horkosladké". To by chtělo ještě doladit. A také bych tam přidala ten černý obrys, jaký máš u slova "Horkosladké". Myslím si, že by to vypadalo lépe a i by jméno šlo lépe přečíst. Přeci jen, v oblasti "az" lehce zaniká na pozadí.

Anotace.

"Vzájomná dôvera vo vzťahu je veľmi dôležitá. Jedno nepravdivé obvinenie, ak je prednesené niekým, komu veríme, môže spôsobiť rany, ktoré sa dajú len ťažko zahojiť, a nie raz vedie aj k rozpadu vzťahu. Takúto situáciu zažije aj Harry Potter. Podarí sa mu vysporiadať sa s obvinením, ktoré otrasie jeho vzťahom s Luciusom Malfoyom?

Jednohubka, napísaná ako narodeninový darček pre úžasnú @womiska, ktorej príbehy si rozhodne zamilujete na prvé prečítanie."

Takže k anotaci. Druhou větu, neboli to sáhodlouhé a spletité souvětí, bych lehce poupravila. Není to nejdelší souvětí, co jsem kdy viděla, ale přijde mi lehce nepřehledné. Jinak mi přijde k jednohubce naprosto dostačující. Nemám, co bych více vytkla.

Jak jsem již psala, jedná se o jednodílný příběh.

Opět se nám tu opakuje velmi častá chyba, kterou řeším snad v každé druhé recenzi, a to psaní přímých řečí. 

Jak psát správě přímou řeč:

Pokud po uvozovací větě následuje sloveso pohybu ústy (řekl, usmál se, zašklebil se apod.), tak uvozovací větu ukončíme čárkou (,), vykřičníkem (!), otazníkem (?) nebo případně trojtečkou (...) a následuje MALÉ písmeno. Například: "Ahoj," usmála se na mne.

V případě ostatních sloves (otočil se, zmizel, odešel, zatřepal hlavou atd.) ukončíme větu tečkou (.), vykřičníkem, otazníkem či trojtečkou a následuje VELKÉ písmeno na začátku uvozovací věty. Například: "Mám novinky!" Přiběhl ke mně a nemohl pořádně popadnout dech.

Jinak jsem tam žádné gramatické ani pravopisné chyby nenašla, ale nejsem Slovenka, takže taky nemusím vidět všechno. 

Příběh jsem přečetla jedním dechem (u jedné kapitoly je to i fyzicky možné). Na začátku jsem chtěla Lucimu dát pár facek, no na konci se mi málem zkazily zuby. Přemýšlím, co sem napsat, abych nespoilerovala případným čtenářům. No, co určitě mohu říct je, že příběh opravdu stojí za přečtení a mohu ho s klidným srdcem doporučit. V pár slovech je vystiženo naprosto všechno. Hlavně ty pocity... Jako by se ze mne stal Harry a prožívala jsem to místo něj.

KritikyHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin