30. Temná noc

57 7 5
                                    

Našla jsem si prostor, kde čerpám inspiraci a energii horem dolem, takže se teď snad pořádně rozepíšu.

V dnešní recenzi se budu věnovat příběhu Temná noc od RobertPrznovsk. Dle označení se jedná o horor a také je to originální tvorba. Původně jsem měla recenzovat i příběh Začátek konce, ale než jsem to stihla, tak byl smazán.

Ohledně coveru... K tomuto příběhu se opravdu hodí něco jednoduchého, tudíž proti obrázku tmavé ulice nic nemám. Jen je to čistá fotka. Rozhodně by to chtělo přidat název díla a jméno autora, ovšem před přidáním textu upravit rozměry, protože ty jsou nyní 352x550 a měly by být 512x800 a násobky/podíly (tudíž třeba 1024x1600 nebo 256x400). Pokud rozměry před přidáním textu neupravíte (vykáme si v soukromé konverzaci, tak budu pokračovat i zde) a dáte text přes celou šírku fotky, tak Wattpad fotku ořízne i s textem a hrozí, že by část textu chyběla, což nevypadá zrovna nejlépe.

Anotace:

"Co hrozého se může stát mladé dívce, když prochází město v pozdních hodinách...."

Na anotaci jedna věta opravdu nestačí. Zamyslete se, o čem příběh je (či bude, pokud ho chcete ještě dále rozvíjet) a bez spoilerů to v anotaci popište. 

A ještě bych Vás zde upozorním na jednu drobnou chybičku týkající se teček. Existuje buď jedna tečka (.) nebo trojtečka (...), ani dvě, natož čtyři a víc, nejsou přípustné.

Příběh recenzuji, když má jednu kapitolu. Vzhledem k tomu, že u něj není znaménko dokončení či nějaká jiná zmínka o tom, že by byl příběh hotov, tak předpokládám, že je nedokončený.

První věc, kterou musím vytknout a jedná se snad o nejhorší chybu celého příběhu, je opakování slov. Kupříkladu věta "Přesto, že na sobě měla teplou zelenou zimní bundu a zelené džíny, tak se třásla zimou a doufala, že se brzy odstane domů do tepla." - to druhé zmínění zelené by šlo přeci krásně nahradit, třeba: "a džíny stejné barvy". Bohužel tato chyba není pouze v jedné větě, ale objevuje se v celém příběhu tolikrát, že jsem to ani nepočítala.

Další věcí je dělení do odstavců. Text nacpaný v jednom odstavci se špatně čte a je nepřehledný. První odstavec bych rozhodně rozdělila do menších. Jedno dělení by mohlo být třeba v momentu, kdy se v uličce ozval zvuk, jelikož je to zlom v příběhu, takže by se oddělením do nového odstavce i zvýraznil.

V celkovém vzezření příběhu máte opravdu dobrý pravopis, ale i v této oblasti jsem narazila na pár chybiček. Ku příkladu slovo vyset x viset. V případě vyset s Y se jedná o trpné příčestí slovesa vysít (předpona vy- a sloveso sít), tudíž je používáno ve slovním spojení "vyset obilí" apod. Ve Vaší větě "Ve vzduchu viselo až moc divné ticho..." tedy musí být viset s měkkým I, což značí vše, co se nehybně vznáší ve vzduchu či je ve svislé poloze (směřujíce dolů). Další chybičkou je chybějící čárka před oslovením ve větě "Tohle si spolu užijeme Leaho."

Chtěla bych Vám dále pochválit styl psaní. Při čtení mi opravdu běhal mráz po zádech a naskočila mi husí kůže, což se mi u hororu (ať knižního či filmového) už dlouho nestalo. Ještě, že jsem se rozhodla tuto recenzi psát ve dne. Pokud byl příběh myšlen pouze na jeden díl, tak bych se být Vámi nebála ho více rozvinout a napsat více kapitol. Myslím, že by z tohoto nápadu mohlo vzniknout originální dílo. 

Tento příběh opravdu doporučuji. Pokud máte horory, tak se vám jistě zalíbí.

Doporučení na závěr - Být Vámi, tak se poohlédnu po beta readerovi, který vám pomůže s tím častým opakováním slov. 

KritikyWhere stories live. Discover now