42. + 43. Nečakaný dar + Piáno pre Jakuba

70 5 2
                                    

Ve své dnešní recenzi se budu věnovat dvěma příběhům od stejné autorky - crazy_maris. Zvolila jsem tento postup, jelikož Piáno pre Jakuba je volným pokračováním Nečakaného daru, a zjistila jsem, že jednotlivé recenze by nedosahovaly uspokojivé délky.


Nečakaný dar

Cover se k příběhu naprosto hodí, nedokážu si představit lepší. Naláká a přitom není vtíravý. Zvolené tóny barev dodávají obrázku nádech Vánoc a zvou čtenáře k otevření knihy. Velmi musím pochválit volbu kresleného obrázku ne čisté fotky, k tomuto příběhu mi to opravdu sedí. Je vidět, že ABgraphic odvedla opravdu velmi dobrou práci. Tady nemám co vytknout. 

Anotace.

"Hovorí sa, že Vianoce sú sviatky lásky a pokoja. Nie každý má to šťastie prežiť predvianočné šialenstvo, ako i samotné sviatky, po boku partnera. Samota, zvlášť pred Vianocami, vie pekne potrápiť. Svoje o tom vie aj Jakub, hrdina nášho príbehu. Je iný ako väčšina jeho rovesníkov a o to je hľadanie spriaznenej duše ťažšie. No Vianoce sú aj časom zázrakov, možno majú nejaký pripravený aj pre neho."

Tady mi pouze nesedí to rozdělení druhé věty čárkami. Připadají mi tam navíc. Neříkám, že jsou tam umístěny špatně, pravopisně je to naprosto správně, ale pocitově mi tam přijdou navíc.

Jinak je anotace krásná a rozhodně navnadí a naladí na příběh. Opravdu se povedla. 

Tato kniha dokončená s celkovým počtem dvacet pět kapitol.

V celém příběhu jsem našla pouze pár drobnějších chyb, jako jsou překlepy (například tečka místo mezery) a pár přebývajících čárek.

Jinak nemám co vytknout ani z jednoho jediného pohledu. Příběh se opravdu velmi dobře čte, je to vyloženě oddechová věc, žádná velká dramata. Měla jsem vyloženě chuť se u čtení zabalit do deky s hrnkem kakaa.


Piáno pre Jakuba

Cover tentokrát vytvořila shim_nicol, ale rozhodně se nenechala zahambit! Krásně zvolené tóny fialové barvy dodávají obrázku hřejivý nádech a v duchu coveru k předchozí části se zde dodržel kreslený obrázek ne fotka, což jsem rozhodně ráda. Jak jsem již psala výše, k tomuto příběhu kreslené covery více sedí. I když je znát jistý rozdíl v technikách obou grafiček, tak mezi nimi vidím i jisté souznění, což zajistilo, že tyto přebaly vedle sebe nepůsobí jako boj o to, kdo je lepší, ale spíš ukazují jak je možné spolupracovat.

Anotace.

"Vianoce sú časom zázrakov. Svoje o tom vie aj Jakub, ktorému tie posledné priniesli nečakaný dar. Na školskej besiedke svojho malého brata spoznal človeka, ktorý vniesol do jeho života nový rozmer. Vďaka Matejovi našiel to, čo dlho márne hľadal. Porozumenie a lásku.
Sviatky pokoja však skončili a Jakubov život sa vrátil do zabehnutých koľají. Skúškové obdobie so sebou prináša narastajúce povinnosti, stres a čoraz menej ukradnutých chvíľ s Matejom osamote. Nedostatok času a utajovanie vzájomnej lásky nie sú jediným, čím ich krehký vzťah prechádza. Najväčšia skúška ich totiž ešte len čaká."

Tady prostě není o čem mluvit. Anotace je nádherná, upoutá čtenářovu pozornost a k příběhu je naprosto vhodná. Neprozrazuje ani moc ani málo a po jejím přečtení mám ještě stokrát větší chuť se pustit do příběhu. 

Piáno pre Jakuba je nedokončené a má zatím celkem dvacet dva kapitol, z čehož nultá kapitola je něco na způsob předmluvy.

U předmluvy bych tě pouze ráda upozornila, že smajlík rozhodně nenahrazuje tečku za větou. Vím, že to tak hodně lidí používá (hlavně na Facebooku mi to taky občas uteče), ale není to správně.

Když už jsme u těch teček, tak v průběhu příběhu ti jich taky pár chybělo, potom tu máme pár chybějících či přebývajících mezer a sem tam přebývající čárky. A našla jsem tam i čas od času nějaký ten překlep, ale není to žádná hrůza. 

Jinak se pravopis neodvažuji hodnotit. Ač slovensky umím, rozumím, čtu a komunikuji, tak nejsem natolik zběhlá ve všech pravidlech, tudíž to přenechám někomu jinému.

A nakonec je tu jedna drobnost, kterou by sis měla sjednotit/opravit, a tou jsou předěly času. Sice pokaždé používáš tři hvězdičky, ale občas je máš centrované vlevo a jindy zase uprostřed.

Tak tady už pár dramat nastalo a jistě ještě nastane, ale i přesto bych to pořád nazvala oddechovým čtením. Příběh plyne naprosto přirozeně a člověk se začte natolik, že zapomene na čas. 


Celkové zhodnocení

Oba díly jsou krásně napsané a opravdu velmi příjemně se čtou. Ohledně stylu psaní nemám slov. crazy_maris píše opravdu krásně a jsem ráda, že mohu sledovat její spisovatelský vývoj.

Samozřejmě se objevilo pár chybiček, ale vzhledem k tomu, že se jedná o naprosto přehlédnutelné drobnosti, tak je spíše přisuzuji autorské slepotě. Možná by nebylo na škodu popřemýšlet o nějakém korektorovi, který by příběhy prošel a opravil.

Tyto příběhy mohu s klidným svědomím doporučit a věřím, že všichni, kteří se je rozhodnou přečíst, nebudou litovat. 


KritikyKde žijí příběhy. Začni objevovat