Hoofdstuk 2.2

338 39 36
                                    

En alsof ze weet dat ze verwacht wordt, klinkt op dat moment de bel. Daila excuseert zich en terwijl ze naar de deur loopt, moet ze lachen om de typische trek van Gaby: ze is haar sleutel weer eens vergeten. Van een journalist wordt toch verwacht dat ze iets structureler te werk zou gaan, maar misschien is dit ook een bijwerking van het verwerken van de dood van een tweelingbroer.

Gaby staat nog te hijgen als de deur opengaat. 'Daila,' zegt ze. 'Je bent er nog, geweldig.' Ze loopt langs haar vriendin heen de gang in en klopt haar vriendin op de rug. 'Ik was al bang dat ik niet meer binnen zou komen.'

Als ze de trap op wil lopen om op haar kamer om te kleden, stopt Daila haar. 'Je hebt bezoek,' fluistert ze.

'Wie is het?' vraagt Gaby. Ze kopieert Daila's lage volume. 'En waarom moeten we dan fluisteren?'

'Politie,' zegt Daila. 'En hij zit op de bank.' Ze kijkt Gaby met grote, waarschuwende ogen aan en wijst met haar duim over haar schouder naar de woonkamer.

'Echt?' Ze kijkt langs Daila en ziet een blauwe rug. Het eerste waar ze aan denkt is Finn en het onderzoek dat de politie naar hem zou voeren. Zonder verder nog iets te zeggen maar in non-verbale overeenstemming lopen ze samen de woonkamer in.

Dante staat op van de bank en draait zich om richting de gastvrouwen. Hij steekt zijn hand uit. 'Gaby van der Hei?' vraagt hij voor de zekerheid.

'De enige echte,' bevestigt de aangesprokene.

'Mooi,' zegt hij, 'ik heb op je gewacht. Dante Jonassen, namens het politiebureau in Roosvelde dat ook Kleindorp overziet.'

'Het is fijn om u te zien,' zegt Gaby. Ze herkent zijn gezicht niet, maar er waren op de dag dat ze Finn vonden zoveel agenten in zijn huis geweest dat ze onmogelijk iedereen heeft kunnen onthouden.

Ze lijkt precies te weten waarvoor hij gekomen is en is, in tegenstelling tot Daila, niet bang voor de aanwezigheid van een agent. 'Heeft u nieuws?' vraagt ze.

'Zeker,' zegt hij. Zijn zelfvertrouwen lijkt een korte boost te krijgen omdat hij meer kennis heeft dan de anderen. Dit is ook het politiewerk waar hij van droomde toen hij zich inschreef voor de politieacademie: grote zaken mogen onderzoeken en bijzondere verhalen ontrafelen. Tot nu toe is het daar nog niet veel van gekomen. De indrukwekkende arrestaties en heldhaftige acties blijven uit, maar de taak die Dante vandaag toebedeeld heeft gekregen is toch al een stap in de goede richting. 'Gaat u zitten,' zegt hij, waarmee hij dezelfde fout van het aanspreken met 'u' maakt als Daila eerder had gedaan, toen hij haar had verbeterd.

'Het gaat over Finn, toch?' vraagt Gaby.

Dante knikt. 'U had gevraagd of wij die zaak konden onderzoeken, omdat u vermoedde dat er vals spel aan de hand was.'

Dat bevestigt Gaby en ondertussen tikt ze nerveus met haar hielen tegen de vloer. Daila gaat naast haar zitten en slaat een arm om de schouders van haar vriendin.

'Wat hebben jullie gevonden?' vraagt Gaby als Dante iets langer wacht dan haar lief is.

Hij bijt op zijn lip. 'Dat is het nu juist,' zegt hij terwijl hij zijn handen samen wrijft. 'We hebben niets gevonden.'

Zijn ogen glijden van Gaby, wiens ogen groot worden, naar Daila, die Dante strak blijft aankijken in de hoop op meer informatie. Vooral Daila's blik, waarin nog hoop schuilt, raakt hem.

'We hebben geen getuigen,' vertelt hij. 'Dat maakt het altijd al lastiger. De tip die ons naar Finn leidde, was anoniem, dus we weten ook niet wie hem heeft gevonden of hoe diegene hem als eerst heeft kunnen zien.'

Gaby hapt naar adem en opent haar mond om iets te zeggen, maar een kneepje in haar schouder van Daila zorgt ervoor dat ze zich inhoudt.

'We hebben natuurlijk de plaats delict onderzocht,' zegt Dante. Zijn stem klinkt inmiddels niet meer vriendelijk, maar is kouder en het klinkt alsof hij de woorden opleest uit een dossier. Hij moet afstand nemen van de situatie om er goed mee om te gaan. 'Er zijn geen sporen van verzet te zien of bewijs dat er nog iemand anders was geweest op de avond dat hij overleed. Van wat we van anderen hebben gehoord, was Finn erg geliefd. Hij zou nog geen vlieg kwaad doen, zeiden ze.'

'Dat klopt,' bevestigt Gaby. Haar toon is emotieloos.

'Daarom hebben we ook geen mogelijk verdachtenlijstje kunnen opstellen of mogelijke motieven kunnen ontdekken, als we veronderstellen dat er een ander aan zijn dood te pas is gekomen.'

'Wat betekent dat?' vraagt Daila.

'Dat we blijven bij onze eerste conclusie,' zegt Dante.

Op het moment dat hij vertelt wat die conclusie is, mompelt Gaby hetzelfde woord: 'Zelfmoord.'

Pam pam pammm

Hoppla! Dieses Bild entspricht nicht unseren inhaltlichen Richtlinien. Um mit dem Veröffentlichen fortfahren zu können, entferne es bitte oder lade ein anderes Bild hoch.

Pam pam pammm...

Wat denken jullie tot nu toe: zelfmoord of niet?

En even iets anders tussendoor: ik heb met @AlissaAvaline een nieuw project opgezet, genaamd OmdatWeLezen! Daar willen we vaak verschillende dingen organiseren om boeken in de spotlights te zetten en schrijven nét iets leuker te maken. Ons eerste project is de OWL Awards, waar we op zoek gaan naar de beste thriller, dus als je mee wil doen, bekijk het profiel dan zeker even! En vergeet ook niet te volgen, zodat je op de hoogte blijft van nieuwe projecten ;)

Ik zie jullie weer bij de volgende update!

- Jessy

Elliot | WATTY WINNAAR 2020Wo Geschichten leben. Entdecke jetzt