Hoofdstuk 7.1

186 34 2
                                    

Ondertussen maakt Dante niets van dit alles mee; hij is aan het werk en heeft geen weet van het raadsel dat net is gevonden – of gekregen – door Daila, Gaby en Matthijs

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Ondertussen maakt Dante niets van dit alles mee; hij is aan het werk en heeft geen weet van het raadsel dat net is gevonden – of gekregen – door Daila, Gaby en Matthijs. Dat betekent niet dat hij er niet mee bezig is. Het telefoongesprek van gisteren dat hij en Gaby met Matthijs hadden gevoerd, zit hem nog vers in het geheugen en hij zou willen dat hij erbij kon zijn om de man aan de andere kant van de lijn te ontmoeten.

In plaats daarvan zit hij op het politiebureau en vervult hij zijn plicht, iets waar hij zich al vanaf een jonge leeftijd voor geroepen heeft gevoeld. Zijn vader was politieman totdat hij verdween, en Dante heeft altijd opgekeken naar hem. Ooit bij de politie horen was voor hem toen al meer dan een jongensdroom; het was wie hij wilde zijn. En wie hij nu is.

Maar het is niet wat hij zich ervan had voorgesteld. Hij zit lange dagen achter een bureau en staat onder het gezag van zijn baas, Daniël de Lange, waardoor Dante maar weinig vrijheid heeft om zelf op pad te gaan. In zijn dromen zag hij politiemannen altijd in spectaculaire achtervolgingen en losten ze moorden op, maar de werkelijkheid – of zijn werkelijkheid – ligt iets anders.

Daarbij komt nog iets anders kijken. Hij vindt het natuurlijk verschrikkelijk dat Finn dood is, maar het was voor hem de kans om achter het bureau vandaan te komen en te laten zien wat hij waard is. Voordat hij dat echter kon doen, was de zaak echter al van tafel geveegd en bestempeld als zelfmoord.

Dante begrijpt waarom ze dat denken. Het is een logische gedachte; hij heeft de documenten en foto's ook gezien, en zelfmoord was het eerste wat bij hem opkwam. Nu begint hij echter weer te twijfelen. Gaby is er stellig van overtuigd dat haar broer dat niet zou doen en Dante vertrouwt erop dat zij hem beter kent dan iedere agent in dit gebouw. Gaby heeft ook Elliot weten op te trommelen; uit de verhalen die Dante kent – en dat zijn er, als hij eerlijk is, niet al te veel – zou Elliot dat niet zomaar doen. Er moet iets goed mis zijn als Elliot zich mengt met de gebeurtenissen.

Op het politiebureau heeft niemand het meer over de zaak Van der Hei; het is oud nieuws geworden. De documenten die nu in een grote stapel op Dantes bureau liggen, vertellen over de diefstal uit de winkel van meneer Hagenaar. Dan verdwijnt er een blik soep, de volgende dag is het een pak melk. Iedere dag komt er een nieuwe melding binnen met een diefstal uit de dorpssupermarkt van meneer Hagenaar en iedere dag wordt de stapel van opgestelde documenten iets hoger.

Dante weet dat diefstal niets met deze gebeurtenissen te maken heeft. Meneer Hagenaars inventaris is altijd al een rommeltje geweest en de administratie van de hoogbejaarde man wordt maar matig bijgehouden. Het is al vaak gebeurd dat verdwenen voorwerpen weer op komen duiken; een bevestiging van Dantes theorie dat ze nooit waren verdwenen. Bewijzen kan hij het alleen nog niet – niet vanachter zijn bureau.

'Dante!'

Het is Daniël die Dante opwekt uit zijn gedachten en hem op doet kijken.

'Ik zou graag een update willen over Hagenaar,' zegt zijn baas. 'Hoe ver ben je al?'

Elliot | WATTY WINNAAR 2020Where stories live. Discover now