Hoofdstuk 9.2

155 28 3
                                    

Met de foto's in zijn rechterhand slaat Dante een paar pagina's om.

     Conclusie (8 september 2019)

     De verzamelde bewijsstukken en het ontbreken van getuigen wijst op één ding en sluit andere mogelijke conclusies uit. Finn van der Hei is op 3 september laat op de avond gestorven door zelfmoord nadat hij zichzelf met een touw had opgehangen aan de ventilator en het krukje onder zijn voeten heeft weggeschopt. Zijn reflexen brachten hem ertoe om zichzelf proberen te bevrijden uit het touw, waardoor we hem aantroffen in de staat zoals wij dat deden en zoals is vastgelegd in foto #8.

Dante pakt de genoemde foto erbij. Erop is een levenloos lichaam te zien, de huid bijna wit van kleur. De krassen op zijn nek waren het spoor van een bevrijdingspoging door zijn handen, die nog hadden geprobeerd het touw los te maken van zijn nek, maar er zat geen kracht meer in zijn ledematen. Dante kan zich nog herinneren dat hij het toen ook al vreemd had gevonden dat Finn had geprobeerd zichzelf weer los te maken; hij wist niet veel over zelfmoord, maar het had hem doen denken dat Finn op het laatste moment van gedachten was veranderd. Nu weet hij echter beter.

     Uit de gesprekken met Van der Heis collega's kunnen we dezelfde conclusie trekken. Zij vertellen ons dat hij niet meeging met team uitjes, vaak afwezig was tijdens werkuren en niet zo gefocust als ze van hem gewend waren. De zelfmoord zagen ze echter niet aankomen, net als zijn tweelingzus Gaby van der Hei dat niet had verwacht. Zij vermeldt geen idee te hebben van mogelijke redenen die de heer Van der Hei tot deze stap hebben gebracht. Wel benoemde ze de dood van Stijn van der Hei, de oom van Finn en Gaby van der Hei, bij wie ze hun jeugd lang hebben gewoond naar aanleiding van zaak-Van der Hei (1997) en aan wie Finn vermoedelijk erg gehecht was. Stijn van der Hei overleed 12 augustus 2019 aan darmkanker en zijn dood heeft mogelijk een grote indruk gemaakt op Finn van der Hei.

De andere zaak-Van der Hei gaat over de moeder van Gaby en Finn, weet Dante. Hij kan zich de gebeurtenissen uit die tijd niet meer herinneren – daarvoor was hij nog te jong – maar ik kan je vertellen dat Gaby's moeder beschuldigd werd van de moord op Gaby's vader. Heel Kleindorp was in de ban geweest van de zaak, maar het had ook een grote impact gehad op Gaby en Finn, die daarna werden ondergebracht bij hun Stijn en Evelien van der Hei en bij deze oom en tante zijn opgegroeid. Hun moeder hebben ze sindsdien bijna nooit meer gezien en hun vader hebben ze nooit leren kennen.

Dante besluit te stoppen met het lezen van de conclusie, omdat hem nog maar één alinea te wachten staat en hij weet precies wat die hem zal vertellen. Hij heeft die conclusie samengesteld samen met alle collega's die op dezelfde zaak waren gezet: zelfmoord. Er was niemand geweest die het er niet mee eens was en als hij het bewijs opnieuw bekijkt, lijkt diezelfde conclusie weer de enige mogelijke te zijn.

Hij pakt de foto's er nog een keer bij. De eerste foto is er één van de woonkamer, waarin het hele scenario in één oogopslag te zien is. De andere foto's laten echter meer detail zien. Dante bestudeert het krukje waar Finn op moest hebben gestaan nog een keer en besteedt veel aandacht aan de close-up van Finns nek. In een oncomfortabele houding ligt het hoofd in het touw en zijn handen hangen langs zijn lichaam. Er zijn een paar krassen te zien op zijn huid, wat ook wijst op een worsteling met het touw – maar dat is dan ook het enige aanknopingspunt dat Dante kan vinden wat op iets anders dan zelfmoord wijst. Het is niet genoeg om zelfmoord uit te kunnen sluiten.

Elliot | WATTY WINNAAR 2020Waar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu