Hoofdstuk 6.3

195 32 23
                                    

Gaby knippert met haar ogen en leest het dan opnieuw. De tekst blijft echter onveranderd en schreeuwt haar toe over de sportschool iets buiten het dorp. Er langer naar kijken verandert de boodschap die het vertelt niet, maar brengt wel meer verwarring bij Gaby.

'Fit plus?' vraagt ook Daila. Ze fronst haar wenkbrauwen.

'Een sportschool?' zegt Gaby hardop. Ze kent de sportschool wel; het is waar Finn jarenlang heen ging. Hij had er een abonnement en sportte bijna vijf keer per week.

Haar ogen glijden over de rest van het papier. 'Schrijf je nu in en krijg een gratis sporttas!' 'Lisa zegt: "FitPlus is geweldig! Ik kom hier graag met vrienden!"' 'Actie geldt tot 31 oktober.' 'Waar wacht je nog op?'

Het is gewoon een advertentie voor een sportschool, beseft ze zich, en niets meer dan dat. Dit is geen flyer die Elliot in elkaar had gezet; dat weet ze zeker, want het logo, de bijbehorende foto en de aanbieding kloppen allemaal met wat ze eerder heeft gezien.

Ze slaat haar ogen neer. Dit is geen bericht van Elliot, denkt ze. Misschien had Daila wel gelijk toen ze zei dat er een grappenmaker achter de envelop en foto zat.

Toch zegt ze: 'Er moet meer zijn.' Een flyer is niet genoeg; hier kan ze Elliot nooit mee vinden. Ze betwijfelt of het haar überhaupt verder kan brengen.

Daila drukt haar vinger tegen haar lippen terwijl ze nadenkt. 'Is dit het raadsel?' vraagt ze.

'Wat staat erop?' vraagt Matthijs. In alle hectiek hebben Daila en Gaby de flyer nog helemaal niet aan Matthijs kunnen laten zien, die alleen uitzicht heeft op de achterkant van het vel. Nu hij zelf de aandacht trekt, worden ze eraan herinnerd. Gaby legt het vel neer en schuift het naar hem toe.

'Ik bedoel op de achterkant,' zegt hij. Zijn mondhoeken zakken iets naar beneden toen hij zag dat Gaby juist hetgeen wat hem interesseerde verborg door het op tafel te leggen. 'Ik kan het niet lezen vanaf hier.' Hij wiebelt even met zijn neus en zijn hand strekt zich uit naar het vel papier, maar Gaby heeft het alweer bij hem weggegrist.

'Achterkant?' denkt ze hardop. Dat ze daar niet eerder aan heeft gedacht! Natuurlijk kan het niet alleen de flyer zijn waar ze iets mee moeten; het gaat om wat er achterop staat.

Terwijl Matthijs zich helemaal niet bewust is wat zijn bijdrage is aan deze doorbraak, omdat hij altijd alleen maar de achterkant van het vel met het gekriebel van een pen heeft gezien, schuift Daila haar stoel nog dichterbij. Zij had de achterkant ook nog niet gezien, maar de opmerking van deze man zorgt ervoor dat haar vooroordelen over hem naar de achtergrond verschuiven. Voor het eerst weet hij zich nuttig te maken, maar dat lijkt hij zelf nog niet te beseffen.

Gaby heeft het vel omgedraaid en ziet nu wat Matthijs bedoelde: er staat van alles geschreven met een dikke, zwarte stift.

De code heeft vier cijfers.

Voordat Gaby de kans krijgt om verder te lezen, onderbreekt Daila haar al. Zij heeft ook de eerste vijf woorden gezien.

'De code?' vraagt ze. 'Waarvan?'

'Ik wil het eerst lezen,' sust Gaby. Daarbij negeert ze Matthijs' uitgestoken hand, die ook benieuwd is te vernemen wat er op de flyer staat.

De som van de cijfers is 17.
Het vierde getal is één minder dan het derde getal.
De som van het tweede en derde getal is 11.
Het eerste getal is drie meer dan het derde getal.

Daila mompelt de woorden hardop. 'Het eerste getal... dan het derde...'

'Een code,' zegt Gaby. Het is dat woord dat haar aan het denken heeft gezet. Het is de code die ze moeten hebben – maar dan moeten ze ook weten waar de code voor is bedoeld.

'Een code?' herhaalt Matthijs. Hij heeft nog steeds geen idee van wat er hier gebeurt of wat ze net hebben gekregen.

Gaby legt de flyer met de achterkant naar boven op tafel en draait het een kwartslag, zodat Matthijs mee kan lezen. 'De som van de cijfers van de code...' mompelt ze. Ze weet niet wat ze hiervan moet maken; wiskunde is nooit haar sterkste kant geweest en dit lijkt nog veel lastiger dan de sommen die ze gewend is van de middelbare school. En ook die tijd ligt al lang achter haar. Ze zou zich er niets meer van kunnen herinneren als ze dat wilde.

Maar Daila... Daila is architect, bedenkt Gaby zich. Zij houdt zich dus veel bezig met wiskunde in haar dagelijks leven.

Ze draait haar hoofd om richting haar vriendin. 'Weet jij hoe we dit kunnen oplossen?'

Ook al is de vraag niet voor hem bedoeld, antwoordt Matthijs met het ophalen van zijn schouders. 'Dit raadsel is niet aan mij besteed,' zegt hij.

'Ik heb het tegen Daila,' zegt Gaby, en de woorden komen er lelijker uit dan ze bedoelt. Ze is er echter zeker van dat als iemand weet hoe ze dit raadsel moeten aanpakken, het Daila is.

Daila neemt een lange ademteug en bekijkt de woorden op het papier nog eens goed. 'Het zou niet al te moeilijk moeten zijn,' begint ze langzaam. 'Maar...' Ze maakt haar zin niet af.

'Maar, wat?'

'Waarvoor dient de code?' vraagt ze.

En op die vraag zullenze eerst het antwoord moeten vinden.

Elliot | WATTY WINNAAR 2020Where stories live. Discover now