Comentarii și note Lucrarea 1 - Paula

34 4 0
                                    


Comentarii Jurat 1 

             Mie imi plac in general lectiile de geografie, orice includ acestea nu conteaza pentru mine. Daca e ceva nou ca aici pentru mine e bun. Plotul si cumva nararea e constransa parca de ceva, dar acolo se poate lucra mereu. In plus mi-a amintit de Star Wars pe bune si cred ca merita un pic apreciat faptul ca a pus in scena o adevarata galaxie intreaga si in miscare, i-a dat practic viata. Nota e pentru stradanie si apreciez mereu asta.

Nota: 7

Comentarii Jurat 2 


            As putea fi rautacioasa cu aceasta lucrare, nu stiu cum vad restul juratilor, dar eu as prefera sa dau un sfat. Nu te prinde SF-ul draguto si clar nu ai material pentru genul acesta. Mi s-a parut fortat totul si cumva robotic la inceput, daca tot vorbim de tehnologie. Apoi chestia cu Planetele si restul e ca o lectie de geografie. Lucrarile de genul trebuie sa fie fluide sa apropie cititorul, sa-l incante cumva sa stea sa citeasca, caci e scurt si nu va mai fi. Aici cascam ca la ora din clasa a 6-a. Pacat, pentru ca se vede documentarea, (cred eu), dar ma gandeam ca la dialog va excela. Ciuciu banana, ca acolo a fost parca mai rau. Vine el si brusc spune ca o iubeste. Cred ca romance e genul acestei autoare, deci sa ramana acolo, sigur ar face furori.

          Finalul mai salveaza uneori, nu si aici, unde avem un razboi unde nu stim care pe care si cine cu cine si in final aflam doar ca a murit personajul principal. Bine, sa moara, dar la ce era acolo sus, trebuia si jos sa fie SF. La tine vine mami, parca o vad pe a mea si isi ia ochelarii si se uita la tv unde afla stirea proasta. Trebuia sa isi ia acei ochelari 3D , sa apese o holograma, sa vina un robot dupa ea sa-i desfasoare o scena despre ficasa. Asta e sf, zic eu. Cu parere de rau, nu are greseli si nu le-am urmarit ca scadeau mai mult, cred


Nota: 6

Comentarii Jurat 3


           Incep prin a spune faptul ca textul in sine nu are o directie precisa. Incepi printr-o prezentare ciudata, de parca as fi la o ora de georgrafie. Nu ar fi o problema daca asta ar fi in acel cadru. Dar asta o voi dezvolta mai tarziu.

            Ti-as sugera sa ai o grija mai mare cu exprimarea.


            Ai unele secvente in care repeti ideea in aceeasi fraza "Nu încearcă să ne viziteze, ne supraveghează, vor să ne controleze, dar nu să ne viziteze."


            De asemenea, repeti verbul intr-un interval scurt, spre exemplu:"Mă uit cu atenție la tot acest Univers, aducându-mi aminte de toate creaturile pe care le-am întâlnit peste tot. Îmi aduc aminte de toate punctele lor forte, de cele slabe, dar și de înfățișarea lor îngrozitoare"


           Ti-as sugera sa ai grija cu virgulele. De multe ori sunt puse gresit, iar asta nu da prea bine in text. Sunt detalii mici, dar conteaza foarte mult in text.


            Spun toate acestea pentru a te ajuta pe viitor, nicidecum pentru a te critica. Toti avem probleme de acest gen la inceput sau chiar si mai tarziu, pentru ca pot fi mici scapari si mai tarziu.


             Revenind la analiza textului, iti pot spune ca ai foarte multe date despre planete si univers care sincer, nu imi par a fi extrem de importante in poveste; iar actiunea, care e cea importanta in cazul de fata, de fapt, nu este concreta.


            In cateva fraze simple de la inceput prezinti personajul de parca ar fi la o prezentare a navei sale, a vietii ori a universului si cam atat. Iar apoi te arunci iarasi in multe, multe detalii legate de niste personaje neimportante pt cititor si niste batalii la fel de neimportante pt el(sau pentru mine).


            De parca ar fi profa de geografie intr-o mica piesa la ora, incercand sa ne invete date si detalii legate de planetele din univers... Glumesc, dar cam asa pare uneori... Incearca sa iti canalizezi atentia spre esenta lucrarii, spre acel romantism ce in anunti in titlu. Altfel, te pierzi mult in detalii care nu au nicio relevanta pt cititor. Mai ales ca este o povestire scurta, in care tu iti doresti sa captezi atentia cititorului, nu sa il pierzi pe drum in detalii inutile.


            Cu parere de rau iti spun ca titlul nu prea are legatura cu lucrarea in sine. Ti-as sugera sa il schimbi sau sa lucrezi intens la text pt ca este un amalgam de informatii, presarat pe ici si pe colo de un dialog usor sec, fara o legatura stransa intre personaje. Adica el se indragosteste, spui ca nici Eliana nu a respectat ordinul, insa ea nu reactioneaza in niciun fel. Nici nu dai detalii legate de moment in sine, nici despre mimica lor, un mic gest, ceva acolo. Totul pare superficial, imi pare rau sa ti-o spun, dar nu m-a prins deloc actiunea. Bine, e oarecum impropriu spus, pt ca nu are de fapt o actiune clara. As fi preferat sa insisti mai mult pe momentul celor doi protagonisti decat sa imi prezinti 3 sferturi de lucrare legate de Univers, extraterestrii si luptele lor povestite fugitiv.


            Axeaza-te mai mult pe dialog si descrierea personajelor si a starilor lor emotionale, daca vrei ca povestea sa fie una romantica.


            Daca vrei razboi, axeaza-te pe luptele lor, drama din mijlocul razboiului, rani, oameni morti sau creaturi moarte, prinse, studiate. Insa aici ai pus totul pe aceeasi tava, intr-un text foarte scurt.Iar la final totul se termina in doua -trei propozitii. Mi s-a parut foarte scurt, brusc, de parca ai fi taiat totul sau te-ai fi saturat sa mai scrii. Puteai sa il dezvolti mult mai mult. Si povestea in sine la fel pt ca ideea nu este rea, dar nu e suficient lucrata. Si repet, ai pus accent pe unele detalii deloc importante.


             Imi pare rau dar nu iti pot acorda decat o nota mica pt ca ai foarte mult de lucrat la text


Nota: 4,50

Comentarii Jurat 4

            Extratereștrii în sus, extratereștrii în jos, la stânga și la dreapta, m-a omorât cu termenul. Mi s-a părut că un profesionist nu i-ar fi numit atâta extratereștrii, adică și noi, până la urmă, suntem extratereștrii, dar nu știu... Personajul principal nu a fost nici realist, nici conturat.

            Apoi, la început e o parte care se încearcă a fi profundă, dar limbajul ăsta de școlar și modul de formulare strică. Pare o compunere de școală.

          Când apare sergentul, prea brusc se întâmplă totul. El raportează, ea nu are cine știe ce sentimente descrise. M-a deranjat lipsa asta de descriere la tot.

            Nu știu de ce, dar ei dau vina pe locuitorii altor planete și tot ei se duc să-i atace. Aici n-are logică. 

Nota 7: 

Comentarii Jurat 5

             Se vede ca genul predominant al autoarei il reprezinta romantismul, dar din cate am auzit, a fost pentru prima oara cand a scris SF. Ar fi trebuit sase axeze mai mult pe, dinpunctul meu de vedere. 

Nota 7: 


Kaleidoscope for Serenity Book ClubWhere stories live. Discover now