20. Vuurwerk

45 9 0
                                    

De tijd van de oogst brak aan, het waren lange en warme dagen. Dagen vol zweet en weinig slaap. Op de velden ploeterden de jongens door tot ze niet konden. De combine reed in rechte lijnen over het land, bulten stro bleven achter terwijl de combine zijn gevangen vracht graan leegde in de kippers die ernaast reden. Twee combines en drie wagens. Het gevoel van saamhorigheid vulde de plaats. En voor even was Katy ook weer een van hen. Ze had zich in de groep gemengd als elke andere werknemer van haar vader. Ze zag er net zo smerig uit en lachte om de domme grappen van de jongens. Alleen was dit jaar anders, ze had nog nooit een vriend gehad tijdens de oogst. Een vriend die er zelf ook was. Het graan was geoogst, de combine stond tegen het einde van de tweede avond stil en de groep zat op een nog lege strowagen. Uit te rustten, even niets doen. Sam sprong op.

'Kijk waar Katy en ik voor hebben gezorgd!' zei Sam terwijl hij naar zijn auto liep. Hij sprong in zijn laadbak en hield een krat bier omhoog. Het zien van de krat bier werd ontvangen door luid gejuich van de jongens. Nick en Will pakten allebei een krat van Sam aan, Sam stapte uit de laadbak en haalde nog een mand vol met snacks uit de bak. Tilly had echt overal aan gedacht toen Katy en Sam hadden verteld om in het land te gaan zitten na de oogst. In de mand zaten lekkernijen als chips en broodjes. Hij zette de mand ook op de kar, Nick gaf hem een biertje aan die hij openmaakte met zijn tanden.

'Proost Jongens! Op de oogst!' Riep Nick.

'Proost!' riep iedereen in koor en dat was het begin van een gezellige avond. Sam had er zelfs aan gedacht om de bouwradio, die op accu werkte mee te nemen en ze dronken de kratten bier leeg terwijl de nacht aanbrak. Muziek galmde over de landerijen, de bomen leken zelfs te dansen op het ritme en er was niets mooier dan het voldane gevoel van de oogst. Katy lag languit op de wagen terwijl ze de sterren bestudeerde. Ze was nooit goed geweest in sterrenbeelden en toch kon ze de grote beer ontdekken en de orion, die met zijn vliegertje naar boven wees. Ze schrok op en keek naar de jongen die op de kar sprong.

'Proost op de oogst, proost op de mooiste vrouw ter wereld en proost op mijn geluk!' begon Sam te zingen. Hij liep over de kar naar Katy toe die bleef liggen. Sam knielde neer en boog voorover. Ze kon de drank in zijn ogen zien en wist dat ze zelf ook al genoeg had gehad. Sam drukte een zoen op haar lippen.

'Jij bent mijn geluk.' Fluisterde hij in haar oor. Ze glimlachte en liet haar hand langs zijn wang glijden. Ze kon zich niet herinneren dat ze ooit gelukkiger was geweest en het beangstigde haar dat de zomer bijna voorbij was. Met een paar dagen moest ze terug naar de stad en ze zal hem missen. De zomer was gevuld met liefde, geluk en alles wat ze samen deelden. Ze kon hem alles vertellen en hij vertelde haar alles. Haar vader had het idee veracht dat zij samen een relatie hadden, gelukkig steunde Old Jack hun en Tilly vond dat ze een prachtig stel waren samen. Sam had haar hart gestolen en ze wist dat hij haar hart voor altijd zal bewaren.

'Hij heeft vuurwerk!' gilde Nick als een kind zo blij terwijl hij rondrende met een pak siervuurwerk. Sam schoot omhoog en begon te juichen. Hij was totaal vergeten dat hij nog vuurwerk had liggen maar het maakte de situatie enkel beter.

Katy ging zitten en schudde haar hoofd. Ze genoot van de jongens maar begreep inmiddels wat haar oma haar altijd vertelde. Jongens zullen altijd kinderen blijven, het maakte niet uit hoe oud ze waren, alles wat met vuur en water te maken had zal altijd als speelgoed voor hun zijn. En ze snapte dat nu, hoe ze de jongens dolblij rond zag rennen met vuurwerk, Sam die op Nick zijn rug sprong om het vuurwerk te pakken. Robby die het vuurwerk uit Nick zijn handen griste en Will die daar weer achteraan rende.

'Zet het op de kar!' riep Nick. Katy ging alvast staan om van de kar af te springen wanneer ze het vuurwerk af zouden steken. Robby kwam hijgend bij de wagen en zette een vuurpijl in een leeg bierflesje, dronk zijn eigen flesje leeg en plantte daar ook één in. Hij viste een aansteker uit zijn zak en keek even naar Katy.

'Katy, blijf je daar staan? Dat is wel dichtbij.'

'Oh ja.' Zei ze en knikte. Ze had genoeg drank gehad deze avond. Ze keek om zich heen en was blij toen ze de hand van Sam voelde. Hij pakte haar hand vast en glimlachte.

'Prinses.' Zei hij en tilde haar van de wagen af. Ze bleef in zijn armen liggen terwijl ze haar hoofd op zijn borst liet rustten. Robby stak de vuurpijlen aan en ze schoten met een gierend geluid de lucht in. Ze gilden door de stilte van de nacht en in het duister ontpopten ze tot een regen van licht. Zoveel kleuren, zoveel vreugde in de sterren van de nacht. Robby stak meerdere pijlen aan en zo ging het een tiental minuten voort. Gejuich en vrolijke kreten klonken ondertussen en Katy had zich bevrijd uit de armen van Sam. Ze stond naast hem, leunde tegen zijn schouder aan en glimlachte tevreden. Sam keek de kleurige lucht in terwijl de kleuren weerkaatsten op zijn huid. De kuiltjes in zijn wangen werden zichtbaar toen hij glimlachte en naar Katy keek. Hij wilde iets zeggen, ze legde haar vinger op zijn mond en schudde haar hoofd. Sam leunde naar voren en wist precies wat ze wilde. Liefde. Ze zoenden onder een hemel van geluk. De sterren leken open te breken voor hun in alle kleuren die ze wilden. Het was een magisch moment, dacht Sam terwijl hij zich mee liet voeren in haar bewegingen. Wat was er mooier dan op het land te werken met de vrouw waarvan je hield, wat was mooier dan de sterren en het vuurwerk wat zich boven hen bevond en het gezelschap van de beste vrienden die je kon wensen.

Als hij dit kon vast houden zal hij dat doen, al was het enkel om te herinneren. In de dans van hun lippen ontstond een vuur wat voor eeuwig zal branden.

Oude Hoop [WINNAAR WE WRITE 2022]Where stories live. Discover now