Q&A

2.4K 156 117
                                    

ATENȚIE

Q&A-ul a fost făcut după capitolul 3 al celui de al doilea volum, așa că vă recomand să-l citiți abia după ce treceți de capitolul respectiv pentru a nu primi spoilere!

          În primul rând, vreau să vă mulțumesc din inimă pentru întrebările puse și sper ca v-am răspuns cât de cât curiozităților. Pentru a nu o lungi și a vă plictisi, să-i dăm drumul!

@Claire_Lalton

1. Ai un sfat pentru un scriitor la început de drum?

Nu știu cât de îndreptățită sunt eu să dau sfaturi, dar voi încerca. În primul rând, trebuie să știi că nimeni nu e perfect. Astfel că, poate cel mai important sfat pe care ți-l pot da, este să scrii! Scrie, șterge, rescrie, repetă. Nimănui nu-i iese perfect din prima, iar ăsta e un lucru de care eu nu eram conștientă când am început prima dată să scriu pe Wattpad. Scriam și rescriam permanent și îmi spuneam că ar trebui să mă las. Aveam impresia că ceilalți autori de pe Wattpad scriu capitolele și le publică fără a le mai revizui. Ei bine, greșit! Toată lumea revine asupra textului înainte de a-l face public (există excepții, bineînțeles, dar de obicei e vorba de acele fetițe cărora dacă încerci să le atragi atenția în legătură cu ceea ce au scris, îți răspund „Dacă nu-ți place, nu citi, nu te obligă nimeni!" P.S. Nu spuneți asta niciodată, vă rog!)

În al doilea rând, acceptă critica! Nu mă refer la acea critică în care ți se adresează tot felul de cuvinte jignitoare (când se întâmplă asta, e preferabil să nu te cobori la nivelul acelor persoane. Ignoră-le, șterge-le comentariile dacă te deranjează și asta e, nu le răspunde pentru că nu faci decât să dai apă la moară), nu, vorbesc de critica constructivă. Dacă ți se spune, spre exemplu, că trebuie să insiști mai mult asupra a ceea ce simte personajul în momentul acțiunii pentru ca cititorul să poată empatiza cu el, nu înseamnă că ți se reproșează că nu ești o scriitoare bună, ci doar că trebuie să lucrezi mai mult la acel aspect.

În al treilea rând, caută-ți sursa de inspirație. Atenție, nu mă refer la plagiat! Pentru unii (inclusiv eu), sursele de inspirație sunt melodiile unui cântăreț. Poate fi și un loc, o carte (din nou, nu plagiat, ci inspirat, e o diferență mare, a nu se confunda). Am mai auzit și varianta cu sunetul ploii și muzica clasică concomitent. Am încercat și eu varianta asta, dar pe mine nu mă inspiră, poate pe tine da, who knows?

În al patrula rând, amintește-ți că ești într-o continuă evoluție. Este normal ca după o anumită perioadă, revenind asupra unei cărți încheiate, să ți se pară că nu ai scris-o îndeajuns de bine, că trebuia să insiști mai mult asupra unui aspect sau a altuia. Mie mi se pare grav dacă nu se întâmplă asta. Evoluezi, devii mai bună pe zi ce trece, bineînțeles, asta dacă îți dorești cu adevărat, pentru că există și varianta de a stagna. Un scriitor bun caută să-și îmbogățească vocabularul în permanență, caută ca fiecare capitol scris să fie mai bun decât cel precedent.

Sper că te-am ajutat puțin!

@MinDesiree

2. Julie îl iubește pe Nathan și va rămâne cu el, nu?

Ultima dată când l-a văzut pe Nathan, Julie era îndrăgostită de Warren. Nu a auzit nimic de Nathan de două luni și crede că e mort, cum poate fi îndrăgostită de el în aceste condiții? Iubirea apare treptat, așa cum a fost și în cazul lui Warren. Îți pot spune totuși că în acest volum voi insista mai mult asupra relației dintre Julie și Nathan, dar nu uita că ultima dată când l-a văzut blondul nostru, ea era îndrăgostită de Warren. Sentimentele ei pot reapărea sau pot dispărea pe vecie. No spoilers.

Umbrele NopțiiUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum