Kitap Silmek

156 14 5
                                    

Gelelim yine çok az kitabın değindiği bir gerçeğe. Kitap silmek. Nedensiz bir şekilde kitap yazmak hep anlatılır ama neden, nasıl, ne zaman kitap silinir kimse anlatmaz.

Çoğu kişi, kitap silmeye çekinir. Çünkü kitaplarını severler, okuyucuyu kaybetmekten korkarlar. Bazen de "Silmeyeyim, öylece elimin altında dursun." mantığı taşır, kitabı öylece bırakırlar.

Bir gün, bu kitap tarzında başka bir kitap okurken: "Mümkün oldukça kitap silmeyin." diye bir tüyoya rastladım. Tabii bunun üzerine ben de biraz sinirli bir şekilde bölüm yazmaya karar verdim.

Öncelikle, şöyle bir olgu var. Wattpad'de bir yazar, kitap silmekten çekinmemelidir. Çeşitli sebepler, yazarı buna itebilir. Yazar da bu konudan dolayı okurlarına sorumlu hissetmemelidir.

Okurlar gelip geçicidir, aynısı bu kitap için de geçerli. Bugün şu an bu bölümü okuyan biri, gelecek seneye kadar kitabımı unutmuş olabilir ya da Wattpad'i kullanmayı bırakabilir. Beş sene içerisinde Wattpad'e dair aldığım en önemli ders bu oldu, buradaki okurların ve arkadaşların geçici olduğu. Bu sene hiç okunmayan bir kitabınız, seneye bölümleri tekrar yayımlarsanız okunabilir. Ya da bir dönem çok fazla arkadaş bulabilir, sonraki zamanlarda kendinizi çok yalnız hissedebilirsiniz. (ki son zamanlarda durum ne yazık ki böyle, Wattpad boşaldı gibi.)

Bu nedenle gelip geçici okurlar için kendinizi paralamak, kitabım okunmuyor diye kitap silmek anlamsızdır. Kitabınızın okunmaması, kötü olduğunu göstermez. Belki okurlara ulaşamadınız, belki anlatımınız kötüydü ya da konunuz pek ilgi çekici değildi. Belki de kapağınız veya açıklamanız yüzünden kimse kitabınızı okumak istemedi. Okunmamanın pek çok sebebi olabilir ama okunmamak, kitap silmek için bir sebep olamaz.

Ben size, kitap silmekten çekinmemenizi söyledim ama okunmamak bunun için bir sebep değil. Sebepleriniz şunlar olabilir:

1- İçeriğinizi acemice ya da utanç verici bulmanız.

2- Sürükleyicilik eksikliği. Kitabınıza son getirememeniz ya da bölüm yazmak istememeniz.

3- İçeriğinizle ön plana çıkmak istememeniz.

Bu, birinci madde ile aynı şey değil. Bu maddede fikir ya da beğeni değişikliği nedeniyle kitap silme var. Mesela din değiştirmişsinizdir ya da bir fandomu bırakıp başka bir fandoma geçmişsinizdir, bu durumda önceki şeylerle ön plana çıkmak istemediğiniz için değişikliğe gidersiniz. Buna kitap silme de dahildir.

Tamamlanmış kitaplarınızı bile isterseniz silebilirsiniz, bu konuda kimse size engel olamaz. Başka insanlar yüzünden istediğiniz şeyi yapmaktan vazgeçmeyin. Buna pes etmek de dahil.

Her zaman yeni kitaplar yazacak vaktiniz olacaktır. Yeni içerikler oluşturacak ilhamınız da olacaktır. Zaman, size henüz yeterince ilham vermemiş olabilir. Ya da yeterince hazır olmadan başlayıp bir yerde tıkanmış olabilirsiniz. Özellikle yeni yazarlarda bu sık gerçekleşir. Sıkça kitap siliyorsanız, bir ya da birkaç kitapta istikrar sağlayamıyorsanız kendinize kızmayın. Elbet istikrar sağlayabileceğiniz bir zaman da gelecektir. Şu an profilimde gördüğünüz kitapları yazana kadar pek çok kitap sildim ve hiçbir zaman vazgeçmedim. Yeni eserlerle de geleceğim ileri zamanlarda.

Bir kitap silmeniz gerekiyorsa bunu kafanıza takıp üzülmeyin kısacası. Okurlara borçlu falan da değilsiniz. Zaten okurların çoğu, yazarın sadece bir kitabını ya da belirli bir konu ile alakalı kitaplarını okur. Hiçbir zaman bir okurun bile isteye bir yazarın tüm kitaplarını okuduğunu görmedim. Onlara hitap edeceğiniz bir zaman da gelecek.

Eğer bir kitaba devam edemiyorsanız oldubitti, berbat bir final yapıp bitirmeyin. Finali çok saçma bir yere yapma ihtimaliniz var.

Kitapların nasıl silindiğine gelelim. Mobilde sağ üst köşedeki üç noktaya tıklarsanız en aşağıda "Sil" çıkacaktır.

Ona tıkladığınızda "Bu işlem geri alınamaz." uyarısı ile hikâyenin tüm yorumları, oyları ve okunmalarının silneceğini söyleyen bir yazı çıkar. Bu doğrultuda kullanıcı adınızı girmeniz gerekir. Kullanıcı adınızı doğru girdiğinizde hikâye silinir. Bu durumda hikâyeyi kalıcı olarak silmiş olursunuz.

Bilgisayarda da kitabın altındaki üç noktaya basıp aynı açıklamanın altındaki "Evet, hikayemi sil." seçeneğini seçin. Sonra kullanıcı adınızı girip onaylayın.

Tabii hikâyenizi sadece yayımdan kaldırmak da isteyebilirsiniz. Bu durumda mobilden aynı yere tıklayıp "Yayımdan Kaldır" seçeneğini seçmeniz gerekir. Yayımdan kaldırmanın farkı, tüm hikâyenin taslağa alınmasıdır. Hikâye metni silinmez, isterseniz hikâyeyi tekrar yayımlayabilirsiniz. Bu durumda, okurlarınız hikâyenizi göremez ama siz kendi sayfanızda taslaklarınızı görebilirsiniz.

"Ben hikâye silmek istemiyorum, bunun için ne yapmalıyım?" sorusunun cevabına gelelim. Bunun için yapmanız gerekenler şunlardır:

Okunmasından utanacağınız, ailenizin ya da yaşıtlarınızın görmesini istemediğiniz hiçbir kitabı ya da bölümü paylaşmayın.

• Yazacağınız kitabın planını mutlaka yapın. Plansız kitap yazmaya başlamayın, buna rastgele kitaplar da dahil. (Bu kitap, bir plan üzerine oluşmadı gerçi ama ben devamlı olarak başka kitaplar yardımıyla kendimce içerikler ürettim. Bu bazı Rastgele kitaplar için de geçerli olabilir.)

• Birkaç bölümü önceden yazın. Yapabiliyorsanız hazır bir metin bile bulundurun. Bu sayede pişmanlık riskini ve sürükleyicilik eksikliğini en aza indirmiş olacaksınız.

• Bölüm yazamadığınız kitabı bırakın. Doldurmak için ya da kitabı sonlandırma amaçlı çalakalem bölüm yazmayın. Bu bölümler, öncekiler kadar güzel olmaz ve sizi kitabınızdan soğutabilir.

• Aynı anda birden fazla kurgu kitabını götürmeye çalışmayın. (Özellikle elinizde herhangi birine dair yazı yoksa) Bu durum, ikisine birden bölüm yazarken sıkılmanıza, detayları karıştırmanıza ya da unutmanıza, ikisinden birinde ya da her ikisinde de performans düşüklüğüne yol açabilir.

Yazabiliyorsanız bunu yapın. Daha yeni yazarlığa başladıysanız bunu yapabilmeyi zaten beklemeyin. Aynı anda sadece bir kurgu kitabı veya kurgu kitabı ve bir rastgele kitabı aynı anda götürün. İki rastgele kitabı kabuldür, hatta isterseniz üçe bile çıkarabilirsiniz. Ama üçten fazla olmasını tavsiye etmiyorum, çünkü zor olabilir.

• Wattpad'e sık giremediğiniz zamanlarda yeni eserlere başlamayın. Bir kitap, üzerinde bir süre düşünülmezse unutulur; eğer unutursanız oraları tekrar hatırlayamaz ve saçma sapan şeylerle doldurabilirsiniz. Çıkan sonuç, sizin de hoşunuza gitmeyecektir.


Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now