Kitap Yazımında Yapılan Genel Hatalar

513 39 27
                                    

1- İmla kurallarına dikkat etmemek: Kızım/oğlum kaç defa dedim o da/de bağlaç iken ayrı yazılacak diye? Ben demedim belki ama eleştiri kitapları bas bas bağırdılar resmen her bölümlerinde, de bağlaç iken ayrı, ek iken birleşik diye. Bunun dışında bazı karmaşık yabancı kelimeleri yanlış yazabilirsiniz, bunu anlarım ama siz saf Türkçe kelimeleri bile yanlış yazıyorsunuz. Pantalon değil pantolon. Kavaltı değil kahvaltı. Göbeyi değil göbeği. Buluz değil bluz. Bu yanlış kelimeleri yazarken bile telefon altlarına kırmızı çizgi koyuyor, yanlış anlamında. Bir de İngilizce klavye kullanmayın lütfen. Bazen ne dediğiniz anlaşılmayabiliyor.

Size bir hikaye: Şimdi telgrafın kullanıldığı eski bir zamanmış. Kadının biri kocasına oglun oldu diye telgraf çekmiş. Adam çok heyecanlanmış, sevinçle gelmiş. Ama bir sorun var ki, oğlu olmamış, oğlu ölmüş. Adam başta bunu anlamamış çünkü telgrafta Türkçe harfler yokmuş.

Bu tarz bir hata yapmayın. Dedikleriniz yanlış anlaşılabilir. Ve harf hatalarını da bir an önce düzeltin. Ayrıca yazarken poponuzu değil, ellerinizi kullanın lütfen ki biz de bir paragrafı üç saatte okumayalım.

2- Konuyu kötü işlemek: Bazılarımızda karşılaşılan bir durum. Konusu müthiştir, aşırı özgündür ama cümleleri ile bunu anlatamaz. Genelde Fantastik ve Bilim Kurgu kategorilerinde çok karşılaştığımız bu durum sizde de varsa ya kendinizi geliştirin ya da konu bulamayan yazarlara konu bulun. Çünkü özgün konu bulabilmek, her yazarın harcı değildir.

3- Amatörce yapılmış kapak: Eğer yeni kitabına hemen Covers'ta yaptığı, efektfobik ve değişik fontfobik kapağı koyan bir kişiyseniz kapaklarınızı sorgulayın. Eğer kapak yapmakta amatörseniz Wattpad'de, Facebook'ta ve Instagram'da kitap kapağı yapan profillere başvurabilirsiniz. Ya da efekt, kolaj, değişik fontlar ve kes yapıştır içeren uygulamaları tavsiye ederim. Bu sayede bence en amatör olan kapağı, resmin üzerine yazı yazarak kapak yapmak, yapmak yerine -tabii efekt ve kolajın fazlası zarar, uygun olmayan bir font da kötü durur.- daha güzel bir kapağa sahip olacaksınız.

Ve kapak hakkında son bir tavsiye, kapağınızdaki yazıyı ve resmi aşırı soluk yapmayın. Görmeyi zorlaştırır ve kimseyi okumaya teşvik etmez. Ayrıca kitabınızı en iyi anlattığını düşündüğünüz görseli seçin.

4- Aşırıya kaçılmış/eksik kalmış betimleme: Wattpad'deki kurgu kitaplarının %90'ında betimleme azlığı olduğu için önce eksiği anlatacağım. Cümlelerin çok süslü olmaması gerektiğini bir yerlerden duymuş olmalısınız. Ancak bu kadarı da olmaz ki! Kitabı okuyunca karakterlerin nasıl göründüğünü ya da mekanların nasıl olduğunu okurlar aklında canlandıramıyorsa yazarın betimleme eksiği vardır. Aklında bir kişi ya da mekan varsa yazarcığım, bunu bize de anlat. Sonra anlamıyoruz. Kitaplar telepati köprüsü olmadığı için aklından geçenleri şu anlık anlayamıyoruz ama belki gelecekte anlarız.

Ayrıca her betimlenecek şey için medya koyman gerekmiyor. Bu da yanlış bir hareket. Okur; kıyafetleri, kişileri ve mekanları koyduğun medyalardan değil, yaptığın betimlemelerden anlamalı.

Aşırıya kaçılan betimlemeye gelince betimleme lazım ama onun da çok fazlası zarar. Shakespeare değilsin, biz de 17. yüzyılda değiliz. O zamanlar ağır yazmak modaydı. Ama şimdi çok kafa karıştırıyor. Bence şiir kitabı yazmıyorsan çok betimlemenin anlamı yok.

5- Kendini okutmayan kitap: Eğer kurgu kitabınızın okunmaları son bölümlerde ilk bölümlerin kat be kat aşağısına iniyorsa kitabınız kendini okutmuyor demektir. Ya sürükleyici yazmıyorsunuzdur ya da bölümleriniz çok uzun olduğundan olabilir. Veya cümleleriniz çok iyi anlatamıyordur hikayenizi. Böyle bir durumda okurların kaçacak delik araması da mümkündür.

6- Araştırma yapmadan yazan yazar: Eğer bir tarihi kurgu yazacaksanız o zamanda o coğrafyada yaşananları iyi bilmeniz lazım. Bu nedenle Tarihi Kurgu kategorisinde araştırma zorunlu.

Diyelim ki hikayeniz İtalya'da geçiyor. Birkaç İtalyanca kelime söyleyebilmeli karakteriniz. Venedik'teki gondolları, enfes pizza ve lazanyaları, Roma dondurmasını, kilise çanlarını, Pisa Kulesi'ni öyle bir anlatmalısınız ki okur da İtalya'ya gitmiş kadar olmalı. Bunun yolu da çok araştırma yapmaktan geçiyor.

Tecavüze uğramış birini, içki, sigara veya uyuşturucu bağımlısı birini, bipolar hastası ya da kişilik bozukluğu olan birini ya da bir şizofreni hastasını anlatmak için araştırma yapmanız lazım çünkü bu hastalıkları geçirmediğiniz, bağımlı olmadığınız ya da tecavüze uğramadığınız için nasıl bir şey olduğunu bilemezsiniz. Eğer kendi cümlelerinizle anlatırsanız sıkıntı olur çünkü gerçekçiliğini kaybeder. Bunları yaşamamış biri bunları anlatamaz aynı zamanda.

7- Mantık dışı olay örgüsü: Ölmüş birini diri olarak anlatamazsınız. Sonra gerçekleşen olayı öncekinden önce yazamazsınız. Ya da iki olay arasını alakasız olacak şekilde boş bırakamazsınız. Karakterleri fiziksel ve kişisel özelliklerinin haricinde bir davranış sergiletemezsiniz. Bunları ve benzerlerini aynı hikaye içinde bulundurunca bu durum mantık hatası olur ve olay örgüsünde bir hata olduğu anlamına gelir. Bunu yapmamanız gerekir. Okurlar böyle bir hata yüzünden kitabınızı anlamayabilirler. Kitabınızdaki tüm mantık hatalarını düzeltmek uzun sürebilir, bu yüzden kitabınızı askıya almanız gerekebilir.

8- Karakterlerin, güçlerin, ırkların vb. tüm özelliklerini ilk bölümde anlatmak: Böyle bir listeye yazarın ihtiyacı olsa da okurun buna ihtiyacı yoktur. Siz tüm bunları kitabınızda öyle bir anlatmalısınız ki okur, listedeki her şeyi kitaptan çıkarabilmeli. Her şeyi ilk bölümden anlatmanız, her özelliği kitaba dağıtamayan amatör bir yazar olduğunuz anlamına gelir.

Ayrıca kitabın ilk bölümünde ana karakterin aynaya bakması ve saçını gözünü betimlemesi gibi bir şey olmasın lütfen. Aynı şekilde öteki karakterlerin de tüm özelliklerini tek bir yerde betimlemeyin.

9- Kitabın bir yerden sonra ikili ilişkiye dönmesi: Romantizm için değil bu söylediklerim, bilimkurgu, tarihi kurgu, fantastik, aksiyon gibi türler için. Bir yerden sonra yazar tüm karakterleri olayın içinden çıkarıyor ve kitap sadece esas oğlan ve esas kızın aşkını anlatmaya başlıyor. Bu sırada hiç olay yaşanmıyor, yaşansa bile bu olayın sonundaki bağlarına daha çok önem veriliyor. Bu kısım içerisinde öteki karakterlerin rolü, kişisel gelişimleri hakkında hiçbir şey bulunmuyor. Bu hikaye romantizme bağlayan kısır bir hikaye olur, benden söylemesi.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWo Geschichten leben. Entdecke jetzt