İdealizme Hayır!

229 20 0
                                    

İdealizm nedir, idealizm derken neyden bahsediyorum?

İdealizm, mükemmel kişi, mekan ya da zaman oluşturulması veya mükemmel olmayan her şeyin mükemmele ulaşmak zorunda bırakılması.

Bu, çok saçma bir beklenti olmakla birlikte hikaye içinde de bulunamayacak bir şeydir. Karakter hatalarıyla vardır, tıpkı insanlar gibi. Eğer karakterleri mükemmellik kaygısıyla oluşturursanız ortaya çıkaracağınız bir şey olmaz. Karakter çeşitliliği az olur, güzel bir üslup bile böyle bir hikayeyi kurtarmayabilir.

Mesela klişe bad boy saf kız hikayelerindeki karakterlere birer kulp bulabiliyorsunuz ama bu, karakterlerin ideallik kaygısıyla oluşturuldukları gerçeğini değiştirmiyor. Oradaki masum kız ideal kız tipi, bad boy da ideal erkek tipi olarak yapılmış, içi boş karakterler. Eğer tozpembe masal sarayınızdan çıkamazsanız, gerçekleri göremezsiniz. Gerçekte insanların ne büyük hatalar yaptığını, kimilerinin ne denli yalancı, hilekar, iki yüzlü, bencil olduğunu bilemezsiniz.

Yanlış anlamayın, size kötümserlik ve distopya alemlerinde kapana kısılın demiyorum. Kötümser birinden iyimser bir kalem çıkmaz, bunu böyle bilin. İki taraftan da bakabilmek için iyimser olun ama kötü tarafın farkında olun.

• Olmak istediğiniz tip ya da ideal karşı cinsinizi hikayelerinizde tamamen yansıtmayın. İdeal görüntünüze sahip bir karakter olabilir ama ideal kişiliğinizi karaktere yüklemeyin.

• İdealinizin sizin önünüzde yücelmesine izin vermeyin. Yücelmesi gereken sizsiniz, idealiniz değil. İdealler insanları yıkar.

• Normal kavramını yıkın. Normal diye bir şey yoktur. Her şey normaldir ya da hiçbir şey normal değildir. İnsanların aşağılanmasını, dışlanmasını, bu durumları yaşayan insanların psikolojilerini anlatın. Bizim "ideal"i değil, bundan en uzak olanı bilmeye ihtiyacımız var. Kutuplaşmaya değil, birleşmeye ihtiyacımız var.

• Aşk ve arkadaşlığı ön plana çıkarın. Kıskanç, şiddet yanlısı, tecavüz eden partnerleri çok seviyorlar şeklinde empoze etmeyin, çünkü bu doğru değil. Hiçbir tarafın hakkının yenmediği, düzgün ve temiz aşk ilişkileri yazın. Pornografiyi sevişmek diye bize yutturmayın. İçi boş arkadaşlık ilişkilerinden bahsetmeyi kesin. Arkadaşlığı "gerçekten" herkese geçirin.

• Her insanın hata yapabileceğini ve bu hatalardan dönüş olduğunu gösterin. Hiçbir hata dönülemez değildir, yapan kişinin düşürülmesini hak etmez, kin tutulma sebebi olamaz. Karakterleriniz sizin çocuğunuz gibi sizin sorumluluğunuzdadır. Onlara istediğinizi verebilir, insanlara istediğiniz şekilde gösterebilirsiniz. Eğer ilgi çekmek için karakterlerinize saçma sapan şeyler yaptırırsanız okurlara yanlış şeyler öğretirsiniz. Buna başka bir bölümde değineceğim. Sizce ne olur sonra? Tüm neslin bu kadar kötüye gitmesinin sebebi olan popüler kültürün bir kısmı buradaki kitaplar değil mi? Bu sitenin adını ülkemizde temize çıkarmak istiyorsanız düzgün, üzerinde düşünülmüş kitaplar yazın.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikDonde viven las historias. Descúbrelo ahora