Karakterlerde Mantık ve Gerçekçilik

3.1K 164 1.9K
                                    

Kadın ya da erkek, yetişkin ya da çocuk, hayali veya gerçekçi nasıl bir karakter yaparsanız yapın, çeşitli şeylere dikkat etmeniz gerekir.

Başta, karakterleriniz tamamıyla mükemmel olamaz. Mesela bir genç kurgu yazıyorsunuz, ergen karakterlerinizin elbet bir miktar sivilcesi olmalı. Veya karakterleriniz insansa vücudunun herhangi bir noktasında mutlaka ben olmalı. Tabii fantastik bir tür yazıyorsanız o başka. Böyle bir durumda karakterlerinizin mükemmel görünmesi çok da saçma olmaz.

Ayrıca karakterleriniz; resmen geleceği bilecek ya da birilerinin aklını okuyacak kadar zeki olup aynı zamanda dürüst, cömert, sabırlı, hoşgörülü, sosyal olamaz. Daha doğrusu tüm iyi özellikler bir kişide bulunamaz. Varsa bile o kişiye görüntüsünde bir çirkinlik ya da bir takıntı koymalısınız. Böyle her şeyiyle mükemmel karakterler insanlarda okuma isteği bırakmaz. Çünkü insanlar, kendilerini o karakterlerde bulamazlar. Tabii aşırı zeka yeteneği kullanabilirsiniz fantastikte.

Üstelik herkesle iyi anlaşan bir karakter de olamaz. Karakteriniz ne kadar iyi yürekli veya sosyal olursa olsun, kötü anlaştığı ya da düşman olduğu birisi mutlaka olmalı.

Ayrıca her karakterinizde olmasa da çoğu karakterinizin bir zaafı olmalı. Arkadaşları, eşi/sevgilisi, çocuğu, ebeveynleri vb.

Karakterlerinizin belirgin özelliklerine çok dikkat etmelisiniz. Mesela asosyal bir karakterin geniş bir arkadaş grubu olmaz. Sevecen ve güler yüzlü bir karakterin üzülmesi için çok büyük bir şey olması gerekir. Dünyayı umursamayan bir insan, birden bir insanı önemser hâle gelemez. Çiçekleri sevmeyen bir insan evinde çiçek yetiştirmez. Sapık bir karakter çok da edepli olmaz. Çok zeki bir karakterden aptal âşık olmaz. Olması için o karakterin duygusal da olması gerekir. Ya da ilk bölümde gri saçlı dediğiniz bir karakter yedinci bölümde sarı saçlı olmaz. Saçını boyatması falan gerekir.

Hareketleri mantığa oturtun. Mesela karakteriniz metroya bindi, daha sonra metroda beklediği kısmı yazamazsınız geçmişe dönmedikçe.

Platin sarısı saçlı bir kişi bronz tenli olamaz mesela gerçek hayatta. Zenci bir insan mavi gözlü olamaz. Bir insanın doğuştan yeşil, pembe, mavi, mor renkli saçı olamaz. Bunların nasıl olduğunu da bir mantığa oturtmanız gerekir.

Bilgileri doğru yerde verin. Mesela bir konsere giden bir kızın en sevdiği yemeği söylemek saçma olur. En sevdiği şarkıyı, şarkıcıyı ya da şarkı türünü falan söylersiniz.

Bir kişinin cinsel yönelimini ilk bölümlerde değiştirmeyin. Gerçek hayatta da bu durum böyle, değiştirmeniz sadece saçmalıktır.

Bir karakter çok zeki olamayacağı gibi çok aptal da olamaz. Zeki karakter insanların kafasını karıştırabileceği gibi aptal karakter de hikayede hiçbir şeyin farkında olmadığı için saçma bir görüntü oluşturur. Aptal karakterlerin yeri mizah kitaplarıdır. Böyle karakterlerle insanları büyük ölçüde güldürebilirsiniz. Mesela bad boy klişelerindeki saf kızları ele alalım:

Farkındaysanız senden benden etrafımızdaki insanlardan çok daha aptallar. Her şeye burunlarını sokuyorlar ve ikide bir burunlarının dikine gidiyorlar. Ama klişe olmayan bir hikaye yazacağımız için hiçbir karakter bu kadar aptal olmayacak. Ne olurdu o kız karakterler bad boyların peşinden koşacaklarına daha akıllı olup vakitlerini daha iyi şeylere harcasalardı?

Wattpad'de bir yazar, "Karakterlerinizin her birini önemseyin. Hepsinin özelliklerini belirleyin." demişti bu tarz bir kitabında. Doğru demiş. Hatta o, bu özellikleri belirleyelim diye çeşitli sorular yazmıştı bunu dedikten sonra. Ben de onun gibi yapacağım:

Karakterinizin adı ve (varsa) soyadı?

Karakterinizin türü?

Karakterinizin yaşı?

Karakteriniz nereli/ nerede yaşıyor?

Karakteriniz evli mi bekar mı? Sevgilisi var mı? (varsa eşinin/sevgilisinin adı)

Karakterinizin hobileri?

Karakterinizin en sevdiği yemek?

Karakterinizin en sevdiği şarkıcı/şarkı?

Karakterinizin en sevdiği renk?

Karakterinizin korkuları?

Karakterinizin akrabalarının adları? (annesi, babası, kardeşi, dedesi, ninesi, teyzesi, amcası vb.)

Karakterinizin fiziksel özellikleri? (Saç rengi, göz rengi, boy, kilo, kadınsa vücut ölçüleri, ayak numarası, kan grubu vb.)

Karakterinizin kişisel özellikleri?

Karakterinizin doğum günü ve burcu?

Karakterinizin en sevdiği film /dizi?

Karakterinizin arkadaşlarının adları?

Karakterinizin sevmediği kişi/kişiler?

Özel bir gücü varsa ne?

Karakterinizin en büyük utancı/pişmanlığı?

Ebeveynleri yaşıyor mu? Yaşamıyorsa üvey ebeveynlerinin adları?

Karakterinizin konuştuğu dil? (Türkçe yazıyorsunuz diye cevabın Türkçe olmasına gerek yok)

Karakterinizin dini?

Karakteriniz kızdığında ve üzüldüğünde nasıl tepkiler verir?

Karakterinizin sırrı? Bilen varsa kim?

Karakterinizin yetenekleri?

Karakterinizin söylediği en büyük yalan?

Karakterinizin zaafı var mı? Varsa ne ya da kim?

Karakterinizin mesleği? (varsa)

Karakterinizin en büyük isteği?

Karakterinizin (varsa) inandığı batıl inançlar?

Karakterinizin (varsa) vücut engeli ya da sahip olduğu psikolojik hastalık?

Karakterinizin kronik bir hastalığı var mı?

Karakterinizin en sinir olduğu şey?

Karakterinizin çocuğu var mı? Varsa adı?

Karakterinizin (varsa) tuhaf bir alışkanlığı?

Karakterinizin para durumu? (Zengin mi fakir mi orta halli mi?)

Karakterinizin (önemliyse) hayat felsefesi?

Karakterinizin cinsel yönelimi? (Heteroseksüel, biseksüel, homoseksüel vb.)

Sanırım bu kadar yeterli, umarım anlamışsınızdır. Ben dahil pek çok yazar, sadece ana karakterlere bu soruların hepsini soruyoruz. Hatta bazen sadece ana karakterlere bile bu soruların hepsini sormuyoruz. Sonra hikayede az karakter oluyor, hikaye kısa oluyor veya sürükleyici olmuyor. Yani iyi tutan bir kitap yazmak istiyorsanız bu soruları karakterlerinize sormalı ve mantığa uygun karakterler oluşturmalısınız.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now