Bir Kitabın +18 Bir Klişe Olmadığını Nasıl Anlarım?

524 39 2
                                    

Eh, ilk bölümlerde klişe kitaplardan bahsettim. Kiminiz klişe kitapları sever, kiminiz sevmez; ona denecek lafım yok. Eğer bu siteye yeni girmiş, tecrübesiz bir okur veya yazarsanız; elbet başlıktaki sorunun cevabını merak ediyorsunuzdur. Bunu pek çok bölümdeki gibi maddeleyerek anlatacağım:

1- Yetişkin içeriğe alınmış mı?

Kitabın kapağı, başlığı ya da açıklamasına bakmadan önce açıklamanın aşağısına bakın. Orada telif hakkı ve yetişkin içeriğe alınıp alınmadığını görürsünüz. Eğer yetişkin içeriğe alınmışsa telif hakkının üstünde yetişkin içerik ibaresini görürsünüz. (Ben yetişkin içerik okumadığım için gösteremiyorum ama anlamışsınızdır.) Eğer kitap yetişkin içeriğe alınmamışsa telif hakkının üstü boş kalır. Yetişkin içerik; şiddet, cinsellik gibi ögeleri ağır şekillerde barındırır ve 18 yaş üstüne hitap eder. Fakat bir klişe yazarı asla kitabını yetişkin içeriğe almaz. Çünkü sıralamada yer bulmak, bu şekilde okur kasmak için küçük çocukların beyinlerini kirletip kirletmediği bir klişe yazarını asla ilgilendirmez.

Bu nedenle eğer kitap yetişkin içeriğe alınmışsa kitap kesinlikle +18'dir fakat klişe değildir. Eğer 18 yaş altıysanız okumayın, sizi düzgün bir şekilde uyarıyordur. O duyarlı bir yazardır çünkü kitabını +18 içeriğe alarak 18 yaşından küçüklerin karşısına sıkça çıkmasını önlemiştir. Ayrıca çok okurunun olması gibi bir derdi de yoktur.

Eğer kitap yetişkin içeriğe alınmamışsa bir sonraki maddeye geçin.

2- Başlıkta +18 yazıyor mu?

Başlıkta +18 yazıyorsa o kitap kesinlikle klişedir.

Aslında başlık için tek ölçüt bu değildir. Başlıkta ayrıca; mafya, bad boy, üvey gibi kelimeler görürseniz o kitap klişedir.

3- Açıklama?

Eğer açıklamada şu ifadeler varsa o kitap klişedir:

"Cinsellik içerir."

"+18"

"O/ben siyahtı(m), ben/o beyaz."

Ayrıca yazım yanlışı çok olan açıklama da klişe kitap alarmı olabilir.

4- Peki ya etiketler?

Klişe etiketler:

#mafya #badboy #tecavüz #patron #tutku #+18 #romantizm #aşk #üveyabi #töre #kuma #berdel #zorakievlilik

5- Kategorisi ne olmalı?

Romantizm, Genç Kurgu, Mizah genellikle klişe kitapların yer aldığı kategorilerdir. Gerçi her kategoride klişeler var ama siz masum kız bad boy, tecavüzcü sadist erkek ve masum kız, evrim kitapları, öğretmen öğrenci ilişkisi, üvey akrabalar veya öz akrabalar ilişkisi, patron asistan ilişkisi istemiyorsanız öteki kategorilere bakın.

6- Kapağa hiç bakmayacak mıyız?

Bakacaksınız elbet. Eğer kapakta kaslı bir erkek ya da genç bir çift görürseniz o kitap klişedir.

7- Kitaba klişe demek için kaç madde yeterlidir?

Klişe kitabı saptamak için bazen tek bir madde yeterlidir. 2 veya 4. madde kitaba klişe demenize sebep oluyorsa bu yeterlidir. Ama diğer maddeler tek başına işe yaramazlar. Birkaç madde uyuyorsa veya tüm maddeler uyuyorsa o kitaba klişe denebilir.

8- Önceki maddeye göre klişe olmayan bir kitaptan hâlâ şüphelenmeli miyiz?

Genelde bu şekilde göz boyayan bir klişe kitabı, nadir görülen bir şeydir. Ama cevap ne yazık ki evet, şüphelenebilirsiniz. Bunun için ilk bölüme bakın. Kitabın hâlâ klişe olduğunu gösterebilecek birkaç ilk bölüm şekli vardır.

a) Sbah alrma kfrerk uydm... (Sabah alarma küfrederek uyandım.)

Bu kitaplarda esas kız alarma küfreder, lanet eder genelde ilk cümlede. Küfrü yazmazlar ama ilk cümle çoğu kez böyle olur. Bazen kızı annesi de uyandırabilir. Çok nadir bir şekilde kuş sesleriyle uyanan kızlar da mevcuttur. Zaten klişe kitaplar imla kurallarından bir haberdir bu nedenle cümleler çok anlaşılmaz olur ve noktalama işaretleri olmaz ya da yanlış kullanılır. 18 yaşından küçükseniz endişelenmeyin; ilk bölümden cinsellik, çok yapılan bir şey değildir klişe kitaplarda.

b) Kumsal Meriç: 17 yaşındayım. 175 boyum sarı uzun saçlarım var çok çirkinim lanet olsun! (Üstteki resim: Barbara Palvin olur genelde)
Savaş Soykan: 17 yaşındayım. Basketbol oynarım, her gün bir kızla yatarım. Babamın okuluna gidiyorum ayrıca babam holding sahibi ve ben bir mafyayım. Basmışım animoasidi, taş gibiyim. Ben! Korktun mu? (Fransisco Lachowski veya Vini Uehara)

(Ben bir mafyayım kısmından sonraki kısmı şaka amaçlı yazdım. Zaten aminoasidi yanlış yazdığımı biliyorum. Anlayın diye yazım kurallarına uydum. Normalde bu şeyleri Vietnam İmla Kılavuzu'na bakarak yazıyorlar:))

Böyle bir sayfa resimler ve imla yanlışlarıyla dolu olduğu için anlarsınız.

Bu bilgiler için teşekkür etmenize gerek yok. Bunları bilenlerin kaliteli eser hakkında sırtı yere gelmez. %99,99999999999999999999999999999999999999 eminim.
(Anlattıklarım klişe eser çıkartırsa paranızı geri alabilirsiniz.)





Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now