Hikâyelerde Mırıldanma ve Şarkı Söyleme

203 16 23
                                    

Bu konu aklıma geliverdi, gayet basit, gayet kendiliğinden. Öncelikle sizi uyarayım, yazarlık kitaplarının bu konuda vardığı genel bir sonuç yoktur. Birilerine bunu sorsanız da farklı farklı cevaplar alırsınız, dolayısıyla bu konuyu netleştireyim.

Örnek bir şarkı alalım, Bebe Rexha - I'm A Mess.

Mırıldanma kısmı kimsenin kafasını karıştırmaz. Şarkının adı ya da sanatçısıyla birlikte adını yazıp mırıldandı, mırıldanmaya başladı gibi kimi ifadeler kullanılabilir. Daha değişik betimlemeleriniz varsa mırıldanma için, onları da kullanabilirsiniz.

Örnek: I'm A Mess şarkısını mırıldandı.

Bebe Rexha'nın I'm A Mess şarkısını mırıldanmaya başladım.

Benim genel tavsiyem, sanatçıyla birlikte şarkı adı kullanılmasıdır. Çünkü bazı şarkı isimleri vardır, hemen hemen her müzik türünde o isimde bir şarkı olabilir. (bkz. Monster)

Evet, Meg and Dia'nın Monster'ı var, Exo'nun Monster'ı var, Skillet'in Monster'ı var, Starset'in Monster'ı var, Eminem ve Rihanna'nın Monster'ı var, Gumi'nin Monster'ı var... Liste uzar gider.

Bunların birden fazlasını bilen biri, hangisinden bahsettiğinizi anlamayacaktır. Bir tanesini bilenler de eğer başka birinden bahsediyorsanız sizi yanlış anlayacaktır. Kaldı ki isim olarak tek bildiğiniz bir şarkının da böyle bir durumu olabilir. Dolayısıyla şarkıcıya birlikte kullanmakta yarar var.

Mırıldanma bölümünde seçtiğiniz şarkının üç tane ihtimali olabilir:

1- Karakterin ruh halini yansıtıyordur: Mesela karakteriniz aşk ilişkisi nedeniyle üzgün, buna uygun bir şarkı mırıldanıyor olması mantıklı olur. Karakter mutsuzken sevinç şarkıları mırıldanıyor olamaz herhalde.

2- Şarkı, karakterin çok sevdiği bir şarkıdır: Karakter ilgili şarkıyı çok seviyordur, belki de en sevdiği şarkıdır ve buna bağlı olarak rastgele bir zamanda onu mırıldanabilir.
(Not: Ruh hâlinin dışına çıkamaz. Öfke veya korku hâlinde rahatlama için mırıldanma hariç.)

3- Şarkının melodisi çok akılda kalıcıdır: Bazen özellikle sevmediğimiz şarkıları, sırf melodileri kafamızda sıkışıp kaldı diye mırıldanıp durduğumuz olur. Böyle bir durum da söz konusu olabilir. Eğer şarkı böyle bir şeyse bunu belirtin, biz de bu sayede karakterimizin müzik zevkinin bu olmadığına ikna olalım.

Şimdi önemli kısma geleceğim, şarkı söyleme.

Bazı kişiler şarkı söyleme durumunda sözlerin metne doğrudan yazılması gerektiğini düşünüyor. Bazıları ise "söyledi / söylemeye başladı" gibi ifadelerle sınırlı kalınmasını, sözlerin kesinlikle yazılmamasını salık veriyor.

Bu durumda ayrıca şöyle bir soru da ortaya çıkıyor: Türkçe olmayan şarkıları orijinal sözleriyle mi yoksa Türkçe çevirileriyle mi yazacağız?

Bu konuda da fikirler birbirinden ayrı. Türkçe çeviri kullanın diyenler de var, orijinal yazın diyenler de.

Kısacası her kafadan bir ses çıkıyor. Bu da herkesi şarkı söyleme konusunda zor duruma sokuyor. Ben de belki kafaları biraz daha karıştırarak kendi tavsiyemi açıklayacağım.

Türkçe şarkılarda eğer metin çok uzamayacaksa söylenen kısmı şarkının sanatçısını ve adını vererek doğrudan yazmanızda bir sıkıntı yok.

Öncelikle, her dil Latin alfabesi kullanmıyor. Orijinal dilde yazamazsınız. Orijinali Arapça, Rusça, Japonca, Korece vb. olan bir şarkıyı orijinal dilinde yazsanız kimse okuyamaz. Parantez içinde okunuşunu verseniz bir anlam ifade etmez, Türkçesini verseniz doğru olmayabilir.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikOnde histórias criam vida. Descubra agora