Hikayede Tesadüf Unsuru

127 11 31
                                    

Bu değişik konu, belli bir zamandır aklımdaydı. Nihayet burada.

Tesadüf olaylarının ne kadar yaygın olduğunu bilirsiniz. İki ayrı karakterin aynı kişi çıkması, kankaların birbiriyle sevgili olması, her şeyin altından aynı kişi ya da şeyin çıkması bunlara örnek verilebilir. Klasiklerin belli bir kısmında da yaygın olarak tesadüflere yer verilir. Özellikle romantizm akımındaki kitaplarda çok görülür. 

Ama sizce tesadüfler ne kadar doğru ya da mantıklı geliyor? Tesadüfler üzerine kurulu bir kitabı okur musunuz? Tesadüfler, dahil oldukları konuyu boşlukta bırakırlar ve nedensellikten uzaktırlar. Bu nedenle özellikle polisiyede tesadüfe yer olmamalıdır. Kitap bir tesadüfle başlayabilir, karakterler tesadüfen tanışabilir ama bazıları tesadüfler konusunda baya aşırıya kaçıyor. Bazı şeyler kesinlikle tesadüf olmamalıdır.

Yine bir liste, maddelemeyi seviyorum:

1- Düşmanlar ve nefret: Ana karakterlerin ya da yan karakterlerin düşmanları olabilir. Ama biz bu karakterleri tamamen kötü olarak görüyorsak ve karakterlerimize neden düşmanlık beslediklerine dair hiçbir bilgiye ulaşamıyorsak üzgünüm ama elimizde tesadüfi bir düşmanlık var. Karakteriniz yolda rastgele bir kişiye rastlamış ve: "Benden nefret eder misin, bir düşmana ihtiyacım var." demiş gibi. (Gumball'da Rob'la konuştukları kısım geldi aklıma.) Düşmanların karakterlerimizle bir yaşanmışlığı olmalı ve belirli bir nedenden ötürü karakterlerimizden nefret etmeliler, keyfi olarak değil.

2- Arkadaşlar: Düşmanlar gibi arkadaşlar da tesadüfe bırakılamaz. Karakterlerimizin arkadaşlarının karakterlerimizi seçmelerinin bir sebebi olmalı, ayrıca belirli bir yaşanmışlıktan dolayı karakterlerimizi tanımaları gerekir. Bunları sağlayamadığınız herhangi birini karakterlerimizin arkadaşı olarak vermeyin. Karakterlerimizi karşılarına çıkan ilk kişiye yamamayın. Arkadaşlık da süre, yaşanmışlık ve emek isteyen bir şeydir. Buna haksızlık edecek şekilde içi boş arkadaşlıklar yazmayın.

3- Romantik partnerler: Eğer karakterinizin nitelikleri arasında "şıpsevdilik" yoksa burayı düşünmek isteyebilirsiniz. İlk görüşte aşkının peşinden koşan, her karşılaştığına bağlanan karakterler yazmayın. Çünkü bunlar şıpsevdilik göstergesi. Ayrıca her karakterin karşı tarafta beğendiği bir şeyler ya da ikisinin ortak noktaları olması gerekiyor. Eğer iki taraf da duygularından eminse ve şıpsevdi değillerse karşı tarafı niye sevdiklerini bilmeleri gerekir. Bu taraflar boşsa kusura bakmayın, bu ilişki gerçek hayatta ayrılma ya da boşanma ile sonuçlanır. En çok ortak yönü olan karakterlerin çıkması bir zorunluluk değildir ama birbiriyle anlaşamayacak kadar zıt karakterleri de sevgili yapmayın. Bilirsiniz, aşkta mantık yoktur ama yazarken mantık ve nedensellik olsun lütfen.

4- Kaçırma, işkence ve öldürme: Özellikle polisiyede sıkça önümüze gelen bu olaylar da nedensellik gerektirir. Biri, bir başkasını sebepsiz yere kaçırmaz, öldürmez ya da ona işkence etmez. Sebebi fidye istemek olabilir, karakterle aralarında kötü bir şey geçmiş olabilir, kişi içki / madde etkisinde olabilir, kişinin akli dengesi yerinde olmayabilir, nefsi müdafaa olayı olabilir, yanlışlıkla olmuş olabilir. Bu denli çok ihtimal varken bu kısmı boş bırakmayın.

Peki hikayemizdeki gereksiz "tesadüfleri" nasıl azaltırız? Yine maddeleyeceğim, kusuruma bakmayın, seviyorum maddelemeyi.

1- Olay örgüsünün her parçasına nedensellik katın: Olay örgünüzün her maddesine, "Neden?" diye sorun. Neden karakterimiz kaçıyor, karakterimizin babası neden öldü, neden çiftimizin ilişkisi yolunda gitmiyor, neden fabrika iflas ediyor, neden postacı bir şüpheli, neden katil yakalanmadı, neden kral, halkına yalan söylüyor, bu karakter neden bu kadar depresif vb.

2- Alternatifleri değerlendirin: Kitaptaki çatışmayı çözmek ya da olay örgüsünün devamını sağlamak için alternatifleri düşünün. Mesela karakter, sonsuza kadar yalan söyleyip şans eseri sıvışamaz, yakalandığını düşünün. Böyle yazmazsanız, yazdığınız şey gerçekçi olmaz ve okuyanlar: "Bu karakter her boku yiyip nasıl yakalanmıyor ya?" diye düşünüp durur. Okurlarınızın aklında gereksiz sorular bırakmayın. Bu madde ile olay örgünüz için en mantıklı çizgiyi bulabilirsiniz.

3- Nedenlerinizin arasında mantık kurun: İlgili nedenlerinizin karakterinizin yaşı, cinsiyeti, çevresi ve nitelikleriyle uyumlu olmasına özen gösterin. Çekingen bir karakteri girişken, yaşlı bir karakteri niteliği dışında çocuksu, feminen bir karakteri maskülen davrandırmaya çalışmayın. Elbet karakterlerinizin arasında değişken, dengesiz karakterler olabilir ama hepsi için bu durum geçerli olmamalıdır. Okur karaktere dair alışıldık şeyler görmek ister, sağı solu belli olmayan bir karakter okuru da zorlar.


Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin