Özgün Karakter Yaratma

762 54 20
                                    

Belki bu konu hakkında neden bir bölüm yazdığımı merak ediyorsunuz. Çünkü önemli! Önceki bölümlerde yazdığım konular kadar önemli. Özelliklerini tahmin edebildiğimiz karakterler sizi de çok sıkmıyor mu? Kaslı bir karakterin kavgacı olacağını, güzel bir kızın çevresinde bir sürü erkeğin olacağını biliyoruz. Klişe hikayelerde de hep aynı kişilikler, aynı isimler süslüyor hikayeleri.

Değişik bir şeyler yapın, karakterlere özellikle kendinizi katın. Bu karakterin yaşadıklarını daha gerçekçi yapar. Mesela örnekte verdiğimiz kaslı karakterin sportif biri olacağını da tahmin edebiliriz. Ama siz deyin ki bize: "Bu bilmem ne isimli karakter, köpekleri çok seviyor..."

Şaşıralım. Bir kere de ağzımız açık kalsın. Bir kere de güzel kız gıcık olduğu için herkes ondan uzaklaşsın. Kötü karakter, yardım isteyenlere yardım etsin. Bir kere de ana karakter hatalı olsun. Mesela ana karakterin hatalı olduğu bir kitap yazan çok az kişi vardır. Olsa bile okurlar ana karaktere arka çıkar, kendilerince ana karakterin haklı olduğunu savunurlar. Ana karakter, herkesin gözünde örnek kişiliktir çünkü. Yan karakterler eksik veya yanlıştır.

Zaten ilk bölümde de dediğim gibi, hiçbir karakter tamamen iyi veya kötü olamaz. Kötü olan karakterin bile duyguları olduğu gerçeğini unutmamalısınız.

Tabii yanlış algılamayın. Karakterlerin yanlış yönlerini açıkça vurgulayarak değişik ve özgün bir karakter oluşturamazsınız. Mesela kız karakterinizin vücudundan çokça bahsedip bilim projelerine olan ilgisini anlatırsanız ortaya değişik bir karakter çıkmaz, sadece saçmalık çıkar. Doğru yönü vurgulamayın, yanlış yönleri de vurgulamayın; bize sadece sürpriz yapın ve doğru yönü içine alacak şekilde bir hikaye yazın.

Ve aynı adları kullanmayın. Mesela Savaş, Gece, Masal, Berk, Can, Kumsal, Ayaz, Poyraz gibi adlar çok kullanılıyor klişe hikayelerde. Mesela siz hikayelerde hiç Cemalettin, Hayriye, Kerime, Hayrettin, Muharrem gibi adların kullanıldığını gördünüz mü? Tamam belki karakterlerinize bu tarz adlar koymak istemezsiniz ama yine de lütfen değişik adlar bulun. Yabancı adda sıkıntı yok ama bulacaksanız her karaktere değişik adlar bulmak zorundasınız. Soyadını düşünmeden de karakter oluşturmayın lütfen. Ve tabii ana karakterin adını başlık olarak kullanmak da pek iyi bir fikir değildir.

Hobilere derinlemesine inin. Futbolla uğraşıyorsa tuttuğu takımı, müzik dinliyorsa sevdiği müziği, resim yapıyorsa gittiği ilham yerleri, kullanmayı sevdiği boyayı falan söyleyin, ayrıntıdan kaçmayın. Ayrıntı, hikayenizi yüzeysellikten çıkararak derinleştirir.

Farklı sorulara değişik cevaplar bulun. Evet, bunu kesinlikle yapmalısınız. Mesela bir karakterin en sevdiği yemeğin pırasa, okumayı sevdiği kitap türünün paranormal olabileceği bir okurun aklına kolay kolay gelmez. Hikaye dünyasında her beğeni mümkündür. Uçuk karakterler oluşturun.

Yani kısaca, okurları hikayenizle şaşırtın. Her zaman özgün olan kazanır!

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin