Karakterler

669 42 20
                                    

Bu bölümde karakterleri nasıl yapmanız gerektiğini, karakterlerdeki klişeler ve bu klişelerin nasıl yenileceğini anlatacağım. Bazı klişe durum ve olaylardan da bahsedeceğim.

Karakterler, tür olarak insan, hayvan, fantastik yaratıklar ve bilim kurgu yaratıkları olarak dörde ayrılır. Belki buna az bir olasılıkla bitkiyi de ekleyebiliriz. İnsan, hayvan ve bitkinin karışmış şekilleri oluşma şekline göre fantastik yaratığa ya da bilim kurgu yaratığına girer.

İnsan: Erkek, dişi her tür insan.
Hayvan: Evcil, vahşi; hikayede rolü olan her türlü hayvan.
Fantastik yaratıklar: Vampir, hayalet, kurt adam, kedi kız, şeytan, melek, cadı vb.
Bilim kurgu yaratıkları: Robot, zombi ve mutasyonla oluşmuş canlılar.

Karakterler, hikayede niyet olarak üçe ayrılır; iyi, kötü ve tarafsız.

İyi: İyi bir amaca sahip olan karakter. Bu amaç, kötü karakterin yapacağı şeyi engellemek de olabilir. (Ana karakterin amacıyla aynı amaca sahip olan değil.)
Kötü: Amacı kötü olan ve genelde iyi amaca hizmet edenleri durdurmaya, yok etmeye çalışan karakter. Ana karakter kötü de olabilir.
Tarafsız: Figüranlar, henüz iki taraf arasında karar verememiş olan karakterler. (Bu karakterler, iyi ve kötünün savaşmasını istemeyebilirler.) Elbet ana karakter tarafsız da olabilir.

Karakterler, hikayede öncelik ve yer alma bakımından üçe ayrılır; ana karakter(ler), yan karakter(ler) ve figüran(lar).

Ana karakter(ler): Genelde fazla ana karakteri yürütmek zordur, bu nedenle yazarlar genellikle tek ana karakteri tercih ederler. Ama bence bu at gözlüğüyle bakmaktır dünyaya. Yani ana karakter sayısını arttırın hikayede ve tabii hepsini canlı tutun.

Yan karakter(ler): Genelde ana karakterin tarafında olan, bir kısmı kötü olan, hikayede ana karakter kadar bahsedilmese de arada bahsedilen, hikayede rolü olan karakterlerdir. Kesinlikle yan karakterin hikayede tek olması saçmalıktır. Böyle yaptıysanız sizin hayal gücünüz henüz kitap yazmak için gelişmemiştir. Genellikle yan karakter kitaplarda birden fazla olur.

Figüran(lar): Kitabınızda eğer hangi tarafta olduğu belli olmayan, bazen adı bile olmayan ve hikayede adı bir kere kısa bir yerde geçen kişiler varsa bu kişiler figüranlar oluyor. Benim tavsiyem, bu kişileri de hikayeye kazandırmanız. Bu figüran, kötü kişinin yardımcısı olabilir, iyilere yardım edebilir ya da daha sonra kısa süreliğine bir tarafla anlaşabilir. Ana karaktere veya yan karakterlerden birine âşık olabilir, ya da ana karakter veya yan karakterlerden biri ona âşık olabilir. Ana karakter hakkında ötekilerden daha bilgili olabilir ya da bir yan karakter hakkında. Hatta ana karakter ya da yan karakterlerden birinin akrabası olabilir.

Karakterlerle İlgili Klişeler:

1- Nefretle doğan aşk: Bu çok klişe oldu artık. Ya karakterler âşıksa birbirlerini baştan büyük bir aşkla sevsinler ya da karakterlerden biri ölene kadar birbirlerinden nefret etsinler.

2- Yan karakterlerden öne çıkan sevgili: Büyük olasılıkla ne demek istediğimi anlamadınız. Doğal. Bahsettiğimiz şey şu: Hikayenin ana karakterine âşık olan yan karakterin ani bir şekilde değer kazanması. Dizilerde de olan bir şey bu. Eğer ana karakter kral ya da aşırı zengin değilse bu pek de mantıklı olmuyor. Ana karakterin sevgilisi ya da eşi olan yan karakterin öne çıkarılması doğru değil. Çünkü bu yan karakterin hikaye açısından hiçbir özelliği olmayabilir.

3- Aşırı mükemmel ana karakter: Lütfen yapmayın bunu. Ana karakter, her zaman en iyi kalpli, en güçlü, en dramatik ve en yetenekli olmak zorunda değil. Dünyada her şeyi yapabilen bir insan var mı? Karakterinizden daha usta ve güçlü karakterler mutlaka olmalı. Ayrıca ana karakterin özel olması gibi bir zorunluluk yok. Özel olan karakteri koruyabilir ya da ona düşmanlık besleyebilir. Ayrıca ana karakterin iyi olması da zorunlu değil zaten. Kötü bir karakter olup hakkıyla yenilirse bunu da okuyacak insanlar vardır. Karakterinizin aşırı dramatik de olması gerekmiyor. Ortama neşe katan, komik, Pollyanna gibi her şeyin iyi tarafından bakan birisi de olabilir. Ana karakterin en güçlü ya da en usta olmaması okurların gözünde onlar gibi biri olduğu imajı yaratır.

4- Her şeye hazırlıklı olan karakterler: Bir de karakterler bir şeyle hiç karşılaşmamış olsalar da sanki hayatları boyunca görmüşler gibi davranıyorlar. Bir şeyle ilk kez karşılaştığında onu öngöremezsin ve doğal olarak hazırlıksız yakalanırsın. Bir korku veya tereddüt göstermeyen karakterler, yine mükemmellik imajı veriyorlar. Tamam mı, karakterler mükemmel olduğunda gerçekçi de olmaz, okuyucu onda kendini de bulamaz. Bu zaten mantık olarak da uygun değil.

5- Eksik veya yanlış görünen yan karakterler: Hikayede ana karakter sürekli mükemmel olarak gösterilir ve genelde tüm yanlışları yan karakterler yapar. Ana karakter bu yanlıştan etkilenebilir ya da durdurabilir. Ana karakter kötü olunca da bu bazı okurların gözüne batar ve hikaye "kötü hikaye" olur. Böyle olmasa bile okurlar, sürekli ana karakterin haklılığını savunurlar. Oysa mükemmel bir yan karakter de olabilir.

6- Sürekli ana karakterin üzerinde kalan mercek: En kötü ve gizemli geçmiş, ana karaktere verilir. En kötü hataları genelde ana karakter yapar.  Duygu değişimi sadece ana karakterde mi var? Ana karakterde kurban psikolojisi oluşturmayın. Yan karakterler ana karakterden kötü şeyler yaşayabilirler. Onlar da hikayenin içinde yer almalılar.

7- Hayran kurgu kitaplarında sevmedikleri karaktere kötü yorum atan kişiler: Bu durumun karakterlerle değil, okurlarla alakası var. Bir yazar hayran kurgu kitabı yazdığında seçtiği shipe ve hiçbir kötü şey yapmamış karaktere okurların kötü laf atması. Mesela birisi SasuSaku shipi üzerinden kitap yazdı, okurlardan birinin Sakura'ya laf atması (kötü olmadığı halde) ve SasuNaru'yu savunması gibi.

8- Hiçbir ayrıntısı belirtilmemiş karakterler: Karakterlerin hiçbirinin ya da ana karakter hariç hiçbir karakterin üzerinde belirli özen göstermemek, onları tam olarak tanımlamamak. Bu yazarlara yan karakterleri hakkında özel bir soru sorsanız, kendi karakterleri olduğu halde cevaplayamazlar. Oysa karakter hakkında pek çok şeyi bilmek gerekiyor. Nerede doğduğu, nerede yaşadığı, doğum günü, yaşı, özellikleri, bazı şeyler hakkındaki düşünceleri, en sevmediği şey, sırrı vb. Eğer siz bunları sadece ana karakter için düşünürseniz ya da hiçbir karakter için derine inmezseniz derine inilmeyen karakterler yapmacık görünecektir.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWo Geschichten leben. Entdecke jetzt