Betimlemeler

729 64 10
                                    

Betimlemeler, hikayenin önemli bir parçasıdır. Her şey için betimleme yapılabilir: kişi, mekan, duygu, insandışı varlıklar vb. Doğru kullanıldığında okurların içini okur, anlatımı güçlendirir ve hikayenizin amatör görünmesini engeller. Ayrıca bölümleri de uzun tutmanızı sağlar. Yanlış kullanıldığında ise fazlalık gibi durur ve hikayenizi rüküş giyinmiş kimse gibi yapar. Eğer iyi betimleme yapmak istiyorsanız bu bölümü okuyun.

1- Karakterin tüm özelliklerini tek bir kısımda anlatmayın: Bu, kesinlikle hikayenizi zora sokacak ve okurlarınızın bu bilgileri kısa süre sonra unutmasına yol açacaktır. Mesela klişe yapıp aynaya bakan karakterinizin saçını gözünü anlatma ile başlamayın. Karakteriniz saçını tarıyorsa saçını anlatın örneğin. Baktığı kişilerin göz renklerini anlatın. Karakterinize birisi yalan söylediği zaman yalancı mı dürüst mü anlatın. Sohbet ederken birbiriyle alakasız konuları açamayacağınız gibi, alakasız yerlerde betimleme yapmayın.

2- Duyguları iyi anlayın: Aşırı üzgün bir ruh hâlinden bahsederken mekanı betimleyemezsiniz çünkü zaten öyle bir ruh hâlindeki bir kişi mekana çok da dikkat etmez. Duyguyu iyi anlatın, fiziksel ve ruhsal detaylar verin. Bilmeseniz bile bunu yapabilirsiniz, değil mi?

3- Özgün olun: Her konuda olduğu gibi, betimlemede iyi olmanın yolu da özgünlükten geçer. Mesela mavi gözleri herkes okyanusa, denize ya da gökyüzüne benzetir, siz farklı benzetmeler yapın, gerekirse renklerin detayını verin. Özgün betimlemeler okurda daha çok okuma isteği uyandırır. Duygu ve mekanların değişik yönlerini ele almaya çalışın.

Normal Betimleme
Zümrüt yeşili gözler.

Özgün Betimleme
Yeşil renkli parıl parıl parlayan baktıkça bakma isteği uyandıran gözler.

Özgün betimleme daha iyi, öyle değil mi? Bir kez daha deneyelim:

Normal Betimleme
Çok sevindim.

Özgün Betimleme
Öyle çok sevinmiştim ki tüm şirin hayvanları sevmek, yetim çocuklara şeker vermek istiyordum. Ve gökyüzünden gelebilecek 280 tonluk bir meteor bile moralimi bozamazdı.

Farkı gördünüz, öyle değil mi? Artık daha iyi betimlemeler yapabilirsiniz.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now