Hikayede Cinsiyet Dengesi

360 29 1
                                    

Yeni bir bölümle merhaba! Bu bölümde hiçbir kitap yazma kitabının ele almadığı fakat oldukça önemli olan bir konudan bahsedeceğim. Hikayede cinsiyet dengesi.

Bu durum, kesinlikle hikayede kullandığınız karakter sayısı ile alakalı değil. Hikayede çok kadın ya da erkek olması, cinsiyet dengesi olarak bahsettiğim şeyi bozmanın yanından bile geçmiyor.

Bu öyle bir madde ki eğer yanlış yaparsanız mantık hatası olabilir. Neyse, sizi merakta bırakmayayım ve başlayayım.

Wattpad'in klişe hikayelerinin pek çoğunda erkek üstün kadın aşağı gösterilir. Bu, cinsiyet dengesine aykırıdır. Çünkü cinsiyet dengesine göre her cinsiyetteki karakter, eşit derecede güçlü gösterilmelidir. Biliyorum, erkekler kadınlardan daha fazla kaba kuvvete sahip. Ama yine de her karakterin belli ölçüde güçlü gösterilmesi gerekir. Kadınları aşağı göstermeniz, tepki çekecektir. Üstelik başarı, cinsiyete bağlı bir şey değildir. Çok çalışma ve azimle herkes başarabilir. Aynı şekilde kadınlar sürekli erkeklere boyun eğmek zorunda da değil.

Mesela benim sıklıkla yaptığım bir hata: Kadını üstün gösteren cinsiyet dengesi. Ki bu da yanlış, çünkü kadınlar erkeklerden fazla kaba kuvvete sahip değil. Böyle bir şey yazarsanız erkekler çok ezik görünür ve zaten erkek-kadın farkı bu şekilde değil. (Wattpad'e yazmadığım çok hikayem var, bu yüzden bunu yapmadığımı iddia etmeyin.) Yani klişe olmasın diye güçlü kadın güçsüz erkek figürü üzerine kurulu bir hikaye yazmak da doğru değildir.

Kısacası kadın güçlü olursa mantıksız olur, erkek güçlü olursa cinsiyetçi görünür. İki tarafa da uygun oranda güç vermelisiniz.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWo Geschichten leben. Entdecke jetzt