Kitapta Tez, Ana Fikir ve Empoze Edilen Şeyler

218 19 3
                                    

Yeni bir bölümde birlikteyiz! Umuyorum ki bu bölümü de benim gibi önemli görür ve yazdıklarımı dikkate alırsınız.

Natüralizm akımı (1880-1900'ler) kitapların çeşitli tezleri savunması gerektiğini söyler. Bu tezler ne gibi şeylerdir?

Mantık, duygulardan önce gelmelidir.
İnsanın kişiliğini ırsiyet (soya çekim) belirler.
En büyük miras, iyi ahlaktır.
Şehir insanı; yalnız, bunalmış bir kişidir.
Bilim değil, sanat toplumları ileri götürür.

Ve benzeri. Bunların hiçbiri, mutlak doğru bilgiler değil farkındaysanız; hepsi tartışmaya açık. Zaten bunların hepsi benim için de doğru değil. Fakat bir önemli faktör daha var, bu bilgiler mutlak yanlış bilgi de değiller. Başka bir insan beş numaralı bilgiyi doğru kabul ederken üçüncü bilgiyi yanlış kabul edebilir. Tabii sadece bu tezler yok elimizde, siz kendiniz bir ya da birkaç tez oluşturup bunlar hakkında yazabilirsiniz. Kitabınızda tez oluşturmak, sizi natüralist yapmaz ama dolu bir kitap yazmak için gerekli olduğuna inanıyorum.

Kim Wattpad'de yazılmış herhangi bir klişe kitabın herhangi bir tez üzerine yazılmış olduğuna inanır? Hangi klişe yazarı da çıkıp gelip: "Ben şu şu kitabımı bilmem ne tezini ispatlamak ya da çürütmek için yazdım." diyebilir? Diyemez, çünkü kitabı boştur. Kitabını okuyan kişinin alacağı bir ders de olamaz. Boş bir kitap hiçbir şeyi ispatlamaz, bir ders de vermez. Ama kitap, konusu ne olursa olsun öğretici olmalıdır.

Diyelim ki siz, "Mantık, duygulardan önce gelmelidir." tezini aldınız ve bu konuda bir kitap yazdınız. Kalbini takip eden bir ana karakteri aldınız, onu gerçeklerle yüzleştirdiniz. Başta kabul etmedi ama mantığını dinleyince mutlu sona ulaştı. Bu durumda iyi olanın mantık olduğunu, duyguların ikinci plana atılması gerektiğini okurlara gösterdiniz. Çürüttüğünüz tez de buna karşılık olarak: "Duygular, mantıktan önce gelmelidir." olur. Kitabınızı okuyan bir okur, sizin mantığı duygulara karşı savunduğunuzu ve okurları buna teşvik ettiğinizi anlayacaktır ve sizin fikrinize daha çok yaklaşacaktır. Tez, aynı zamanda okurlara teşvik etmeye çalıştığınız şeydir, özellikle gençlere veya çocuklara hitap ediyorsanız.

Ama gençlere veya çocuklara hitap ediyorsanız mutlak doğruya yakın değerler dışında hiçbir tezi çok yüceltmemelisiniz. Karşı tezi ağır bir şekilde çürütmeniz inandırıcılığınızı artırır fakat uzun vadede zararlıdır. Mesela sanatın toplumları ileriye götürdüğünü, bilimin götürmediğini baskın bir şekilde yücelttiniz ve karşı tezi ağır bir şekilde çürüttünüz. Kitabınızı dünyada tek kaynak olarak alın, bu yönde bir teşvik pek çok çocuğun ya da gencin bilim yönünde bir meslek yapmak istememesine sebep olabilir. Ağır tez çürütme, böyle büyük etkilere neden olabilir; çocuklara ve gençlere hitap ederken kitabınızın olumsuz etki içeren bir kitaba dönüşmesine neden olabilir. Dolayısıyla karşı tezi ağır bir şekilde çürütmemelisiniz, eğer etkilenmesi kolay bir yaş grubuna hitap ediyorsanız. Yetişkinlere hitap ediyorsanız istediğiniz kadar karşı tezi çürütebilirsiniz, bu durum yaş grubunuzu çok daha az etkileyecektir.

Peki yazarınız en çok hangi tezleri savunuyor? Çok önemli bir bilgi değil ama bilmeniz size tezli yazımda kolaylık sağlar.

Duygular, mantıktan önce gelir.
İnsanı arkadaşları bozar.
Ruh, maddeden önemlidir.
Aşk, el üstünde tutulması gereken bir duygudur.

Evet, size genel olarak bunları aşılamaya çalışıyorum :)

Chika No Fumetsu - Korosenai isimli kitabım, "Kuruntular insanı çıldırtabilir." tezini savunmak üzere yazılıyor. Henüz on dört bölümü var, umarım bittiğinde bu tezi verebilirim.

İlaç Mı Hastalık Mı için henüz bir tezim olmasa da ileriler için planlama aşamasındayım dolayısıyla bir şey bulduğumda iyi bir tez ile devam edebilirim.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now