Sürükleyicilik

1K 68 27
                                    

Hikaye, planlama ister. Bir bina inşa eder gibi, hikayeyi de planlamalısınız. Planlanmayan hikaye, bakılmayan bir çiçek gibi solar.

Bu konudaki önerim, hikayedeki ana olayı belirledikten sonra yaşanan olayların (ben bunlara küçük olay derim) sırasıyla bir listesini çıkarın. Aklınızda yazacak bir şey yoksa ya da ilham gelmediyse bazı kısımları boş bırakabilirsiniz. Yazacak bir şeyiniz olduğunda oraları doldurursunuz. Küçük olaylar önemlidir, bunlara başlıca girenler:

•Karakterlerin aileleriyle veya birbirleriyle olan geçmişleri
•Aşk döngüsü, tek taraflı ve çift taraflı aşklar
•Ana olayın etrafında şekillenen daha az ağırlıktaki yaşananlar

Eğer planlama yapmazsanız karakterler beklemediğiniz şekillerde davranarak ortaya çıkabilirler. Mesela kağıda taslak olarak geçirdiğim ve henüz başında olduğum Nessie's World 12.Sezon'da Sherlock karakteri umursamaz ve erkek kardeşiyle dalga geçen bir tip olacaktı ama bunun tam tersi bir başlangıç yaptım ve öyle devam ettirmek zorundayım. Böyle bir durum sizi mantık ve gerçekçilikten uzaklaşmamak için aynen devam etmek zorunda bırakabilir. Aksi takdirde hikaye mantıksız bir örgüye sahip olacaktır.

Zaten planlamazsanız bir süre sonra da yazacak şey bulamazsınız. Bazı yazarlar aynen bu duruma düşüyor ve hikayelerinin ilk bölümleri diyelim ki 300 okunma alırken son bölümler 10-20 okunmaya düşüyor. Çünkü sürükleyicilik eksik kalırken hikaye okurlara o kadar cazip gelmiyor. Tabii yazacak bir şey bulmaya çalışırken okurları bekletmesi ve okuyucu kaybetmesi de bir ayrı dezavantaj. Zaten hızlanmaya çalışırken uyduruk kıytırık bir şeyler yazan yazar da son bölümlerde zırvalayıp edebi değerini kaybediyor. Bu yüzden, ne yazacağınızı bilmelisiniz!

Sürükleyicilik, rastgele ya da şiir olanlar haricinde her tür Wattpad kitabının okuyucu sayısını belirleyen bir ölçü. Tabii bunun dışında okurları bekletmeniz de okuyucu kaybetmenize neden olabilir. Belirli bir günde mesela her cumartesi, sadece salıları ve cumaları vb. bölüm yayınlayın.

Kitaplarınızı nadiren askıya alın. Çünkü askıya alınan kitaplar okuyucuyu beklettiği için okur kaybeder. Yeni okurlar alsanız bile eski okurlarınız kitabınıza pek yanaşmayacaktır.

Yoğunluk olacağını düşünüyorsanız size önerim, sadece tek bir kurguyu yürütmenizdir. Bir de yanında rastgele bir kitap da olabilir. İki kurguyu bir arada yürütmek, performansınızı düşürecek ve düzgün devam etmenizi engelleyecektir.

Her aklınıza gelen kitabı da yayınlamayın. Daha sonra yazmaktan vazgeçebilir ya da askıya almak zorunda kalabilirsiniz. Bir kitap bitirdiğinizde ya da herhangi bir kitabınız belirli bir okunma sayısına ulaştığında (örneğin 1K) yeni kitap yayınlayın. Bu sayede yoğunluk olmayacak ve sağlam bir kafayla düşünüp düzgün, edebi değeri olan sürükleyici bir kurgu yazabilirsiniz.

Rastgele kitapları 50 ya da 100 bölümde bitirip 2. kitabı yayınlamayın, 200. bölüme kadar gidin. 200 bölüm sınırı bu tarz kitaplar için var. Çok kitap yazmış gibi görünmek için rastgele kitaplarınızı az bölüm yapmayın. Açıkçası ben, 50 bölümün altındaki rastgele kitaplardan nefret ediyorum. Çünkü bölümler ne kadar kısa olsa da yazarlar genelde rastgele kitaplara nadiren bölüm atıyorlar ve 50 bölümün altındaki 20-30 bölümlük rastgele kitaplar göz açıp kapayana kadar bitiyor. 200 bölüm yazdıysanız rastgele kitabınızda, aynı konu altında bulunan diğer 2. kitabı yayınlayın. Bakın, sadece rastgelede ve şiirde bunu yapın. Şiirde de 200'e kadar gidin gidebiliyorsanız. Diğer türlerde 20-60 bölüm aralığında 500-2000 kelime aralığında bölümler yayınlayın. Tutup da 5000 kelimelik 80 bölüm yaparsanız kim okur onu? Aynı şekilde 300-400 kelimelik bölümler de yapmayın, onlar da çok kısa olur. Zaten o kadar kısa bölümler yazıyorsanız sizde fikir tükenmiş demektir, hikayeniz sürükleyici olmaz. Rastgele ve şiirde de fikir bulabileceğiniz konular seçin.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin