Diyaloglar (1. Bölüm)

569 29 5
                                    

Uzun zamandan sonra tekrar yazıyorum. Bu bölümde çoğu kitabın ele almadığı fakat çok büyük bir problem olan diyaloglar hakkında yazacağım.

Diyaloglar, betimlemelerle birlikte kitabı ayakta tutan şeydir. Eğer betimlemeleriniz çok uzun ve sıkıcıysa okurlar diyaloglarınıza sığınacaktır. Kötü yazılmış diyaloglar, okurun kafasını karıştırır ve okuma isteği uyandırmaz.

Haydi bunu da maddeler hâlinde açıklayalım:

A) Diyaloglarda Noktalama Hataları
B) Diyaloglarda Yazım Hataları

Noktalama hatalarını maddeleyelim:

1- Diyaloglarda Kısa Çizgi Kullanımı
2- Diyaloglarda Uzun Çizgi Kullanımı
3- Diyaloglarda Kesme İşareti Kullanımı
4- Kapanmayan ya da Fazlasını
Kapsayan Tırnak/Parantez
5- Tiyatro Senaryosu Tarzı Yazım

Şimdi hepsini açıklayacağım.

1- Diyaloglarda Kısa Çizgi Kullanımı: Bazı yazarlar, uzun çizginin diyaloglarda kullanıldığının farkındadır ve kısa çizgiyi uzun çizgiyle karıştırarak ya da yerine kullanarak diyaloglarını yazarlar. Ama bu yanlıştır. Çünkü kısa çizginin görevi bu değildir ve uzun çizgi genellikle tiyatro senaryolarının diyaloglarında kullanılır.

2- Diyaloglarda Uzun Çizgi Kullanımı: Uzun çizginin diyaloglarda kullanıldığı doğrudur ama bu kullanım yazınızı tiyatro senaryosuna benzetecektir. Bu kullanım yerine ise tırnak işareti kullanmanız daha uygundur.

3- Diyaloglarda Kesme İşareti Kullanımı: Kimi yazarlar, tırnak işaretine çok benzediği için kesme işaretini diyaloglarda kullanır ve bu kullanım yanlıştır. Çünkü kısa çizgi gibi kesme işaretinin görevi de bu değildir.

4- Kapanmayan ya da Fazlasını
Kapsayan Tırnak/Parantez: Tırnak ve parantezin açılıp kapanan iki işaret olduğunu biliyorsunuz. Eğer tırnak ve parantezi açıp kapatmazsanız bu hatalı bir kullanım olacaktır. Kapatan parantez ya da tırnak koymadığınız sürece yazdığınız şeyler tırnak/parantez içinde varsayılacaktır. Yanlış anlaşılmalara sebep olmamak için tırnak ve parantezleri kapamak gerekir.

5- Tiyatro Senaryosu Tarzı Yazım: Bazı kişiler, diyalogları uzun çizgiyle yazarak ve kişileri de konuşmadan önce belirterek yazarlar. Bir örnek verelim:

Dondurmacı:
— Dondurma ister misin küçük çocuk?

Bu tam olarak doğru değildir. Çünkü uzun konuşmalarda kişinin aklı iyice karışır ve okuduğunu anlayamaz. Kişiyi belirtmeden yazanlar da vardır, ki bu yukarıdakinden bile karışıktır. Çünkü konuşmada özel bir şey belirtilmiyorsa bırak kimin nerede konuştuğunu, kimlerin konuştuğunu bile anlayamazsınız.

Şimdilik bu kadarla sınırlı bırakacağım. Yazım hatalarına sonraki bölümde değineceğim.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin