Bilimkurgu Kitabı Yazmak

114 14 22
                                    

Yeni bir bölümle tekrar karşınızdayım. Bu bölümde Bilimkurgu kategorisinde bir kitap yazmak için gerekenleri anlatacağım.

Normalde, "Bilimkurgu Yazma Kuralları" adlı bölümümde, bu kategoride yazan yazarlara tüyolar vermiştim. Ama bunu ayrı bir bölüm olarak tekrar açma gereği duydum.

Bu arada, "Kategoriye Göre Yazma Kuralları" serisi, herhangi bir kategoriye istek gelirse devam edecek. (Sırasıyla Rastgele, Genç Kurgu, Fantastik, Hayran Kurgu, Vampir, Bilimkurgu ve Mizah kategorileri yazıldı. Bunlar dışında isteyebilirsiniz.)

Ayrıca, soru cevap etkinliğine katılmadıkları için okurlarımın bir kısmına kırgınım. ( @Lily_Claw sen sormuştun, senin sorularına yönelik bölüm atacağım. Panomda cevap da veririm.)

Bu kadar söylenmeyi bırakayım ve bölüme geçeyim.

Öncelikle bilimkurgu, tamamen dünya inşasını gerektirir. Günümüz Türkiye'si, günümüz Amerika'sı ya da günümüz Japonya'sı sizin işinize yaramaz. Bir yer seçip onu yakın ya da uzak geleceğe göre programlamalısınız. Yeni sınırlar oluşturabilirsiniz ya da başka bir gezegenden bahsedebilirsiniz. Veya günümüzde geçen fakat gerçekliği şüpheli olan veya uçuk karşılanabilecek şeylerden bahseden bir kitap da yazabilirsiniz.

Son kısmı örnekleyelim: Hikayeniz 2017 yılında geçiyor olsun. (4 sene öncesi olabilir, yaşadığınız seneye göre şimdi ya da birkaç sene öncesi / sonrası günümüz kabul edilebilir.) Ama siz, hikayeyi bir uzaylının ağzından anlattınız. Bu uzaylı dünyaya indi ve yaşadıklarını öğrendik. Ya da UFO teorilerinden yararlandınız ve aynı tarihte uzaylı gerçeğiyle yüzleşen bir ailenin yaşadıklarını anlattınız.

İlla uzaylı olması da gerekmiyor. Bir hükümetin sakladığı üstün teknoloji ürünlere yer verebilirsiniz hikayenizde. Bunlar illa ki 10 yıl ya da 100 yıl sonra olacak diye bir kaide yok.

Şimdi ikinci soru akla geliyor, yakın gelecek mi yoksa uzak gelecek mi yapacağım?

Yakın gelecek, daha kolay öngörülür. Bu nedenle yazması daha kolaydır. Yakın gelecek yazacaklara tavsiyem, yakın zamanda çalışmaları yapılan, gelecekte yaygınlaşacağı düşünülen çalışmalara bir bakmaları ya da onları takip etmeleri. Mars kolonizasyonu, asteroid madenciliği, nörolink vb. Bunlardan bir ya da birden fazlasını kullanarak güzel bir eser çıkarabilirsiniz. Ama tavsiyem, lütfen çok uçmayın. Ne bileyim, 10 yılda insanlar paralel evrenlerde seyahat etmesinler yani.

Uzak geleceğin öngörülmesi çok daha zordur. Ama hayal gücünüzü daha çok kullanmanızı gerektirir. Burada gelecekte yaygınlaşacağı düşünülen çalışmaların yanı sıra, bazı bilindik konulara da yer verebilirsiniz. Onlara birazdan değineceğim. Uzak gelecek yazacaklara tavsiyem, uçabilecekleri kadar uçmalarıdır. 350 yıl sonra uzayda seyahat edilemeyen, robotların yaygınlaşmadığı, fosil yakıtların bırakılmadığı bir hikaye çok saçma olur mesela.

Peki bilimkurgularda en çok kullanılan konu ve motifler nelerdir?

1- Robotlar ve Robot İstilası: Bazı bilimkurgularda, kişilere yardımcı olan, genelde konuşabilen bir robot ya da robotlar bulunur.  Bu robotlar, kişinin amacına ulaşmasına yardım eder, bazen işlerini yapar ya da bilgi depolar.

Ya da bazı bilimkurgularda robotlar insanlara düşman olur. Bu robotlar genelde insanların kendi yaptığı robotlar olur. Bazı senaryolarda bu işler çok büyür ve robotların ayaklandığı, insanlara saldırdığı zamanlar olur. Bazen bu, dünyanın sonunu getirir.

2- Salgın: Büyük bir salgın hastalık ortaya çıkar, insanlar Dünya'dan ayrılır ya da dar alanlarda, güneşi görmeden yaşamaya başlarlar. Hastalık, insanları kırıp geçirir; nüfus oldukça azalır. Genelde ana karakterler, sağ kalan tek karakterlermiş gibi görünürler. (bazen öyledir) Senaryonun gidişatına bağlı olarak olaylar bir sona erişir. Herkes ölebilir, hastalık yenilebilir, hastalığın yayılmasından kazanç sağlayanlar etkisiz hâle getirilebilir. Ya da hastalığın sahteliği kanıtlanabilir.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin