Okuyuculara Muamele

404 39 13
                                    

Bu konu hakkında yazmayı uzun zamandır düşünüyordum. Çok beklettiysem özür dilerim.

Yazar olarak okurlara karşı sorumluluklarınız vardır. Bu bölümde yazarın haksız olmaması için gerekenleri anlatacağım. Eğer bir tartışma çıkarsa okur veya yazarın her zaman haklı olması doğru değildir. Bu durum tartışmanın konusuna göre değişir.

1- Yeni bölümün aşırı beklemesi: Okurlar uzun süredir gelmeyen yeni bölüm için yorum atabilir, özelden yazabilirler. Bunda haklıdırlar. Ama kitabı askıya almamak, okurlara kötü yanıt vermek yazarın suçudur. Bu durumda yazamayacaksanız kitabı askıya alın ya da bölümü bir an önce yayımlayın. Bölüm henüz hazır değilse okurlara duyuru yapmak için panoyu kullanın.

2- Eleştiri yapan okurlar: Bu durumda okurlara kötü yorum atmanız ya da diğer okurlara linç ettirmeniz sizi suçlu yapacaktır. Eğer eleştirisi yapıcı ve saygılı bir eleştiriyse yorumlar üzerinden eleştiri yapmasında sakınca yoktur. Amacı sadece yazarın hatalarını düzeltmektir. Bu durumda okurun yazım yanlışlarını ve mantık hatalarını belirtmesinde bir sakınca yoktur. Konuyu beğenmiyorsa okumayabilir ama bunun dışında eleştiri yapabilir.

3- Kibarlık seviyesi: Bu maddeyi maddeleyerek yazacağım.

• Okur ne yazarsa yazsın; ister normal bir şey yazsın, ister sülalenize küfür etsin; yine de ona küfür etmeyeceksiniz. Küfür ederseniz hem kavga başlatırsınız hem de gelen okurları uzaklaştırmış olursunuz. Ayrıca kitabın genel okuyucu kitlesini kitaptan soğutmuş olursunuz. Okur küfür ederse haksızdır, eğer siz de küfür ederseniz haksız olursunuz. Bunun yerine öfke dolu okuru takmayın ve yorumlarıyla kitabınızı yükselttiğini hatırlatın. Nefreti, kitaba yorum atmasını belki engelleyebilir.

• İlk okurlarınızın attığı yorumlar değerlidir, kimisi okuyucuyu çağırır, kimisi kitabınız hakkında fikrini belirtir. İlk yorumlarınıza olabildiğince çok cevap vermeye çalışın ve bunu öteki yorumlarda da devam ettirin. Yorum bölümüne uğramazsanız bu, bazı okurlar tarafından ego patlaması yaşadığınıza yorulabilir. Ve okurlar aşırı kibirli ve egoist bir yazarı okumak istemezler. Bu yüzden kitabınız ister on, ister on bin, ister on milyon okunmuş olsun; yine de ego yapmayın ve yorumlara uzak kalmayın.

•Tabii üstteki maddenin de bir sınırı var. Yorum yazmak yeni bölümü yayımlamanıza engel olmamalı. Eğer her okuyucunuzun yorumuna cevap verirseniz bu yanlış anlaşılır ve okurlar sizin kendilerine muhtaç olduğunuzu düşünebilir. Bu da sizi küçümsemelerine sebep olur. Yani ölçüyü kaçırmamalısınız. Okurlar kibirli ve egoist bir yazarı okumayacakları gibi ayda yılda bir bölüm yayımlayan, aşağılık psikolojisindeki kendine güvenmeyen bir yazarı da okumazlar. Yazarlık, kendine güven gerektirir ama bunun kibre taşmaması gerekir. Aynı şekilde alçak gönüllülük de gerektirir, bu da kendine güvensizlik anlamına gelmemelidir.

• Ne olursa olsun, kendinizle aynı düşünceye sahip değil diye kimseye kötü konuşamazsınız. Özellikle eleştiri türevi kitaplarda her türlü fikre saygı duyulmalıdır. Yazar her türlü yapıcı eleştiriye açık olmalı ama kırıcı eleştiriye izin vermemelidir.

•Ne derse desin hiçbir okuru sizi kıskanmakla ya da başka bir şeyle suçlayamazsınız. Belki yazsa sizden iyi yazacak, bilemezsiniz.

•Yazar, kitabındaki yorum kısmının huzurundan sorumludur. Küfür, kara mizah, tartışma, reklam ve alakasız konu içeren mesajları silmeli ve okurları duruma göre panoya ya da mesaj bölümüne yönlendirmelidir.

•Ayrıca okurlarınızın değerini bilin. İlgilenilmeyen ya da kötü muamele gören okurları kitapta tutabilecek hiçbir şey yoktur.

Bir bölümün daha sonuna geldik. Yeni bölümde yazarın haklı olduğu durumları anlatacağım.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now