Genç Kurgu Yazma Kuralları

573 46 29
                                    

Genç Kurgu, klişelerle dolu olan ve 13-18 yaş arasının sıkça tercih ettiği türlerden birisi. Bu nedenle ikinci sırayı bu kategoriye ayırdım.

Bu kategoride genelde klişeler kazanıyor, bu nedenle bu kategori çok acınacak durumda. Özgün bir şeyler yaratmayı bilmelisiniz.

Dikkat etmeniz gerekenler:

•KESİNLİKLE KLİŞE YAZMAYIN!!! Bunu Wattpad'in %70'ine anlatılamadığı için büyük harfle yazdım.
- Bad Boy
- Mafya
- Zoraki evlilik
- Tecavüzcüyle aşk
- Öğretmen-öğrenci ilişkisi
- Asistan-patron ilişkisi
- Evrim geçiren badgirl

Bu klişe konuları Wattpad ve oradaki hiçbir okur hak etmiyor. Bu listedeki hiçbir konuyu kullanmayın, birleştirince yeni bir şey yaratmış olmuyorsunuz, işler daha da kötü oluyor. Değişik ama gerçekçi bir şeyler yazın.

•Bu kategori sıklıkla Romantizm ile karışır ve masum kıza dini bir nitelik verilerek Spiritüel'e sızdırılır. Ama o kitap genelde Genç Kurgu bile değildir, Romantizm'dir. Zaten Genç Kurgu'daki abuk sabuk kitapların çoğu Romantizm kategorisine girmektedir. Eğer iki kişinin aşkını anlatıyorsanız Romantizm, eğer aşkı geri planda tutup aralarındaki arkadaşlık vb.'yi ön plana çıkarıyorsanız Genç Kurgu'dur.

•Bu kategoride yükselmek zordur. Çünkü üst sıralar klişe kitapların yeri oluyor - ne yazık ki. Üstelik bu kitaplar binler milyonlar okunuyor ve en çok kitap basılan kategori bu.

•Bu kategoride hayal gücünüzü çok kullanamazsınız. Çünkü bu kategori Fantastik ya da Bilim Kurgu kategorisi değil. Yazacaksanız kafanızı bilime ya da hayal alemlerine çok daldırmamanız gerekir. Bu yüzden ana karakterimiz bilmem ne gezegenindeki yarı insan değil, mahalledeki sıradan bir genç oluyor.

•Özgün karakter yaratmalısınız. Bu kategorinin en çok aç olduğu şeylerden birisi bu. Bıkmadınız mı kötü çocuktan, acımasız mafya liderinden, masum kızdan, sürtük kıskanç kötü kızdan? Elbet her hikayede bu tarz en az bir kişi olur ama bizim farklı karakterlere ihtiyacımız var. Blog çeken kız, gizemli kanka, hassas genç, aşırı korumacı arkadaş vb.

•Bu kategoride yazmak, çok da zor değildir. Çünkü karakterleriniz zaman çizgisini aşmayacak, portalları gezmeyecek. Sadece klişe yazmayın ve cinsel içeriğe yer vermemeye çalışın. Bunlardan etkilenebilecek insanları unutmayın.

•Bu kategori okurları, kitaba tepkiler verir, yorum yazarlar. Ya da size tavsiye verirler. Yani hayalet okur değillerdir, tabii arada olur bazı istisnalar. Zaten bir hikaye olduğundan bu kitap, rastgele kitap gibi sık okunma alamaz, sizin onu doğru kişilere tanıtmanız gerekir başta. Gerisi üzerinde uğraşırsanız çorap söküğü gibi gelir. Kurgu kitaplarına genelde yazarlar daha çok önem verirler zaten.

•Bölüm sayısı 20-60 arası ve kelime sayısı olarak 600-2000 arası idealdir. Tabii bazıları bu aralığı 20-50 ve kelime olarak 1000-2000 veya 500-1200 civarı alır ama o sizin kendi kararınız. Tabii 500 kelimeden az veya 2000 kelimeden çok yazarsanız okurlar bölümlerin kısalığı veya uzunluğu yüzünden sıkılır ve kitaplarınızı okumazlar. Aynı şekilde 20 bölümden az veya 60 bölümden fazla uzunluktaki kurgu da okurları sıkar.

Wattpad'de Hikaye Yazmak Hakkında Her Şey-Mantık Ve GerçekçilikWhere stories live. Discover now